דלג לתוכן עיקרי
הסכמים /  משרד הכלכלה והתעשייה  / מינהל סחר חוץ
פורסם ב-06/05/2020
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

סיבוב דוחא (קטאר) - 2001

מדובר בשיחות סחר המיועדות להמשיך רפורמות בתחום החקלאות, הורדת מכסים במוצרים תעשייתיים, הסרת חסמים בסחר בשירותים ויצירת כללים חדשים בנושאי רכש ממשלתי ותהליכי מכס - כל זאת תוך שימת דגש מיוחד על הצרכים של המדינות המתפתחות, אשר באה לידי ביטוי בשם הניתן לסיבוב- "סדר היום של דוחא לפיתוח" (Doha Development Agenda-DDA).

במהלך ספטמבר 2003 התקיימה ועידת השרים של הארגון בעיר קנקון שבמקסיקו. ועידה זו, הייתה אמורה לסמן את חצי הדרך של "סיבוב דוחא" שנועד להסתיים עד 1.1.2005. במהלך הדיונים התעוררו חילוקי דעות קשים בין המדינות המתפתחות לבין המדינות המפותחות שהביאו לקריסת הועידה.

ביולי 2004 סוכם על "July Package", מסמך שקבע הארכת המשא ומתן מעבר לתאריך היעד המקורי.

בדצמבר 2005 התקיים מפגש שרים בהונג-קונג בו התגבשה ההבנה שהמחלוקות בין הצדדים עדיין משמעותיים.

ביולי 2006 מנכ"ל האו"ם פאסקל לאמי הקפיא את השיחות לשישה חודשים בגין חוסר הנכונות להתקדם בשיחות.

ביולי 2008 התקיים כנס מצומצם של מדינות (mini-Ministerial) במטרה להגיע לעקרונות מנחים ("modalities") בכל תחום (בייחוד בחקלאות ובמוצרי תעשייה לא חקלאיים - NAMA) כדי שיהוו הבסיס להסכם. לדוגמא: הסכמה על מקדם (על פי נוסחה) לפיו מדינות יורידו מכסים בסקטורים ספציפיים. על אף התקרבות רבה בעמדות, המפגש לא הבשיל לכלל הסכמה. נושא מרכזי עליו נסובה המחלקות היה מתן הגנה על יבוא בתחום החקלאי ( special safeguard mechanism ((SSM). בהינתן שהעיקרון המנחה של הסיבוב הוא הסכמה של כל הנושאים יחדיו (single undertaking), הרי ששוב לא ניתן היה להגיע לסיכום הסיבוב.

נכון לתחילת 2009, הדגש עבר לתחזוק וניהול ההסכמים הקיימים. במקביל, הארגון שם לעצמו כמטרה גם לבדוק את השפעת המשבר הפיננסי דאז על הסחר הריאלי, ומציאת דרכי התמודדות.