דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #4399
פורסם ב-23/12/2018
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

אישור תכנית לאומית מורחבת לניטור הים התיכון

נושא ההחלטה: 

אישור תכנית לאומית מורחבת לניטור הים התיכון
    
מחליטים:

לשם הבטחת מילוי מחויבויותיה על פי אמנת ברצלונה  קיבלה על עצמה ישראל להשתדל לפעול לניטור הסביבה של הים התיכון. נוכח הגידול במגוון ובהיקף הפעילויות באזור הים התיכון, בין היתר, פיתוח מאגרי גז טבעי, עלייה בהיקף התפלת מי ים, לחצי פיתוח גוברים לאורך החופים וכן בשל הצורך בקבלת מידע מלא על בריאות המערכת הימית ואפיון המגמות והשינויים בה לצורך קביעת מדיניות – 
1.    לאשר את הרחבת תכנית הניטור הלאומית לים התיכון של ישראל (להלן-"תכנית הניטור"), אשר מסתמכת על דוחות החברה לחקר ימים ואגמים לישראל בע"מ (חיא"ל) אשר העתקו נמצא במזכירות הממשלה. התכנית גובשה על-ידי המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה בסיוע משרד המדע והטכנולוגיה, החברה לחקר ימים ואגמים, המכון הגיאולוגי לישראל, רשות הטבע והגנים, המרכז לחקר יונקים ימיים לישראל (מחמל"י) וועדת מומחים מהאקדמיה. 
2.    להטיל על מנכ"ל משרד האנרגיה ומנכ"ל המשרד להגנת הסביבה להקים ועדת היגוי בין משרדית ליישום תכנית הניטור, אשר בראשה יעמדו המדעניות הראשיות של המשרדים. הוועדה תהיה מורכבת מנציגי המשרדים הבאים: המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה, מנהל התכנון במשרד האוצר, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משרד הבריאות, שני נציגים מטעם משרד החקלאות ופיתוח הכפר (נציג אגף הדיג ונציג המרכז הלאומי לחקלאות ימית), שני נציגי משרד הביטחון (רפרנט לנושא הניטור ורפרנט לנושא ביטחון מידע), המדען הראשי של משרד המדע והטכנולוגיה ונציג נוסף מטעמו. כמו כן יוזמנו להשתתף בוועדה נציגים נוספים, לדוגמא נציג הרשות הממשלתית למים ולביוב, נציג רשות הטבע והגנים ונציג ארגוני הסביבה. 
3.    להטיל על ועדת ההיגוי לעקוב אחר ממצאי תכנית הניטור, לרכז את כל המידע הנוגע לניטור, לגבש הנחיות לאופן הצגת הנתונים הנאספים במרכז המידע הימי הלאומי לעיון ולפרסום, לאשר ולעדכן את תכנית הניטור בהתאם לצורך מדי שנה. כל זאת בכפוף להגבלות הביטחון ונוהלי ביטחון מידע שייקבעו על-ידי מערכת הביטחון ביחס לכלל הפעילות.  
4.    להטיל על המדעניות הראשיות במשרד האנרגיה ובמשרד להגנת הסביבה למנות ועדת מומחים מייעצת לוועדת ההיגוי (להלן - ועדת המומחים), שבראשה יעמוד נציג המשרד להגנת הסביבה, ויהיו חברים בה מומחים מתחום מדעי הים ובריאות הציבור. ועדת המומחים תחווה דעתה על תכנית הניטור ועל איכות וממצאי דוחות הניטור, ותמליץ לוועדת ההיגוי על הצורך בעדכון פעולות הניטור. פעילות הוועדה תבוצע בכפוף להנחיות ביטחון מידע שיוגדרו על-ידי מערכת הביטחון. 
5.    להטיל על משרד האנרגיה לבחון, בכפוף לחוק חובת המכרזים והתקנות לפיו, לפעול באמצעות החברה הממשלתית חיא"ל, המשמשת כזרוע ביצוע של משרד האנרגיה - בהתאם להחלטת ממשלה מספר 2461(חכ/59) מיום 2.3.2017, תקנה 5(א) ותקנה 3ד לתקנות חובת המכרזים, התשנ"ג-1993, על-פי עקרונות הסכם מסגרת רב שנתי שגובשו בין משרד האנרגיה לבין חברת חקר ימים ואגמים בהחלטת הממשלה מס' 4075(חכ/87)  מיום 27.7.2018 - כגוף הביצוע העיקרי לתכנית הניטור. לשם כך הממשלה רושמת לפניה הסכמת חיא"ל לבצע את הפעולות הבאות: 
•     לרכז את פעולות הניטור, לאסוף נתונים ולארכב דגימות. 
•    להרחיב את מרכז המידע הימי הלאומי ולעדכנו באופן שוטף בהתאם למידע המופק מתכניות הניטור השונות.
•    להגיש לוועדת ההיגוי דו"ח שנתי של תוצאות הניטור המרכז את כלל פעולות הניטור מתוך המידע המרוכז במרכז המידע הלאומי. 
•    להחזיק ולהפעיל תשתיות ניטור לאומי ובכללן תחנות ומערכות למדידה רציפה של פרמטרים בים ומודלים אוקינוגרפיים אופרטיביים שיהיו תקינים וישימים בכל עת.  
•    להמליץ לוועדת ההיגוי על עדכון תכנית הניטור מדי שנה.
•    להתריע בפני ועדת ההיגוי על תוצאות ניטור חריגות הדורשות התערבות הרשויות המתאימות במידת הצורך. 
•    להטמיע הנחיות ביטחון מידע בהתאם להנחיות מערכת הביטחון. 
6.    להטיל על משרד המדע והטכנולוגיה לנהל, להוביל ולרכז, בהתייעצות עם ועדת ההיגוי, את המחקר האקדמי תומך ניטור לצורך גישור על פערי ידע מדעיים במזרח הים התיכון. 
7.    הממשלה רושמת לעצמה את התחייבותה של רשות הטבע והגנים לאסוף את נתוני הניטור שיבוצע על ידה במסגרת הניטור הלאומי ולהעביר דו"ח מסכם אחת לשנה לחיא"ל.
8.    להטיל על שר החקלאות ופיתוח הכפר להעביר את נתוני הניטור המבוצע על-ידי משרדו לגבי מאמץ ושלל הדיג למרכז המידע הלאומי. 
9.    להטיל על משרד הבריאות להעביר את נתוני הניטור הבקטריולוגי שהוא מבצע בחופי רחצה מוכרזים למרכז המידע הלאומי. 
10.    להטיל על משרד הביטחון להגדיר תנאים ומגבלות ביטחון מידע לתכנית הניטור, לבצע הערכת מצב בהתאם לכלל סוגי המידע הימי שייאסף, ולהגדיר את התנאים והמגבלות להפצתו.
11.    להקצות ליישום תכנית הניטור, הפעלה והוצאות תקורה של ועדת ההיגוי וועדת המומחים עד שנת 2028 סכום של 4.4 מיליון ₪ מדי שנה ועוד 2.6 מיליון ₪ עד שנת 2022, הכול כמפורט להלן. יובהר כי התקציב הנקוב נגזר מתכנית הניטור הנוכחית, וכי הוא יותאם לצרכים המשתנים של התכנית: 
•    המשרד להגנת הסביבה יקצה 1.9 מיליון ₪ מדי שנה מתקציב הקרן למניעת זיהום הים, בכפוף ליתרת זכות בקרן למניעת זיהום הים ואישור הנהלת הקרן. 
•    רשות הטבע והגנים תקצה מתקציבה 0.5 מיליון ₪ מדי שנה בכפוף לתכנית העבודה השנתית שלה. 
•    משרד האנרגיה יקצה מתקציבו סך של 2 מיליון ₪ מדי שנה, בנוסף לבסיס התקציבי השנתי המועבר לחיא"ל עפ"י החלטות הממשלה מס' 2461(חכ/59) מיום 02.03.2017         ומס'  4075(חכ/87) מיום 27/7/2018.
•    משרד המדע והטכנולוגיה יקצה מתקציבו 2.6 מיליון ₪ מדי שנה לשנים 2022-2019 במסגרת תכנית תשתיות המחקר הלאומית לצורך הובלת, ריכוז וביצוע מחקרים תומכי ניטור לגישור פערי הידע המדעיים בים התיכון, זאת במסגרת תכנית העבודה השנתית. בהמשך, משרד המדע והטכנולוגיה יבחן את התמיכה במחקרים מעבר לשנת 2022.
משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה ומשרד המדע והטכנולוגיה שומרים לעצמם את הזכות לעדכן את תקציב הניטור בהתאם למגבלות התקציב ולהחלטת ועדת ההיגוי הבין-משרדית.
12.    להטיל על משרד האנרגיה להתקשר עם חיא"ל דרך הסכם המסגרת, לביצוע התכנית בהתאם להנחיות יו"ר ועדת ההיגוי הבין-משרדית, וכן להתקשר עם הגורמים המתקצבים לצורך העברת תקציב הניטור כאמור לעיל. 
13.    להטיל על ועדת ההיגוי לפעול לתיאום בין התוכנית הלאומית לבין תכניות ניטור נוספות הפועלות בים, תוך ייעול כלל מערך הניטור הימי בישראל.