דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #212
פורסם ב-24/02/2023
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

קיצור תורים בקהילה והפחתת עומסים בטווח הקצר

נושא ההחלטה:

קיצור תורים בקהילה והפחתת עומסים בטווח הקצר
    
מחליטים:

על מנת להפחית עומסים ברפואת הקהילה – 
1 .    להטיל על שר העבודה לתקן, בהתייעצות עם משרד הבריאות, את תקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), התשל"ז-1976 ולשם כך להביא את התיקון לאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בתוך 60 יום, כך שתעודת מחלה תונפק לעובד על פי המתווה הבא:
א.    תעודת מחלה תינתן לאחר ביקור או בדיקה אצל רופא, אלא במקרים חריגים שבהם לא יידרשו ביקור או בדיקה כאמור;
ב.    על אף האמור בסעיף קטן (א):
1)    רופא רשאי ליתן תעודת מחלה קצרה לעובד החתומה על ידו באופן דיגיטלי א-סינכרוני (שליחת בקשה שנענית בזמן אחר). רופא יהיה רשאי ליתן תעודת מחלה כאמור לא יותר מפעם אחת בפרק זמן של שבעה ימים;
2)    קופת חולים רשאית להנפיק תעודת מחלה קצרה שלא בחתימת רופא, במקרים שתגבש, לאחר קבלת דיווח העובד לקופת החולים על מצב בריאות לקוי שאינו מאפשר לו לעבוד באופן זמני. קופה תהיה רשאית להנפיק תעודת מחלה קצרה כאמור לא יותר מפעם אחת בפרק זמן של 7 ימים, עד 10 ימי מחלה במצטבר בשנה קלנדרית ולא יותר מארבע פעמים בשנה. האישור למעסיק לא יכלול את דיווח העובד;
ג.    בסעיף זה – "ביקור רופא": ובכלל זה ביקור פיזי, בווידאו או טלפוני; 
"תעודת מחלה קצרה": תעודת מחלה אחת או יותר שניתנה עבור עד 4 ימי מחלה רצופים; ולעניין סופי שבוע, ייקבעו התאמות.
2 .    להטיל על משרד הבריאות לעדכן את חוזר מינהל רפואה לעניין תעודת מחלה ולהנחות את הקופות בנושאים הבאים:
א.    הדרישות ליישום ההסדר שבסעיף 1(א), לרבות לעניין אופן תיעוד הדיווח האמור. 
ב.    המקרים החריגים שבהם תינתן תעודת מחלה בחתימת רופא ללא ביקור או בדיקה של העובד כאמור בסעיף 1(ב). 
3 .    להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד הבריאות או מי מטעמו ובהשתתפות נציג רשות האסדרה, נציג משרד העבודה ונציג אגף התקציבים במשרד האוצר, אשר ירכז עבודת מטה לבחינת כלל האישורים המינהליים שקופות חולים ורופאים נדרשים או מתבקשים להנפיק (להלן – צוות הבחינה). צוות הבחינה יגבש המלצות בתוך 150 ימים בנושאים הבאים:
א.    רשימה של אישורים מנהליים שדורשים גופים ציבוריים שיש הצדקה לדרוש לגביהם אישור רופא. 
ב.    רשימה של אישורים מנהליים אשר יותר לקופת חולים להנפיקם ללא חתימת רופא ככל שיסבור שקיימים כאלה.
ג.    רשימה של אישורים מנהליים אשר לצורך קבלתם קופת החולים תוכל לגבות תשלום ככל שיסבור שקיימים כאלה. 
ד.    המלצות לביצוע תיקוני חקיקה, ככל שנדרשים, כך שיוסרו דרישות לקבלת אישורי רופא לצורך קבלת אישורים מנהליים מסוימים או יותר לקבל במקומם אישור מינהלי מהקופה שאינו אישור רופא.  
4 .    לקבוע כי משרדי הממשלה וצה"ל יוכלו לדרוש מהתושבים או עובדיהם רק אישורים שנכללו ברשימה שאושרה בידי צוות הבחינה או במקרה שבו אישור כאמור נדרש על פי דין. 
א.    להטיל על משרדי הממשלה וצה"ל להעביר לצוות הבחינה בתוך 90 ימים רשימה של כלל האישורים המנהליים הנדרשים על ידיהם או שקיימת חובה חוקית לקבלתם כתנאי כשירות בדין.
ב.    צוות הבחינה ידווח על מסקנותיו לממשלה.
ג.    להטיל על משרד הבריאות ליישם את המלצות צוות הבחינה ולהנחות את קופות החולים לפעול לפי המלצות אלו.
5 .    להטיל על משרד הבריאות להנחות את קופות החולים לתת אישורים מנהליים הנכללים בסל שירותי הבריאות הממלכתי (לרבות סל קופה) בלבד ולגבות השתתפות עצמית עבור מתן האישורים המנהליים כאמור ככל שאושרה, בהתחשב בהמלצות הצוות. 
6 .    להטיל על שר הבריאות להודיע לקופות החולים, בתוך 180 ימים מיום קבלת המלצות צוות הבחינה, כי יאשר בהתאם לסמכותו בסעיף 8 לחוק ביטוח בריאות ממלכתי רשימה של אישורים מנהליים, אשר יפורטו בהודעה בהתחשב בהמלצות הוועדה כאמור בסעיף 2, בגינם תוכל קופת החולים לבקש אישור מוועדת הכספים של הכנסת לגבות השתתפות עצמית לצורך הנפקתם.
7 .    לקבוע בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, שדמי השתתפות עצמית בעד ייעוץ מקצועי במרפאות רפואה יועצת בקהילה או במכונים ייגבו במועד קביעת התור ולא יושבו למבוטח אלא אם ביטל את התור שנקבע לו לכל הפחות 24 שעות לפני מועד התור ובתנאי שהמבוטח לא התייצב לתור לייעוץ מקצועי שקבע בקופת החולים. להנחות את המפקח על קופות החולים לחייב את הקופות לשלוח תזכורות בשבועיים שקודמים למועד התור ולא יאוחר מ- 48 שעות הקודמות למועד התור, לצד ההצעה לבטל את התור. 
8 .    להטיל על משרד הבריאות לאסור על קופות החולים לממן ביטוח רשלנות רפואית לפרקטיקה פרטית לרופאים עצמאיים שהיקף התקשרותם עם הקופה נמוך משבע שעות שבועיות.
9 .    לעניין החלטה זו:
"אישור מנהלי" – אישור שאינו תעודת מחלה שמונפק על ידי קופת החולים או רופא קופת החולים המתבקש על ידי גוף ציבורי או פרטי לצורך העסקה, גיוס או קבלת זכאות מסוימת כגון רישיון, קצבה, כיסוי ביטוחי וכד';
"המפקח על קופות החולים במשרד הבריאות" – סגן המנכ"ל לפיקוח על קופות חולים ושירותי בריאות נוספים במשרד הבריאות;
"חוק ביטוח בריאות ממלכתי" – חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994;
"מכונים" – כהגדרתם בחוזר סמנכ"ל לפיקוח על קופות החולים ושירותי בריאות נוספים מס' 04/2022 בעניין עדכון תשלומים בעד שירותי בריאות ותרופות לשנת 2022;