דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #5071
פורסם ב-17/05/2020
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין), התש"ף-2020

נושא ההחלטה:

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין), התש"ף-2020

מחליטים:

א. מתוקף הסמכות הקבועה בסעיף 39 לחוק-יסוד: הממשלה, להתקין תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין), התש"ף-2020, בנוסח שלהלן.
ב. בהתאם להוראות סעיף 39 האמור, להניח את התקנות על שולחן ועדת החוץ והביטחון של הכנסת סמוך ככל האפשר לאחר התקנתן.
ג. התקנות תיכנסנה לתוקפן עם פרסומן ברשומות

ההחלטה התקבלה בהתאם לסעיף 19(א) בתקנון לעבודת הממשלה.

להלן נוסח התקנות:

תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין), התש"ף-2020
בתוקף סמכותה לפי סעיף 39 לחוק-יסוד: הממשלה, מתקינה הממשלה תקנות שעת חירום אלה:
הגדרות
1. בתקנות אלה- 
" בית סוהר" – כמשמעותו בפקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב-1971;
"מקום מעצר" – כמשמעותו בסעיף 7(1) לחוק המעצרים;
"בית דין צבאי" – כמשמעותו בסעיף 183 לחוק השיפוט הצבאי;
"כלוא" – כהגדרתו בתקנות בתי סוהר צבאיים;
"חדר משמר" – חדר משמר צבאי כמשמעותו בחוק השיפוט הצבאי;
"חוק המעצרים" – חוק סדר הדין הפלילי [סמכויות אכיפה-מעצרים], התשנ"ו-1996;
"חוק סמכויות שעת חירום" - חוק סמכויות שעת חירום (מעצרים), התשל"ט-1979;
"חוק שחרור על תנאי ממאסר" - חוק שחרור על תנאי ממאסר, התשס"א - 2001;
"חוק השיפוט הצבאי" – חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו – 1955;
"עצור" - בין שהוא חשוד או נאשם ולמעט עצור הנתון במעצר בפיקוח אלקטרוני כמשמעותו בסעיף 22ב לחוק המעצרים;
"עתירת אסיר"- עתירת אסיר לפי סעיף 62א לפקודת בתי הסוהר;
"פקודת בתי הסוהר " – פקודת בתי הסוהר [נוסח חדש], התשל"ב – 1971;
"תקנות בתי סוהר צבאיים" – תקנות השיפוט הצבאי (בתי סוהר צבאיים), התשמ"ז-1987;
"תקנות שעת חירום (קיום דיונים בהליכים פליליים באמצעים טכנולוגיים)" – תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (קיום דיונים בהליכים פליליים באמצעים טכנולוגיים), התש"ף-2020.
נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובתי דין
2. ה (א) בכל יום יובא לבתי המשפט ובתי הדין מספר העצורים והאסירים המרבי שניתן להביאם תוך עמידה בהמלצות משרד הבריאות לשירות בתי הסוהר  ולהנהלת בתי המשפט, בשל החשש להתפשטות נגיף הקורונה בבתי הכלא ומחוצה להם, לעניין אופן הסעת אסירים ועצורים לבית המשפט ושמירה על הוראות הבריאות בבתי משפט, לצורך השתתפותם בדיונים שיורה נשיא בית המשפט או בית הדין על קיומם בנוכחות העצור או האסיר; נשיא בית המשפט או בית הדין, לפי העניין, מוסמך להורות כי דיון יתקיים בנוכחות עצור או אסיר כאמור לפי סדר העדיפות הבא: 
(1) דיון שבו מובאות ראיות לבירור האשמה לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 של נאשם עצור; לעניין זה תינתן עדיפות לדיון בעניינו של נאשם השוהה במעצר זמן רב יותר;
(2) דיון ראשון לפי סעיף 15 לחוק המעצרים, ודיון לפי סעיף 21 לחוק האמור, שלגביו הודיע בא כוח הנאשם מבעוד מועד כי בכוונתו להעלות טענות לעניין דיות הראיות, עילת המעצר או חלופת מעצר וכן דיון לפי סעיף 4 לחוק סמכויות שעת חירום, ודיון לפי סעיף 5 לחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, התשס"ב-2002;
(3) דיון  בעניינו של עצור לפי סעיפים 15, 17, 21, 47, 52, 53, 62 או 62א לחוק המעצרים, שאינו כלול בפסקה (2) ודיון לפי סעיפים 5 ו-7 לחוק סמכויות שעת חירום;
(4) דיון בהליך פלילי שאינו מנוי בפסקאות (1) עד (3);
(5) דיון בעתירת אסיר, דיון לפי חוק שחרור על תנאי ממאסר או דיון בעניין החזקת אסיר בהפרדה לפי סעיפים 19ה עד 19ז לפקודת בתי הסוהר;
(6) דיון שאינו מנוי בפסקאות (1) עד (5) שעצור או אסיר צד לו.

(ב) בכל דיון לפני תקנת משנה (א), תינתן עדיפות לדיון בעניינם של עצור, אסיר או נפגע עבירה קטין, או של עצור או אסיר עם מוגבלות שמקשה באופן ממשי על השתתפותו בדיון.
(ג) על אף האמור בתקנת משנה (א)(6) אם מתקיימים דיונים בעניין עתירת אסיר או לפני ועדת שחרורים לפי חוק שחרור על תנאי ממאסר באולמות הסמוכים לבתי הסוהר, ולא מתקיימים בהם דיונים אחרים בהליכים פליליים, יובאו לדיונים אלה בכל יום מספר העצורים והאסירים המרבי שניתן להביאם תוך עמידה בהמלצות משרד הבריאות לשירות בתי הסוהר לעניין אופן הבאת אסירים ועצורים לבית המשפט ושמירה על הוראות הבריאות בבתי משפט.  
דיווח לפי תקנה 2 
3. אחת לשבועיים, יעביר השר לביטחון הפנים לממשלה עמדה לאחר קבלת עמדת משרד הבריאות, אשר לצורך בהמשך המתווה המפורט בתקנה 2; בשינויו או ביטולו; כן ידווח השר לביטחון פנים לממשלה על מספר העצורים והאסירים שהובאו לדיונים בבתי המשפט ובבתי הדין כאמור בתקנה 2.
נוכחות כלואים  בדיונים בבתי דין צבאיים
4. ה (א)    בכל יום יובא לבתי הדין הצבאיים מספר הכלואים המרבי שניתן להביאם תוך עמידה בהמלצות חיל הרפואה למשטרה הצבאית וליחידת בתי הדין הצבאיים בשל החשש להתפשטות נגיף הקורונה בבתי הכלא ומחוצה להם, לעניין אופן הסעת כלואים לבתי הדין הצבאיים ושמירה על הוראות הבריאות בבתי הדין, לצורך השתתפותם בדיונים שיורה נשיא בית הדין על קיומם בנוכחות הכלוא; נשיא בית הדין הצבאי, מוסמך להורות כי דיון התקיים בנוכחות כלוא כאמור לפי סדר העדיפות הבא: 
(1) דיון שבו מובאות ראיות לבירור האשמה לפי סעיפים 364 עד 371,  384 ו-386 לחוק השיפוט הצבאי של נאשם עצור; לעניין זה תינתן עדיפות לדיון בעניינו של נאשם השוהה במעצר זמן רב יותר;
(2) דיון ראשון לפי סעיף 240 לחוק השיפוט הצבאי ודיון לפי סעיף 243 לחוק האמור , שלגביו הודיע בא כוח הנאשם מבעוד מועד כי בכוונתו להעלות טענות לעניין דיות הראיות או עילת המעצר או חלופת מעצר;
(3) דיון  בעניינו של עצור לפי סעיפים 240, 241, 243, ו-243ב לחוק השיפוט הצבאי, וכן דיונים לפי סעיפים 47, 52, 62 ו-62א לחוק המעצרים שאינו כלול בפסקה (2);
            
(4) דיון בהליך פלילי שאינו מנוי בפסקאות (1) עד (3);
(5) דיון בוועדה לעיון בעונש לפי חוק השיפוט הצבאי;
(6) דיון שאינו כלול בפסקאות (1) עד (5) שהכלוא הוא צד לו;
(ב) בכל דיון לפי תקנת משנה (א) תינתן עדיפות לדיון בעניינו של עצור, אסיר או נפגע עבירה שהוא קטין, או של עצור או אסיר עם מוגבלות שמקשה באופן ממשי על השתתפותו בדיון באמצעות מכשיר טכנולוגי.
דיווח לפי תקנה 4    
5. אחת לשבועיים, יעביר שר הביטחון לממשלה, לאחר קבלת עמדת חיל הרפואה,  אשר לצורך בהמשך המתווה המפורט בתקנה 4; בשינויו או ביטולו; כן ידווח שר הביטחון לממשלה על מספר העצורים והאסירים שהובאו לדיונים בבתי הדין הצבאיים כאמור בתקנה 4.
קיום דיון בעתירת אסיר בלא נוכחותו
6. (א)    על אף האמור בתקנה 4 לתקנות עתירות אסירים, בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה, תחול תקנה 2 לעניין האפשרות לקיים דיון בעתירת אסיר בנוכחות האסיר; נדרשה נוכחותו של האסיר בדיון ולא התאפשרה לפי התקנה האמורה, יחולו הוראות אלה: 
(1) השתתפותו של העותר בדיון תהיה באמצעות אמצעי טכנולוגי המאפשר העברת קול ותמונה בזמן אמת, ואם אין מכשיר טכנולוגי זמין מסוג זה בעת קיום הדיון – באמצעות מכשיר כאמור המאפשר העברת קול בלבד, והכל באופן שימזער ככל האפשר את הפגיעה בעותר;
(2) הדיון יתקיים בנוכחות באי כוח הצדדים; אם העותר אינו מיוצג – ימנה לו בית המשפט סנגור;
(3) על דיון כאמור יחול סעיף 2(2) לתקנות שעת חירום (קיום דיונים בהליכים פליליים באמצעים טכנולוגיים), בשינויים המחויבים.
(ב) תקנה זו תחול, בשינויים המחויבים, גם על דיון בעניין החזקת אסיר בהפרדה, לפי סעיפים 19ה עד 19ז לפקודת בתי הסוהר. 
(ג) בסעיף זה - 
"תקנות עתירות אסירים" – תקנות סדרי דין (עתירות אסירים), התש"ם – 1980.
קיום דיון בעתירה נגד החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת השחרורים     7.        על אף האמור בתקנה 21ח לתקנות בתי משפט לעניינים מינהליים, בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה, תחול תקנה 2 לעניין האפשרות לקיים דיון בעתירה נגד החלטת היחידה לשחרור ממאסרים קצרים או ועדת השחרורים לפי סעיף 25 לחוק שחרור על תנאי ממאסר, בנוכחות האסיר; נדרשה נוכחותו של האסיר בדיון ולא התאפשרה לפי התקנוה האמורה, יחולו הוראות אלה: 
(1) השתתפותו של האסיר בדיון תהיה באמצעות אמצעי טכנולוגי המאפשר העברת קול ותמונה בזמן אמת, או המאפשר העברת קול בלבד;
(2) הדיון יתקיים באופן שימזער ככל האפשר את הפגיעה באסיר, בשל כך שהדיון מתקיים שלא בנוכחותו;
(3) על דיון המתקיים בהשתתפות האסיר לפי תקנת משנה (א) תחול תקנה 2(2) לתקנות שעת חירום (קיום דיונים בהליכים פליליים באמצעים טכנולוגיים), בשינויים המחויבים;
(4) בסעיף זה - 
"תקנות בתי משפט לעניינים מינהליים" – תקנות בתי משפט לעניינים מינהליים (סדרי דין), התשס"א –2000. 
תיקון 
תקנות שעת חירום (דיוני מעצרים)
8. בתקנות שעת חירום (דיוני מעצרים), התש"ף-2020 -
(1) בתקנה 1, במקום הרישה יבוא:
"בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה,  יקראו את חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996 (להלן – חוק המעצרים, לגבי דיונים שנשיא בית המשפט לא הורה לקיימם בנוכחות עצור לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין), כאילו-"
(2) במקום תקנה 2 יבוא:
"תחולת סעיף 16א לחוק המעצרים על דיונים לפי סעיפים 4, 5 ו -7 לחוק סמכויות שעת חירום (מעצרים)
2. בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה, על אף האמור בסעיף 8(א) לחוק סמכויות שעת-חירום (מעצרים), התשל"ט-1979 (בתקנה זו – חוק המעצרים (שעת חירום))", יחול לגבי דיונים שנשיא בית המשפט לא הורה לקיימם בנוכחות עציר לפי תקנה 2 בתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בהליכים בבתי המשפט ובתי הדין), סעיף 16א לחוק המעצרים, בשינויים המחויבים, לעניין נוכחות עציר שביקש זאת, בדיון לפי סעיפים 4, 5 ו-7 לחוק המעצרים (שעת חירום)."
(3) במקום תקנה 3 יבוא:
"תחולת סעיף 16א לחוק המעצרים על דיונים לפי סעיף 5 לחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים
3. בתקופת תוקפן של תקנות שעת חירום אלה, על אף סעיף 5 לחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, התשס"ב-2002, יחול לגבי דיונים, שלא הורה נשיא בית המשפט לקיימם לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בבתי המשפט ובתי הדין), סעיף 16א לחוק המעצרים, בשינויים המחויבים, גם לעניין דיונים לפי סעיף 5 לחוק האמור."
תיקון 
תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש) (קיום דיונים בהליכים פליליים באמצעים טכנולוגיים)
9. בתקנות שעת חירום (דיונים פליליים באמצעים טכנולוגיים), התש"ף-2020- 
(1) בתקנה 2 במקום הרישה יבוא:
 "בהליך פלילי שלא הורה נשיא בית המשפט או בית הדין לקיימו בנוכחות עצור או אסיר לפי 2 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין) יחולו ההוראות להלן:"
(2) אחרי תקנה 2 יבוא:
"השתתפות עצור או אסיר באמצעי טכנולוגי בדיון שבו נשמעת עדות
3. (א)    על אף הוראות תקנות אלה, לא יורה בית המשפט על השתתפותו של עצור או אסיר בדיון באמצעי טכנולוגי בדיון שבו נשמעת עדות לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי, אלא בהסכמת הצדדים לעניין זה הסכמת העצור או האסיר, לפי העניין, תינתן באמצעות סניגורו.
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), לבקשת פרקליט מחוז או ראש יחידת תביעות, מצא בית משפט כי מדובר במקרה חריג שבו קיימים טעמים מיוחדים שירשמו שמחייבים שמיעת עד באופן דחוף ולא ניתן להביא את העצור או האסיר לבית המשפט לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום (נגיף קורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין) רשאי בית המשפט להורות על השתתפותו של העצור או האסיר בדיון באמצעי טכנולוגי ובלבד ששוכנע כי מתקיימים שני אלה:
(1) לא ניתן לדחות את הדיון למועד אחר;
(2) השתתפות העצור או האסיר באמצעי טכנולוגי בדיון, לא תביא לפגיעה בו.
הסכמת עצור או אסיר להשתתפות בדיון באמצעי טכנולוגי
4. על אף האמור בתקנה 2, הסכים העצור או האסיר להשתתף בדיון בעניינו שהורה נשיא בית המשפט או בית הדין לקיימו בנוכחותו לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובבתי הדין), יחולו על השתתפותו תקנות אלה; לעניין זה הסכמת העצור או האסיר, לפי העניין, תינתן באמצעות סניגורו.
סייג לתחולה
5. תקנות אלה לא יחולו על דיון שבו נשמעת עדותו של עצור או אסיר, לפי סימן ה' לפרק ה' לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982."
        
תיקון 
תקנות שעת חירום (דיוני ועדות שחרורים)
10. בתקנות שעת חירום (דיוני ועדות שחרורים), התש"ף-2020, 
(1) אחרי תקנה 2 יבוא:
"נוכחות אסיר בדיון בוועדות השחרורים
2א. נוכחות אסירים בדיוני ועדות השחרורים תהיה לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום (נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובבתי הדין)(נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020 (להלן – תקנות שעת חירום לעניין נוכחות עצורים ואסירים)."
(2) בתקנה 3(א), ברישה, במקום "יתקיים" יבוא "המתקיים", ובמקום "אלא בהשתתפותו" יבוא "לפי תקנה 2 לתקנות שעת חירום לעניין נוכחות עצורים ואסירים, יתקיים בהשתתפותו של האסיר"
תיקון 
תקנות שעת חירום (דיוני מעצר בבתי הדין הצבאיים)
11. בתקנות שעת חירום (דיוני מעצר בבתי הדין הצבאיים), התש"ף-2020 -
(1) בתקנה 1-  
(א) במקום הרישה יבוא:
"בתקופת תוקפן של תקנות אלה, יקראו את חוק השיפוט הצבאי, התשט"ו–1955 (להלן – חוק השיפוט) לגבי דיונים שנשיא בית הדין לא הורה לקיימם בנוכחות עצור לפי תקנה 4 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובבתי הדין), כאילו-"
תיקון 
תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(קיום דיונים פליליים באמצעים טכנולוגיים בבתי הדין הצבאיים)    12. בתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(קיום דיונים פליליים באמצעים טכנולוגיים בבתי הדין הצבאיים), התש"ף-2020, 
(1) בתקנה ,2 במקום הרישה יבוא: 
"על אף הוראות כל דין בעניין נוכחות הצדדים לדיון ובאי כוחם, לגבי הליך פלילי המתקיים בבית דין צבאי מכוח חוק השיפוט הצבאי, שנשיא בית הדין לא הורה לקיימם בנוכחות כלואים לפי תקנה 4 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובבתי הדין), יחולו ההוראות להלן:" 
(2) אחרי תקנה 2 יבוא:
"השתתפות כלוא באמצעי טכנולוגי בדיון שבו נשמעת עדות
3. (א) על אף הוראות תקנות אלה, לא יורה בית הדין הצבאי על השתתפותו של עצור או אסיר בדיון באמצעי טכנולוגי בדיון שבו נשמעת עדות לפי סעיפים 364 עד 371, 384 ו-386 לחוק השיפוט הצבאי, אלא בהסכמת הצדדים; לעניין זה הסכמת העצור או האסיר, לפי העניין, תינתן באמצעות סניגורו. 
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), לבקשת פרקליט צבאי מצא בית הדין כי מדובר במקרה חריג שבו קיימים טעמים מיוחדים שירשמו שמחייבים שמיעת עד באופן דחוף ולא ניתן להביא את העצור או האסיר לבית הדין לפי תקנה 4 לתקנות שעת חירום (נגיף קורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי המשפט ובתי הדין) רשאי בית הדין להורות על השתתפותו של העצור או האסיר בדיון באמצעי טכנולוגי ובלבד ששוכנע כי מתקיימים שני אלה:
(1) לא ניתן לדחות את הדיון למועד אחר;
(2) השתתפות העצור או האסיר באמצעי טכנולוגי לא יביא לפגיעה בו.
הסכמת כלוא להשתתפות בדיון באמצעי טכנולוגי
4. על אף האמור בתקנה 2, הסכים העצור או האסיר להשתתף בדיון בעניינו שהורה נשיא בית הדין הצבאי לקיימו בנוכחותו לפי תקנה 4 לתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובבתי הדין), יחולו על השתתפותו תקנות אלה; לעניין זה הסכמת העצור או האסיר, לפי העניין, תינתן באמצעות סניגורו.
סייג לתחולה
5. תקנות אלה לא יחולו על דיון שבו נשמעת עדותו של עצור או אסיר, לפי סעיפים 364 עד 371, לחוק השיפוט הצבאי."
תיקון 
תקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(דיוני הוועדה לעיון בעונש)
13. בתקנות שעת חירום (נגיף הקורונה החדש)(דיוני הוועדה לעיון בעונש), התש"ף-2020: 
(1) אחרי תקנה 2 יבוא:
"נוכחות כלוא בדיוני הוועדה לעיון בעונש
2א. נוכחות אסירים בדיוני הוועדה לעיון בעונש תהיה לפי תקנה 4 לתקנות שעת חירום (נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובתי דין)(נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020 (להלן – תקנות שעת חירום לעניין נוכחות עצורים ואסירים)."
(א) בתקנה 3(א) ברישה במקום "יתקיים" יבוא "המתקיים", ובמקום "אלא בהשתתפותו" יבוא "לפי תקנה 4  לתקנות שעת חירום (נוכחות עצורים ואסירים בדיונים בבתי משפט ובתי דין)(נגיף הקורונה החדש), התש"ף-2020, יתקיים בהשתתפותו של האסיר"
תוקף
14. תוקפן של תקנות אלה עד ב' בתמוז התש"ף  (24 ביוני 2020). 


 באייר התש"ף
(17 במאי 2020)                      
בנימין נתניהו
  ראש הממשלה