דלג לתוכן עיקרי
מסמכי מדיניות /  המשרד להגנת הסביבה  / 
פורסם ב-28/01/2020
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

עמדת האגף בנוגע לקרינה הנפלטת ממתקן גג פוטו-וולטאי בהספק של עד 1 מגה ואט

הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית היא טכנולוגיה מקובלת ומוכחת המאפשרת להפיק אנרגייה חשמלית מאור השמש. בעולם יש כבר ניסיון מעשי ומצטבר של כשני עשורים של הקמת גגות סולריים.

בתהליך הפיכת האנרגייה החשמלית לאנרגייה בתדרי רשת החשמל נוצרים שדות מגנטיים. מכיוון שארגון הבריאות העולמי (WHO) הגדיר שדות מגנטיים בתדר רשת החשמל – גורם מסרטן אפשרי, יש להגביל את החשיפה לשדות אלו. 
בישראל משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה ממליצים על חשיפה מרבית של עד 4 מיליגאוס – סף חשיפה ממוצע ביממה בתנאים של צריכת חשמל אופיינית מרבית.

הרכיבים במערכות הפוטו-וולטאית המייצרים שדות מגנטיים הם הממיר וכבלי הזרם בתדרי רשת החשמל המזינים את לוח החשמל. (יצוין כי ככלל כבלי זרם בתדר רשת החשמל מייצרים שדות מגנטיים גם בלי קשר למערכת הסולרית.)

עמדת המשרד להגנת הסביבה

קרינה בלתי מייננת הנפלטת ממתקן גג פוטו-וולטאי המייצר הספק של עד 1 מגה ואט עומדת בהמלצות המשרד להגנת הסביבה לחשיפה מרבית – כל עוד הממיר מותקן במרחק של לפחות ארבעה מטרים וכבלי הזרם החלופי מותקנים במרחק של לפחות חצי מטר מאזורי שהייה ממושכת.

כיום קיימים ממירים המיועדים להתקנה ביתית ומסחרית והפועלים בטכנולוגיה מתקדמת יותר. רמת החשיפה לקרינה מממירים אלו עומדת בהמלצות המשרד להגנת הסביבה לחשיפה מרבית כל עוד הממיר מותקן במרחק של לפחות חצי מטר מאזורי שהייה ממושכת.

על פי חוק הקרינה הבלתי מייננת תשס"ו-2006 החל מתאריך 22 ביוני 2022 מתקן פוטו-וולטאי שהספקו המותקן הוא עד 1 מגה ואט פטור מהיתרי הקמה והפעלה או היתר סוג של המשרד להגנת הסביבה, כל עוד רכיב המערכת ההופך זרם ישר לזרם חילופין מרוחק לפחות 0.5 מטר ממקום שבו שוהים בני אדם דרך קבע.

למתקן בהספק זה אפשר לקבל היתר סוג. הנוהל לקבלתו פורסם באתר המשרד להגנת הסביבה: נוהל מתן היתר סוג למתקנים פוטו-וולטאיים לייצור חשמל עד 1 מגה ואט.

התְקנה של מערכת פוטו-וולטאית בהספק של עד 1 מגה ואט לפי היתר הסוג מבטיחה כי החשיפה לקרינה לא תעלה על ההמלצה לחשיפה מרבית של המשרד להגנת הסביבה ושל משרד הבריאות.