דלג לתוכן עיקרי
חוזרים והוראות מנכ"ל /  רשות האוכלוסין וההגירה  / 
פורסם ב-15/09/2019
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

עדכון לעניין הסכמים בילטראליים לגיוס הוגן ומפוקח של עובדים זרים מקצועיים בענף הסיעוד

א. לאחרונה הסתיימו הליכי האשרור של ההסכם הבילטראלי שנחתם בין מדינת ישראל לממשלת הפיליפינים. במקביל, מדינת ישראל ממשיכה לנהל מו"מ לחתימה על הסכמים דומים, עם מספר מדינות נוספות.

ב. לאור הצורך בהיערכות מיחשובית ליישום ההסכמים הבילטרליים בסיעוד, הצפי הזהיר לתחילת יישום של ההסכמים הבילטרליים בסיעוד, תוך הפסקת הליכי הגיוס עובדים זרים לסיעוד מחו"ל שלא באמצעות אחד ההסכמים, הוא לקראת אמצע או סוף החציון הראשון של שנת 2020 (אפריל יוני - 2020). הודעה מפורטת לגבי מועד תחילת היישום, תינתן ללשכות בעוד מועד קודם תחילתה.

ג. להלן פירוט התכנים העיקריים של ההסדרים שייושמו במסגרת ההסכמים הבילטראליים, הדומים להסדרים שפורסמו לידיעת הלשכות במסגרת יישום הסדרי הפיילוט הבילטראליים בעבר, בין היתר במסגרת גיוס מפוקח של עובדים זרים לסיעוד בעבר: 

1. מועמדים לעבודה בסיעוד בישראל, יצטרכו לעמוד במכלול תנאי הסף הקיימים היום בהתאם לחוק ולנהלים החלים בישראל, לעבודה בתחום הסיעוד, ובכלל זה, בדיקות בריאות מקיפות, בדיקת העדר רישום פלילי, הצגת תעודה ממשלתית בדבר סיום בהצלחה של קורס הכשרה/ מבחן ממשלתי לסיעוד ביתי בחו"ל או תעודות בעניין הכשרה כאחות סיעודית פרקטית או בפיזיותרפיה במוסד להשכלה גבוהה מוכר על ידי מדינת המוצא. כן העובדים יהיו לפחות בני 23 , ללא הורים או ילדים בישראל, דוברי אנגלית (או רוסית במקרים מתאימים) ברמה המאפשרת תקשורת סבירה בישראל. - 

2. האפשרות והמועדים להגשת מועמדות לעבודה בסיעוד בישראל, יפורסמו לכלל הציבור במדינות המוצא, בשפה המובנת למועמדים, תוך הצגת מידע בדבר חובות וזכויות של עובדי סיעוד זרים בישראל ובכלל זה, תקופת העבודה המותרת, שכר, תנאי העסקה וניכויים מותרים, בנוסח שיתואם עם רשות האוכלוסין וההגירה. המידע יכלול גם פירוט תנאי הסף ותיאור כללי של הליכי הגיוס וההשמה לעבודה בישראל בהתאם להסכם, ובכלל זה העובדה שישראל תבצע הגרלה רנדומאלית בין המועדים שיעמדו בתנאי הסף, כך ש- 25% לפחות ממועמדים אלו לא יכללו במאגר המועמדים להגעה לישראל (ראו פירוט להלן). הפרסום גם יכלול מידע אודות ההוצאות והתשלומים המותרים שיוטלו על המועמד במסגרת הגעתו לישראל ובכלל זה, העובדה שהמועמד יידרש לממן את כרטיס הטיסה שלו לישראל. כן המידע יכלול כתובת דוא"ל/ מספר טלפון לתלונות במקרה שמועמד נדרש לשלם תשלומים שלא כדין.

3. המועמדים יגישו את מועמדותם באופן ישיר, ללשכת השירות לתעסוקת חו"ל הממשלתית המוכרת במדינת המוצא בלבד, ללא מעורבות לשכות תיווך פרטיות אחרות במדינה. כל מועמד יקבל מהלשכה הממשלתית אישור על הגשת מועמדותו, הכולל מספר רישום, באמצעותו הוא יוכל לפנות על מנת לברר את התקדמות בקשתו. הלשכה הממשלתית תבדוק את עמידת המועמדים בתנאי הסף שנקבעו, תשלח הודעות מנומקות בכתב למועמדים שאינם עומדים בתנאי הסף הנדרשים ותעביר את רשימת המועמדים העומדים בתנאי הסף לרשות האוכלוסין וההגירה לבדיקתה. רשות האוכלוסין וההגירה תודיע ללשכה הממשלתית במדינת המוצא, על פסילת מועמדים ברשימה שימצא שאינם עונים על דרישות הנהלים הרלוונטיים של הרשות, תוך הנמקת סיבת הפסילה, והלשכה הממשלתית במדינת המוצא תודיע על כך למועמד בכתב. 

4. רשות האוכלוסין וההגירה תבצע הגרלה ממוחשבת רנדומלית לבחירת לא יותר מ- 75% מהמועמדים שעמדו בכל דרישות הסף והבדיקות ותשלח את התוצאות ללשכה הממשלתית במדינת המוצא, אשר תודיע בכתב למועמדים שלא עלו בהגרלה  על ביטול מועמדותם.

5. המועמדים שנותרו במאגר הסופי, יוזמנו לראיונות מצולמים במדינתם. הראיונות יבוצעו בשפה האנגלית (או רוסית במקרים מתאימים) ויכללו שאלות מתוך רשימה שתכין הרשות ותועבר ללשכה הממשלתית בחו"ל. כן יתכן שהמועמדים יתבקשו גם לענות על שאלון ממוחשב.

6. הראיונות (והשאלונים אם רלוונטי) ביחד עם מידע אודות המועמדים יועברו לרשות האוכלוסין, אשר תשלב אותם במאגר ממוחשב, אשר יכלול אפשרות סינון המועמדים בהתאם לתכנים שונים.

7. הרשות תאפשר עיון במאגר הראיונות והשאלונים, רק עבור מטופלים סיעודיים/ בני משפחותיהם, באמצעות נציגים מורשים של הלשכות הפרטיות המורשות בישראל, לאחר שאלו יתחייבו בכתב לשמור על סודיות המידע ולעשות בו שימוש רק לצורך השמת עובדים זרים לסיעוד אצל מטופלים בעלי היתרי העסקה בתוקף, לא להפיץ את המידע במאגר לגורמים נוספים בלתי מורשים ולא לאפשר עיון או שימוש במאגר לצרכים שאינם השמת מטפל בבית מטופל סיעודי.

8.  לכל מטופל בעל היתר הרשאי להזמין עובד זר מחו"ל, יוצגו ראיונות מצולמים של מספר מועמדים רלוונטיים מתוך המאגר ו/או לבני משפחתו המטפלים בו, לאחר שאלו נמצאו מתאימים למטופל, בהתאם לכללים ולאחר ביצוע הפעולות הקבועות בנהלי רשות האוכלוסין ובכלל זה, ביצוע ביקור טרום השמה בבית המטופל, ובדיקה ורישום של מידע מפורט אודות המטופל וצרכיו הטיפוליים.

9. לאחר בחירת מועמד מתאים מתוך המאגר, המטופל/ בן המשפחה יחתום על חוזה העסקה סטנדרטי שתכניו נקבעו באישור משרד העבודה הישראלי על מנת שיתאים למצב החוקי החל בישראל, ואשר יכלול נספח בו יפורט מידע כגון תנאי המגורים שיסופקו למועמד הזר בבית המטופל הסיעודי, אנשים אחרים המתגוררים עם המטופל אם ישנם, צרכים מיוחדים של המטופל הדורשים טיפול מיוחד בו מעבר לטיפול סיעודי כללי וכן מטלות מיוחדות שיוטלו על העובד הזר מעבר למטלות הסיעודיות הרגילות וכו'. הנספח ייחתם על ידי המטופל ועל ידי העובדת הסוציאלית האחראית של הלשכה. 

10. הלשכה תעביר לרשות בקשה ממוחשבת לקליטת העובד הזר עבור המטופל, כמקובל ("מנה") ופעולה זו "תחסום" זמנית את המועמד לקבלת הצעות עבודה נוספות במאגר – הממוחשב. לאחר אישור ה"מנה" באופן עקרוני על ידי הרשות, יהא על הלשכה להעביר את החוזה החתום ביחד עם הנספח לרשות האוכלוסין באמצעות סריקה לתוך המערכת הממוחשבת, ביחד עם טופס בקשה/ כתב התחייבות הלשכה הפרטית להזמנת העובד הזר עבור המטופל, חתומה בחתימה אלקטרונית/מאושרת של הלשכה. הרשות תעביר את החוזה והנספח ללשכה הממשלתית במדינת המקור, אשר תסביר את הצעת העבודה, כולל התנאים בבית המטופל לפי הנספח, למועמד. אם המועמד יסכים להצעת העבודה, הוא יחתום על חוזה ההעסקה הסטנדרטי שנחתם על ידי המטופל/ בן המשפחה ועל מסמכים נוספים נדרשים לצורך הוצאת אשרת עבודה לצורך הגעה לישראל, אשר יועברו באמצעות הלשכה הממשלתית לקונסוליה של ישראל במדינת המוצא/ לרשות האוכלוסין לפי העניין.

11. הלשכה הממשלתית במדינת המוצא תסייע לעובד לקבל את אשרתו מאת הקונסוליה ולרכוש על חשבונו כרטיס טיסה לישראל, לצורך הגעת העובד לישראל בימים ובשעות שיקבעו מראש בין המדינות. המידע אודות טיסתו של העובד, יועבר על ידי רשות האוכלוסין לידיעת המטופל הסיעודי/ משפחתו באמצעות הלשכה הפרטית, ונציג מורשה של הלשכה הפרטית, כקבוע בנהלי הרשות, יתבקש להגיע לשדה התעופה על מנת לפגוש את העובד ולבצע השמתו בבית המטופל.

12. לאחר הגעת העובד הזר לישראל, יחולו על הלשכה, העובד והמעסיק, מכלול החובות הזכויות והמטלות החלות עליהם כיום בהתאם לחוק ולנהלים הקיימים, כפי שיעודכנו מעת לעת.

13. העובדים הזרים אשר יגיעו לישראל במסגרת ההסכם יוכלו להתקשר לקו טלפוני לפניות עובדים זרים, לצורך קבלת מידע והגשת תלונות במקרים בהם הלשכה הפרטית המורשת לא תיתן מענה בהתאם לנוהל. תלונות אלו יועברו לטיפול/ בדיקה/ חקירה של הגורמים הממשלתיים הרלוונטיים.

14. ככל שמשרד העבודה יקבע בתקנות חובת עובד זר לסיעוד לשלם עמלת תיווך ללשכה הפרטית המזמינה, יוסדר תשלום מפוקח של סכום זה על ידי העובד הזר בהעברה בנקאית/ שיק בנקאי כפי שיקבע, ווידוא מתן קבלה מטעם הלשכה לעובד הזר בגין הסכום ששולם. במקרה זה, בעת העברת חוזה העסקה חתום לרשות, יהא על הלשכה הפרטית לחתום גם על "כתב התחייבות" סטנדרטי בו יתחייב נציג מורשה של הלשכה הפרטית לספק לעובדים הזרים שירותים כפי שהלשכה מחויבת היום לפי החוק ולפי נהלי הרשות כפי שיעודכנו מעת לעת, כנגד תשלום זה, וכן בעניין חובת הלשכה ליתן החזרים בגין הסכום האמור, כולו או חלקו, כפי שיקבע באותן תקנות.