דלג לתוכן עיקרי
מסמכי מדיניות /  המשרד לביטחון הפנים  / לשכת השר לביטחון הפנים
פורסם ב-22/02/2016
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

מדיניות השר לביטחון הפנים לשנת 2016

בשנים האחרונות עלה באופן ניכר משקלו של הביטחון האישי במשוואת החוסן הלאומי. כנגזר מכך, עלה משקלו של המשרד לביטחון הפנים והורחבו תחומי העיסוק והאחריות המוטלים עליו.

יסודותיה של חברה דמוקרטית איכותית טמונים ביכולתה להעניק ביטחון אישי לאזרחיה ולקדם ערכים של שותפות הדדית, סולידריות, שלטון חוק וסדר ציבורי. המשרד לביטחון הפנים הינו גורם מרכזי בחתירה להשגת ערכים אלו.

המשרד לביטחון הפנים יקדם בשנים הקרובות שורה של תחומים, אשר תכליתם הגברת הביטחון האישי ותחושת הביטחון האישי בחברה הישראלית, במטרה להשפיע באופן מהותי על אכיפת החוק, הסדר הציבורי והריבונות במדינת ישראל ובכך לשפר את איכות חיי התושבים.

חיזוק ההרתעה

באשר למאמץ אכיפת החוק, משטרת ישראל תפעל בנחישות, ללא משוא פנים ובמקצועיות, לאכיפת החוק. אחד מהנדבכים המשמעותיים של אכיפת החוק הינה ההרתעה ומשטרת ישראל נדרשת לפעול בכל הכלים העומדים לרשותה לשיפור ההרתעה מפני אי כיבוד החוק.

הרחבת הנוכחות המשטרתית ברחובות

הנוכחות המשטרתית במרחב הציבורי הינה מרכיב מוביל במדיניותי. לתחושת הביטחון של אזרחי ישראל יש משקל גדול באיכות חייהם ונוכחות גורמי אכיפת החוק במרחב הציבורי תורמת רבות לשיפור תחושה זו. בהתאם, תפעל משטרת ישראל להרחבת נוכחותה בשטח, על ידי שימוש בשיטור רגלי ('שוטרי מקוף'), תוך מיקוד במרכזי האוכלוסייה הרלוונטיים, בהתאמה לשעון החיים של התושבים, ותוך דגש על קשב לצרכי האזרחים ומתן מענה הרואה בהם גורם מרכזי בעשיה המשטרתית.

החברה הערבית ורב תרבותיות בחברה הישראלית

הטיפול בחברה הערבית, הן בהיבט שיפור השירות והן בהיבט הגברת אכיפת החוק, יעמדו במרכז העשייה של המשרד לביטחון הפנים. בכוונתי להקצות משאבים נוספים ולהגביר את מאמצי מ"י וגופי המניעה האזרחיים במטרה לשפר את הביטחון האישי בחברה הערבית ולהוריד את תופעות הפשיעה וההתנהגות האנטי חברתית בקרב אוכלוסייה זו. החברה הישראלית הינה חברה רב תרבותית, המורכבת מפסיפס צבעוני, עשיר ומגוון של קהילות, החיות זו לצד זו. על גופי בטחון הפנים להטמיע רב תרבותיות זו במפגשיהם עם האזרח ובמסלול ההכשרה ושמירת הכשירות של המשרתים בהם, על מנת שהשירות הניתן לאזרח יהיה שוויוני והוגן. בנוסף, נפעל לשיפור השירות ואכיפת החוק בקהילות ייחודיות, כגון ישראלים יוצאי אתיופיה והציבור החרדי, על מאפייניהם הייחודיים.

נורמות התנהגות ופעולה ראויות

על כל גופי ביטחון הפנים לכלול פעילויות של חינוך, הסברה והטמעת נורמות התנהגות ראויות כמרכיב מרכזי בתרבות הארגונית שלהם. עליהם להעמיק בקוד האתי ולוודא הטמעתו בקרב כל המשרתים בשורותיהם. יש להעביר בקרב המשרתים בכל גופי בטחון הפנים את המסר לפיו, כארגוני אכיפת חוק, עלינו להיות סמן ימני בשמירת החוק והנורמות המוסריות הראויות.

המאבק בתאונות דרכים

תאונות הדרכים גובות מדי שנה מחיר יקר וכואב מאזרחי מדינת ישראל. במאמץ הלאומי הכולל, המורכב מנושאים רבים ומגוונים, החל בשיפור התשתיות וכלה בחינוך הציבור, מוטלת על המשרד, באמצעות משטרת ישראל, האחריות לאכיפה ממוקדת ואפקטיבית. בהתאם, תתמקד משטרת ישראל באכיפת חוקי התעבורה בקרב הולכי רגל ונהגים צעירים, תעמיק את פעילותה למניעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול, תרחיב את פעילותה במרחב העירוני ובחברה הערבית ותפעל להפחתת מקרי הבריונות בכבישים.

מאמץ המניעה

כלי מרכזי לשיפור הביטחון האישי ותחושת הביטחון האישי של האזרחים הוא השילוב המושכל שבין מאמץ אכיפת החוק, באמצעות משטרת ישראל, ומאמץ המניעה, לצמצום תופעות של אלימות, התנהגות אנטי חברתית, צריכת סמים וצריכה לא מבוקרת של אלכוהול, באמצעות גופי המשרד. שילוב נכון בין מאמצים משלימים אלו יביא לתוצאה הרצויה באופן היעיל ביותר. המשרד ימשיך במאמציו להרחיב את תכניות המניעה לישובים נוספים, במטרה להנגישן, בסופו של דבר, לכל תושבי המדינה, ויעמיק את העשייה בישובים בהם מאמץ זה כבר נוכח.

הטיפול בהון האנושי

העובדים והמשרתים במשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל, שירות בתי הסוהר והרשות הארצית לכבאות ולהצלה מהווים את הנכס הגדול ביותר שיש למערכת ביטחון הפנים למילוי יעודה. האנשים הם ליבת העשייה ובכוונתי לפעול לשיפור שכרם ותנאי השירות שלהם, על מנת שיתאפשר לגייס ולשמר כוח אדם איכותי בארגוני בטחון הפנים והמשרד.

העורף האזרחי ומצבי החירום

בשנים האחרונות, אנו עדים לשינוי המהותי במרכזיותו של העורף האזרחי במצבי משבר. מצבי משבר בשגרה, כמו גם מצבי חירום ביטחוניים, נמצאים במוקד העיסוק הציבורי. למשרד לביטחון פנים, באמצעות גופיו, יש תפקיד מרכזי במוכנות ובכשירות הלאומית למתן מענה הולם למצבים אלו. לפיכך, נמשיך בפעילות נמרצת לריכוז האחריות לניהול מצבי חירום המצריכים פעילות רב תחומית ברמה לאומית בעורף, שלגביהם לא חל חוק ההתגוננות האזרחית, תחת המשרד לביטחון הפנים, ונפעל לשיפור המוכנות וההיערכות למצבי החירום.

עבירות איכות חיים

האתגרים העומדים בפני המשרד לביטחון הפנים על גופיו רבים ומגוונים. בין השאר, הצבתי כיעד מרכזי את הטיפול בעבירות איכות חיים, הפוגעות באופן שוטף ויום-יומי בשגרת החיים של האזרחים. המשרד ימשיך במאמציו להרחיב את פרויקט השיטור העירוני, בשותפות ובשילוב ידיים עם הרשויות המקומיות ומתוך כוונה להרחיבו מעבר להיקף הקיים.

בני נוער

התמקדות יחידות המשרד ומשטרת ישראל במניעת אלימות ואכיפת החוק בקרב בני נוער הינה מרכיב הכרחי בהטמעת תרבות השמירה על החוק אצל דור העתיד של מדינת ישראל. בהתאם, ירחיב המשרד את תכניות המניעה, יעמיק את ההסברה וההדרכה באשר לנזקי האלכוהול והסמים וישפר את שיתוף הפעולה עם משרדי הממשלה להשגת יעדים אלו.

פשיעה לאומנית

הפשיעה הלאומנית מהווה איום על המשילות ומהוות התרסה בוטה כנגד שלטון החוק במדינת ישראל. משטרת ישראל, בשיתוף פעולה עם גורמי הביטחון האחרים, תמשיך במאמצים ממוקדים לחשיפה, מניעה ולכידה של מפרי החוק, מתוך מטרה להגביר את ההרתעה ולמנוע התקיימותם של אירועים ממין זה.

פשיעה ובריונות במרחב הווירטואלי

הפשיעה והבריונות במרחב הווירטואלי ("סייבר") מהווים איום הולך ומתעצם על בטחונו האישי של האזרח. היקפה של פשיעת הסייבר, בין אם מדובר בפשעים "חדשים" שמתאפשרים עקב הטכנולוגיה החדשה, כגון גניבת מידע ממחשב ושתילת ווירוסים, ובין אם מדובר בפשעים "ישנים" שהטכנולוגיה מאפשרת דרכים חדשות לביצוען, כגון פדופיליה והימורים לא חוקיים – הולך וגדל. במקביל, מתרחב היקף הבריונות ברשת, הכוללת פרסום תמונות פוגעניות ושימוש בשפה בוטה, שבעיקר מכוונים ומבוצעים כלפי בני נוער. על מערכי המניעה של המשרד ומשטרת ישראל להגביר את פעילותם בתחומים אלו, בין השאר ע"י שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, המשך פיתוח היחידות המשטרתיות העוסקות בנושא, שת"פ עם משרדי ממשלה וגופים נוספים, קידום שת"פ בינלאומי והרחבת מגוון והיקף תכניות המניעה האזרחיות בתחום.

בהקשר זה יש לציין גם את איום מתקפות הסייבר, ההולך ומתגבר, שלמולו החל מאמץ לאומי ממוקד. המשרד וגופיו נדרשים לשפר את מיגון תשתיות התקשוב בפני מתקפות סייבר, תוך שיתוף פעולה, תשתיתי ותהליכי, בין כל הגורמים המשרדיים הנוגעים בדבר.

אלימות במשפחה

תופעת האלימות במשפחה, הכוללת, בין היתר, מקרי רצח ואלימות קשים כנגד נשים, הינה תופעה חמורה ביותר, שיש להתמודד עמה בנחישות. משטרת ישראל תיתן דגש מיוחד לטיפול בנושא על מכלול היבטיו. בנוסף, על גופי המניעה לייחד לסוגיה זו דגש ממוקד בפעילותם.

המאבק בפשיעה המאורגנת, בפשיעה החמורה ובשחיתות הציבורית

הפשיעה החמורה והפשיעה המאורגנת פוגעות קשות בביטחון האישי של אזרחי המדינה. בעת האחרונה הושגו הישגים משמעותיים בתחום זה. עם זאת, משטרת ישראל, בשילוב גופי האכיפה האחרים, תמשיך במאמצים לפגוע משמעותית בארגוני הפשיעה ולעקור משורש את תופעת סחיטת דמי החסות. זאת, בין השאר, ע"י שיתוף פעולה עם שירות בתי הסוהר בהפחתת היקף הכוונת הפשיעה מתוך בתי הסוהר ועם הרשות להגנה על עדים, שתמשיך לפתח את יכולת קליטת העדים שלה, תוך המשך פעילות בצוותי המשימה המשולבים ומיקודם בתקיפה הכלכלית של מחוללי הפשיעה וארגוני הפשיעה ותוך חיזוק השימוש בסיגינט וטכנולוגיות אחרות ככלים מרכזיים למיגור התופעה.

לשחיתות הציבורית פוטנציאל פגיעה דרמטי בדמוקרטיה הישראלית בכלל ובאמון הציבור במוסדות השלטון בפרט. לפיכך, תמשיך המשטרה במאמציה הממוקדים לחשוף פשיעה חמורה זו.

כיבוי אש והצלה

אסון הכרמל היווה נקודת מפנה בהתייחסות מדינת ישראל לכיבוי אש, הצלה, חילוץ ומניעה. כפועל יוצא ממסקנות ועדות חקירה מהעבר ומלקחי האירוע הקשה, פורקו איגודי הערים ומוסד המערך הארצי לכבאות ולהצלה. מימוש התוכנית הרב שנתית לשיפור המענה המבצעי לכיבוי אש, חילוץ והצלה, בשגרה ובחירום, יעמוד במרכז פעילות המערך. בנוסף, תתמקד רשות הכבאות וההצלה בהורדת היקף השריפות ונזקן, בדגש להרחבת פעילויות המניעה, לסוגיהן, קידום מענה למתארים ייחודיים, מנהרות, רבי קומות וחומרים מסוכנים, ובהיערכות לקליטת משימת הכיבוי האווירי במשרד.

כליאה ושיקום אסירים

שירות בתי הסוהר, ארגון הכליאה הלאומי, הינו כלי מרכזי בלחימה בפשיעה במדינת ישראל. אחזקתם של אסירים ועצורים במשמורת בטוחה ונאותה הינה אבן יסוד במערכת אכיפת החוק. מלאכה מורכבת זו, המבוצעת תוך שיתוף פעולה הדוק עם מערכת בתי המשפט ומשטרת ישראל, הינה בעלת השפעה גדולה ביותר על יכולתה של המדינה לאכוף את החוק. שירות בתי הסוהר ירחיב את פעילותו להפחתת היקף החזרה לכלא ("רצידיביזם"), תוך חיזוק השת"פ עם הרשות לשיקום האסיר והגברת אפקטיביות תכניות השיקום והטיפול למיניהן, ישמר את רמת הביטחון במתקני הכליאה, יפעיל, יפתח וירחיב את חלופות הכליאה ויפעל לשיפור תנאי הכליאה בבתי הסוהר.

שיפור השירות לאזרח

תושבי מדינת ישראל נושאים עיניהם למשרד לביטחון הפנים בציפייה לקבל שירות ומענה ברמה הגבוהה ביותר.

בהסתכלות רחבה, לא ניתן לבסס ציות לחוק בחברה דמוקרטית על הרתעה בלבד. הציבור מעריך את לגיטימיות של המשטרה וגופי המשרד הן על סמך ביצועיהם בפועל והן על סמך הוגנות ההליכים בהם הם נוקטים. ככל שהאזרח אשר בא במגע עם גופי המשרד יחוש שהתהליכים באמצעותם מיישמים את המדיניות הם הוגנים – כך יגבר אמונו במשרד ובגופיו. בתוך כך מיוחסת חשובות רבה למידה בה מאפשרת לאזרחים להביע את עמדתם לפני קבלת החלטה בעניינם, ליחס ניטראלי, לא מפלה ושקוף בתהליכי קבלת ההחלטות, ליחס המכבד והמנומס של מי שבא במגע עם האזרחים ובתחושה שמפגינים כלפי האזרחים אכפתיות ודאגה לרווחתם ואיכות חייהם.

לפיכך, שיפור השירות לאזרח, בכל תחומי העשייה של המשרד, בדגש על משטרת ישראל, הרשות הארצית לכבאות והצלה ואגף כלי ירייה, יעמדו במוקד הפעילות המשרדית, מתוך מטרה לתת לאזרח שירות טוב, איכותי וזמין יותר. בתוך כך, נפעל להנגשת השירותים, הן אלו הניתנים באופן פיזי והן השירותים המקוונים, ונגביר את השקיפות והחשיפה של פעילות המשרד וגופיו – כל אלו במטרה לבסס תפיסה של הוגנות תהליכית בכלל פעילויות המשרד.

אמון הציבור במערכת אכיפת החוק

מודעות הציבור לפעולות המשרד לביטחון הפנים וגופיו ואמון הציבור בגופי אכיפת החוק הינם תנאי הכרחי להצלחתנו במימוש תכנית העבודה, המטרות והיעדים המשרדיים. לפיכך, יפעל המשרד לגיבוש תכנית מערכתית למיצוב מעמדו של המשרד בקרב אזרחי מדינת ישראל, מתוך מטרה להעלות את אמונם במערכת אכיפת החוק.

העלאת אפקטיביות והתייעלות

מדינת ישראל מעמידה לרשות המשרד לביטחון הפנים משאבים משמעותיים למימוש אחריותו וסמכותו. מחובתנו לפעול, כחלק מהתרבות הארגונית, להעלאת האפקטיביות וייעול השימוש במשאבים וזאת גם על רקע מצוקת המשאבים ומגוון המשימות בפניהן עומד המשרד. לפיכך, נמשיך ביישום תהליכים להתייעלות בגופי המשרד ויחידותיו, בתחומי הליבה המבצעיים של משטרת ישראל; חקירות וסיור, ושל שב"ס; ליווי 'נחשון' ומשמרות בבתי הסוהר, נעמיק את העיסוק בהיבטים הטכנולוגיים והתשתיתיים של הפעולה העל ארגונית של המשרד וגופיו ונמשיך בחיפוש אחר נושאים ותחומים בהם ניתן להתייעל.

תכנית רב שנתית

הראייה ארוכת הטווח, הנשענת על הערכות מצב שנתיות, המתכללות את תחומי העשייה המגוונים של המשרד, תמשיך להוות נדבך חשוב בתכנון השנתי והרב שנתי. בתוך כך, נפעל לגיבושה של תכנית רב שנתית "על ארגונית", המתייחסת למגמות דמוגרפיות, חברתיות, כלכליות ותרבותיות ארוכות טווח, בעלות השפעה על תחומי הליבה של המשרד.

לשם השגת המטרות, נִדָרֶש לפעולה מערכתית ומתואמת, אשר תמצה יכולות ומשאבים באופן מיטבי, בדרך של שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה אחרים, גורמי החוק והאכיפה במדינת ישראל ובדגש לשיתופי הפעולה בין הגופים והזרועות בתוך המשרד לביטחון הפנים.

האתגרים בפניהם אנו ניצבים הינם רבים ומורכבים. הנני בטוח כי יישומה של מדיניות זו ומחויבותם ופועלם של העוסקים במלאכה במשרד לביטחון הפנים, על גופיו, יובילו אותנו להשגת המטרות.

בברכת הצלחה,
ח"כ גלעד ארדן
השר לביטחון הפנים