להוסיף לרשימה
מתן פיצויים בגין קרקעות שנרכשו לפי חר"מ -קבעה
סקירה כללית:
מדובר בשטח של 6,513 ד' הידוע בשמות "קבעה" ו/או "מוג'ר אל דרוז" הנמצאים ליד יסוד המעלה ובמרחק של כ- 30 ק"מ מבית ג'אן.
השטח נרכש לפי חר"מ בהתאם להודעה בי.פ.324 מיום 17.12.54.
השטח הנדון לא עבר הליכי הסדר מקרקעין ערב הרכישה והוא היה רשום בספרי האוצר – ספר משלמי המיסים מתקופת המנדט, על שם כמה נכבדי הכפר ,הוא הוחזק על ידם ועובד על ידי כלל תושבי הכפר.
בהתייעצות עם הועדה המיוחדת לענייני חר"מ,חולק השטח בין כלל תושבי הכפר הקבועים,בהתבסס על כרטסת של משרד הפנים על סמך מפקד אוכלוסין שנערך בבית ג'אן בשנת 1959.
לפי מפקד זה היו בבית ג'אן 2420 נפש,מהם 120 זרים,לכן חולק השטח בין 2,300 נפש.( לימים מס' זה השתנה).
כל נפש היה זכאי לקבל פיצוי בקרקע במפתח של שני דונם מזרע או דונם זיתים או פיצוי בכסף שווה ערך לדונם זיתים.
היות והזכאות התבססה על מפקד אוכלוסין משנת 1959,וברור היה שמס' התושבים משתנה מעת לעת בשל מיתה וילודה, ונהירה אל תוך גבלולות המדינה מארצות זרות,נקבעו מס' כללים :
- יש זכות קבלת פיצויים לתושבי בית ג'אן שהסבא שלהם היה תושב בית ג'אן ואביהם והם עצמם נולדו בבית ג'אן.
- בעלי זכויות על אדמות "קבעה" שאינם תושבי בית ג'אן , נפסלה זכותם לקבל פיצויים ונחשבו כזרים.
אותו דבר ביחס לבעלי זכויות הנמצאים מחוץ לישראל,גם אם לא מדובר בשטחי אויב.(ארה"ב וארגנטינה).
- קטינים שנולדו עד 31.12.60 זכאים לפיצויים.
- נפטרים אינם מורישים זכויותיהם לבניהם.
- נשים בעלות זכויות מאבדות זכויותיהם במידה והתחתנו עם משוללי זכויות,כלומר שבעליהם אינם תושבי בית ג'אן,מאידך נשים זרות המתחתנות עם בעלי זכויות מקנות לעצמן זכויות לפיצויים בתנאי שהתחתנו עד 31.12.60.
ההצעה
- בהמשך לסיכומי דיון מס' 2958 מיום 1.10.09 ומס' 2998 מיום 5.11.09 ,נערך סקר והוכנו רשימות של מקבלי פיצויים וזכאים לפיצויים שטרם פוצו. בהתאם לדוח משרד הפנים, התקבלה רשימה של 157 זכאים שטרם פוצו ועונים על הקריטריונים. רשימה זו פורסמה במועצה המקומית. במסגרת עבודת המחוז במועצה המקומית, ע"י נציג המחוז לנושא, מר דוד דהן, אשר מתבצעת בממוצע פעם בשבוע, מוגשים למחוז ערעורים ע"י תושבים שלא מופיעים ברשימה שהופצה, ולטענתם הם זכאים לפיצוי, הערעורים מתקבלים בצרוף צילום תעודות זהות, המוכיחה תאריך לידה וכתובת נוכחית, אך הם לא מוכיחים מקום לידה, אחד הקריטריונים שנקבעו בזמנו ע"י הועדה המיוחדת. עניין זכאותם לפיצויים יוכרע ע"י המחלקה המשפטית ו/או היועצ"מ למנהל. (לטענת התובעים שהגישו את השגתם לקבלת הפיצויים נמסר כי עד שנת 1960 חלק מהתובעים נולדו בבית ורישומם נעשה בשנים מאוחרות כך שלא ניתן לקבוע את תאריך ומקום הלידה המדויק במרשם האוכלוסין).
- המחוז איתר שטח של כ- 30 דונם זיתים בגוש 15674 בסמוך לכפר עין אל אסד אותם ניתן להציע בתמורה. כמו כן אותרו שטחים נוספים באדמות בית ג'אן, הנכללים בשמורת טבע הר מירון, בגושים ונים, בשטח כולל של כ-370 ד', בשטחים המותרים לעיבוד. בעניין זה ממתינים לאישור רשטל"ג.
- חלוקת השטחים תיערך בדרך של הגרלה, במועצה המקומית, בהשתתפות עו"ד של המחוז/מועצה. השטחים, ככל שניתן יוגדרו בתשריט, ויסומנו פיזית בשטח ע"י המחוז. ההסכמים יוכנו ע"י המחוז, בתאום עם המחלקה המשפטית, כמו כן הזכאים יחתמו ע"י תצהירים בפני עו"ד וכתב שיפוי לטובת המנהל כפי שינוסח ע"י המחלקה המשפטית.
- הזכאים, הן אלו שמופיעים ברשימת המחוז, והן אלו שערערו על רשימה זו, יהיו מחויבים להמציא אישורים ממשרד הפנים, אשר יעידו על מקום לידתם, ושינויי כתובת במידה והיו.
- בשל הקפאת הטיפול בפיצויים אלו, בתקופה של כ-חמש שנים, נוצר מצב שבינתיים נפתרו זכאים, והמחוז בדעה כי יש לאשר למנוחים אלו, באמצעות יורשיהם, לקבל את הפיצוי ולקבוע מועד רטרואקטיבי. ( המחוז ממליץ כי התאריך הקובע לעניין הנפטרים יהיה 1/2005.)
- גודל השטחים שימסרו לזכאים יהיה בהתאם למה שהיה מקובל במשך השנים,דונם אחד זיתים,או שני דונם מזרע,או שווי דונם מטע למי שיחפוץ לקבל פיצוי כספי.
- השטחים יהיו ביעוד חקלאי בלבד,רחוקים מהכפר ללא כל פוטנציאל שינוי יעוד.
- לא תתאפשר העברת הזכויות לפיצויים.
- תינתן אפשרות לזכאים לקבל קרקע מדינה עפ"י הקריטריונים שנקבעו לעיל,בצמוד לחלקותיהם הפרטיות , רחוק מהכפר בשטחים חקלאים בלבד.
- ההחלטה למתן פיצויים תיהיה מיום אישור ההחלטה לתקופה של ארבע שנים,כלומר,כל מי שיפנה למחוז במשך תקופה זו,למרות שהטיפול ע"י המחוז טרם הסתיים במועד זה,יהיה זכאי לקבלת הפיצוי.
- לאחר המועד שנקבע,ובתום שלוש השנים מיום קבלת ההחלטה,לא תתאפשר מתן פיצוי בקרקע,אלא רק בכסף.
בתאריך 11/01/2011 סוכם:
- ההסדר המוצע מאושר עקרונית.
- באשר לסוגיית גורל יורשי הנפטרים הזכאים – תינתן חוו"ד משפטית לעניין הזכאות של הנפטרים ובחינת השלכות הרוחב להכללתם כזכאים. יועמ"ש המינהל, אגף רבעו"ר ומחוז הצפון ינסו לגבש הסכמה. ככל שלא תתקבל הסכמה בעניין זה, נושא הנפטרים יובא לדיון בהנהלה בשנית.
- באשר לכוח אדם – מנהל מחוז צפון יכין תוכנית עבודה אשר מתבססת ככל האפשר על קבלת תפוקות מגורמי נותני השירותים במינהל. לאחר שתגובש תוכנית – מנהל המינהל, סמנכ"ל לאמרכלות ומנהל המחוז ייפגשו לתיאום הנושא.
- הנהלת המינהל מסמיכה את ועדת עסקות מחוזית לדון ולקבל החלטה בעניין הסדרת המקרקעין התפוסים ע"י התושבים שלא כדין, במקום לאתר קרקע פנויה אחרת.