דלג לתוכן עיקרי
החלטות /  הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית  / 
פורסם ב-31/10/2023
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

החלטת הממונה בנושא הפרת עסקה על ידי יזם טרם המחאת זכויות

החלטת הממונה בנושא הפרת עסקה על ידי יזם טרם המחאת זכויות
     
הפונה רכשה דירה מבעלי דירה (להלן: "המוכרים") שחתמו קודם לכן על עסקת פינוי ובינוי עם יזם (עסקה זו בין המוכרים ליזם תכונה להלן: "ההסכם המקורי"). על פי ההסכם המקורי, נאסר על המוכרים להעביר את זכויותיהם בדירה מבלי לקבל את הסכמת היזם, אלא בהתקיים מספר תנאים. לפי תנאי מתנאים אלו, הנעבר (הפונה) ייטול על עצמו את מלוא התחייבויות המוכרים כפי שנקבעו בהסכם המקורי.

בפנייתה טענה הפונה, כי משביקשה מהיזם להעביר את הדירה על שמה, דרש היזם שתחתום על הסכם שנוסחו שונה מההסכם המקורי (להלן: "ההסכם החדש"). עוד לטענתה, היזם לא ביצע צעדים למימוש הפרויקט ומשום כך, תקפות ההסכם המקורי מוטלת בספק. לפי טענה נוספת שהעלתה בפנייתה, ההסכם המקורי לוקה בכך שאינו מוגבל בזמן, וכך גם ההסכם החדש. אשר למספר בעלי הדירות שחתמו על הסכם עם היזם, לטענתה, בפועל רק 6 מתוך 30 בעלי דירות בפרויקט חתמו על הסכם. 

במהלך דיון שנערך לצורך בירור הפנייה, הודיעה באת כוח היזם, שהיזם אינו מתנגד עוד לכך שהפונה תחתום על ההסכם המקורי, אלא שהפונה שינתה את עמדתה. כך, בניגוד לנטען בפנייתה,  בדיון טענה הפונה, כי גם על ההסכם המקורי היא אינה מוכנה לחתום.

הממונה קבעה:

  1. בנסיבות העניין, משהפונה אינה מבקשת עוד להעניק לה את הסעד העיקרי שביקשה בפנייתה, אין עוד מקום לדון בפנייה.
  2. משהפונה מסרבת לחתום על ההסכם המקורי (להלן גם: "ההסכם"), הרי שהמחאת זכויות המוכרים לפונה כלפי היזם טרם בוצעה או טרם הושלמה. בנסיבות אלה, לא עומדת לפונה, בשלב זה, זכות כלשהי כלפי היזם מכוח ההסכם, ובכלל זה, הזכות לטעון כלפי היזם להפרת ההסכם באי קידום הפרויקט.
  3. סעיף 1ד לחוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי ובינוי), תשס"ו-2006, אמנם מקים זכות לביטול עסקת פינוי ובינוי בגין אי קידום פרויקט, בנסיבות של אי הגשת תכנית מפורטת. אולם זכות זו מוקנית על פי חוק זה לרוב בעלי הדירות ולא לבעל דירה כזה או אחר.