דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #1267
פורסם ב-14/01/2024
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

התאמות בפעילות החברות הממשלתיות וחלוקת דיווידנדים

נושא ההחלטה:

התאמות בפעילות החברות הממשלתיות וחלוקת דיווידנדים

מחליטים:

כחלק מצעדי הממשלה  לביצוע התאמות לשם התכנסות למסגרות  הפיסקליות לשנת 2024 ואילך עבור  הוצאות הנגרמות ממלחמת חרבות ברזל ולשם עמידה במסגרות הפיסקאליות הקבועות בחוק הפחתת הגירעון והגבלת ההוצאה התקציבית, התשנ"ב-1992:
1 . להנחות את רשות החברות הממשלתיות (להלן – הרשות)  לקדם צעדים לחלוקת הרווחים של החברות הממשלתיות כדיווידנד ובתנאי שיעמדו בכללי החלוקה לפי חוק החברות, התשנ"ט-1999:
א. להנחות את מנהל רשות החברות הממשלתיות (להלן – מנהל הרשות) לפעול על מנת להשלים חלוקה של הכספים אשר החליט דירקטוריון של חברה ממשלתית לחלק כדיווידנד למדינה בגין רווחי השנים 2021 ו-2022 כך שכלל הדיווידנד שיחולק לא יפחת מ-1.5 מיליארד ₪. 
ב. להנחות את מנהל הרשות לפנות לדירקטוריון חברת רפאל מערכות מידע מתקדמות בע"מ (להלן – רפאל), התעשייה האווירית לישראל בע"מ, חברת נמל אשדוד בע"מ (להלן – נמל אשדוד), חברת נתיבי הגז הטבעי לישראל בע"מ (להלן – נתג"ז) וחברת תשתיות אנרגיה בע"מ (להלן – תש"א), וככל שיידרש לדירקטוריונים של חברות נוספות, על מנת שידונו, במהלך שנת 2024, בחלוקת רווחים כדיווידנד למדינה מהרווח השוטף לשנת 2023, ובאופן שהעברת הדיווידנדים בפועל תתבצע  עד ליום 31 בדצמבר 2024, כך שככלל הדיווידנד שיחולק לא יפחת מ-0.5 מיליארד ₪.
ג. להנחות את מנהל הרשות, בתיאום עם השר לשיתוף פעולה אזורי, לפנות עד ליום 30 ביוני 2024 לדירקטוריונים של חברת רפאל, נמל אשדוד, תש"א ולדירקטוריונים של חברות ממשלתיות נוספות לצורך בחינת חלוקת רווחים מתוך עודפיהן הצבורים.
ד. להנחות את מנהל הרשות לפנות למקורות חברת המים בע"מ (להלן – מקורות) ומקורות ייזום ופיתוח בע"מ (להלן – מקורות ייזום) על מנת שיפעלו לכך שמקורות ייזום תחלק כדיווידנד את כל התמורה שקיבלה כתוצאה ממכירת מתקן התפלה אשדוד למקורות.
ה. החליט הדירקטוריון על חלוקה בהתאם לאחד או יותר מסעיפים קטנים (א) עד (ד), להנחות את מנהל הרשות לבחון את החלטת הדירקטוריון ולפעול ככל הניתן לביצוע החלטה זו, בהתאם לסעיף 33(ג) לחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 (להלן – החוק), לרבות בדרך של הבאת החלטה לאישור, לפי סעיף 33(ג) לחוק, של הממשלה או השר לשיתוף פעולה אזורי, ככל שיידרש בנסיבות העניין. 
ו. ככל שחלוקת דיווידנד בהתאם לאמור בהחלטה זו מחייבת קבלת אישור של האסיפה הכללית של החברה הממשלתית, להנחות את מנהל הרשות להביא את ההחלטה על החלוקה לאישור האסיפה הכללית ולהטיל על השרים, כהגדרתם בחוק, לאשר את חלוקת הדיווידנד. החלטת אסיפה כאמור תתקבל לא יאוחר מיום 30 באפריל 2024.
2 . על מנת להביא לצמצום ההוצאה הממשלתית ולייעול בפעילות החברות הממשלתיות, מוצע לקדם את ההפרטות של החברות דואר ישראל בע"מ, התעשייה האווירית לישראל בע"מ וכן החברה למפעלי כלכלה ותרבות של עובדי המדינה בע"מ, ולהקים צוות לבחינת קידום הפרטות וצמצום חברות ממשלתיות נוספות:
א. להנחות את הרשות לנקוט בפעולות הבאות לצורך המשך קידום הליכי הפרטה של חברות ממשלתיות ומעורבות כדלקמן:
1. בהמשך להחלטה מספר מח/1 של ועדת שרים לענייני הפרטה מיום 12 באפריל 2022 להטיל על שר התקשורת והשר לשיתוף פעולה אזורי לפעול בהתאם לסמכותם על מנת להשלים את תהליך ההפרטה המלאה של חברת דואר ישראל במהירות המרבית.
2. לפעול על מנת לבצע הפרטה של עד 49% מהון המניות של התעשייה האווירית,  ובפרט תוך שמירה על האינטרסים החיוניים של מדינת ישראל.
3. לפעול לקידום הפעולות הנדרשות למכירת אחזקות המדינה בחברה למפעלי כלכלה ותרבות של עובדי המדינה בע"מ (בסעיף זה – החברה) תוך הקטנת אחזקות של החברה "בבנק יהב לעובדי המדינה בע"מ". לצורך כך, להקים צוות בראשות מנהל הרשות ובהשתתפות נציגי ראש אגף התקציבים, החשב הכללי ומשרד המשפטים אשר יפעלו לקידום ההחלטות וההסדרים הנדרשים טרום מכירת אחזקות המדינה  בחברה.
ב.    להטיל על צוות בראשות מנהל הרשות ובהשתתפות הממונה על התקציבים או מי מטעמו, החשב הכללי או מי מטעמו והממונה על השכר או מי מטעמו,  לבחון הפרטה, מיזוג, פירוק החברות או צמצום התקצוב הממשלתי של חברות ממשלתיות בהתאם, בין היתר, לעקרונות הבאים:
1) צמצום התקורות והוצאות ההנהלה הנובעות מריבוי חברות ממשלתיות באמצעות מיזוג חברות ממשלתיות או העברת הפעילות שלהם לגוף קיים אחר.
2) בחינת אמצעים לשיפור הממשל התאגידי בחברות הממשלתיות, הגברת השקיפות ולייעול פעילות החברות. 
3) בחינת הנפקות מיעוט בחברות כמשמעותן בהחלטת הממשלה מס'  2103 (חכ/42)  מיום 19.10.2014.
4) פירוק חברות, מיזוגן או הפסקת פעילות של חברות בהתאם לסדר העדיפויות הממשלתי.
5) פירוק חברות ללא פעילות, בעלות היקף פעילות מזערי או בעלות פעילות הפסדית.
6) הפרטת חברות אשר אין צורך מקצועי להיותן ממשלתיות או חברות אשר התקבלה ביחס אליהן החלטת הפרטה.
ג. הבחינה תיעשה בשים לב לאינטרסים חיוניים של מדינת ישראל ולאופי המשק בו פועלת כל חברה. הצוות יתייעץ עם גורמי העניין הרלוונטיים בכל משרד וחברה במהלך הבחינה.
ד. המלצות הצוות המקצועי יוגשו עד ליום 30 ביוני 2024 לממשלה.