דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #544
פורסם ב-24/10/2021
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

עידוד חדשנות טכנולוגית למאבק בשינויי האקלים

נושא ההחלטה:

עידוד חדשנות טכנולוגית למאבק בשינויי האקלים
    
מחליטים:

בהמשך להחלטות הממשלה מס' 542 מיום 20.9.2015, מס' 2041 מיום 14.11.2016 ומס' 171 מיום 25.7.2021, לאור מחויבותה של מדינת ישראל להשתתף במאמצים העולמיים להפחית את פליטות גזי החממה ונוכח גודל האתגר שמציבים יעדי הפחתת הפליטות לשנים 2030  ו-2050, ממשלת ישראל רואה בהתגייסות למאמץ העולמי למאבק בשינויי האקלים יעד לאומי, ומכירה בכך שלמחקר, פיתוח והטמעה של טכנולוגיות תפקיד מפתח בהפחתת פליטות גזי החממה ובהיערכות לשינויי האקלים בעולם ובישראל. בהתאם לכך ולאור מאפייניה ויתרונותיה הייחודיים של מדינת ישראל בתחומי הטכנולוגיה והחדשנות, הממשלה תפעל באמצעות הצעדים הבאים:
1.    א. להקים צוות משימה להאצת טכנולוגיות אקלים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ובהשתתפות החשב הכללי במשרד האוצר והממונה על התקציבים או נציגיהם (להלן – הצוות), אשר יפעל להסרת חסמים רגולטוריים למחקר, לפיתוח, ליישום ולהטמעה של טכנולוגיות בתחום. הצוות יפעל בשיתוף ובהתייעצות עם הגורמים המאסדרים הרלוונטיים במטרה לסייע להם בפיתוח היכולות והמסגרות הנדרשות לקידום הטכנולוגיות, וזאת מבלי לגרוע מסמכותו של מי מהם ומתהליכים המקודמים על ידיו.
ב. עבודת הצוות:
1)    נוהלי עבודת הצוות יוגדרו בהשתתפות המאסדרים בהתאם לתחומי סמכותם, לרבות הליך בחירת הסוגיות שבהן ידון. 
2)    הצוות יערוך פרסום לציבור במטרה ליידע את היזמים והמשקיעים בתחום טכנולוגיות אקלים בדבר אפשרותם לפנות לצוות, בדרכים שיקבע.
3)    הצוות יסייע לגורמים המאסדרים באיתור מקור החסמים שהוצגו לפניו וימליץ על דרכי פעולה אפשריות להסרתם או להתמודדות עמם.
4)    הצוות יבחן, בשיתוף הגורמים המאסדרים והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי) או נציגו, מסלולים אפשריים לבחינה ניסיונית ולהטמעה של טכנולוגיות אשר תורמות ליעילות, לבטיחות, לרווחת הציבור או לאינטרס הציבורי.
5)    בתום שנה לעבודתו, הצוות יפרסם לציבור, בשיתוף ובתיאום עם הגורמים המאסדרים הרלוונטיים, לרבות המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב (להלן – מל״ג וות״ת, בהתאמה), ועם הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, את תוצאות עבודתו ואת המלצותיו לצעדים ולפעולות של גופים ציבוריים, שיקדמו את הטמעתן של טכנולוגיות בתחום.
2.    א. להנחות את מנכ"ל משרד ראש הממשלה לקדם סיוע דו-לאומי או רב-לאומי לעידוד השקעה במחקר ופיתוח של טכנולוגיות למאבק במשבר האקלים, לרבות שיתוף פעולה באמצעות קרנות מחקר ופיתוח דו-לאומיות ואיגום המקורות התקציביים. זאת, בתיאום מקצועי עם המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, משרד האוצר ובתיאום עם משרד החוץ בהיבטים מדיניים.
ב. לפנות לות״ת בבקשה לבחון את הצטרפותה לתהליך.
3.    להטיל על שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, השרה להגנת הסביבה ושרת האנרגיה, להציג לממשלה את המלצות הצוות הבין-משרדי בנושא "רתימת תעשיית ההייטק והמדע הישראלית לקידום החלטת הממשלה מס' 171 לעמידה ביעדים הלאומיים להפחתת פליטת גזי חממה" שהוקם ביום 25.08.2021. זאת,  בתוך 90 יום מקבלת החלטה זו. בנוסף, לרשום את הודעות משרד הכלכלה והתעשייה והרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית על השתתפותם בתהליך, ולפנות לות״ת בבקשה לבחון את הצטרפותה לתהליך.
4.    להטיל על המנהלים הכלליים של  משרד ראש הממשלה, משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, משרד הכלכלה והתעשייה ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר ובשיתוף עם גורמים נוספים לפי הצורך, לפעול לייסוד ועידת ראש הממשלה לחדשנות וטכנולוגיה בנושא אקלים, במעמד ראש הממשלה ובהשתתפות נציגים בכירים מהממשלה, המגזר הפרטי, האקדמיה וארגוני המגזר השלישי.
5.    אין בהחלטה זו כדי לגרוע מעצמאות המוסדות לפי סעיף 15 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, תשי"ח-1958 ומעצמאות ומסמכויות המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ולתקצוב.