דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #1189
פורסם ב-27/02/2022
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

תכנית לאומית לשיפור ידיעת השפה האנגלית בקרב מבוגרים

נושא ההחלטה:

תכנית לאומית לשיפור ידיעת השפה האנגלית בקרב מבוגרים

מחליטים:

כחלק מהצעדים למיצוי פוטנציאל הצמיחה במשק ולנוכח חשיבות ההון האנושי לשילוב בתעסוקה ולפריון העבודה בישראל ובהמשך להחלטת הממשלה מס' 2594 מיום 6 באפריל 2017 שעניינה קביעת מדדים ויעדים בתכניות תעסוקה והקמת ועדה לקידום תחום התעסוקה לקראת שנת 2030 (להלן – ועדת 2030), והחלטת ממשלה מס' 198 מיום 1 באוגוסט 2021, שעניינה הצבת יעדי תעסוקה לשנים 2021-2030 בהתאם להמלצות ועדת 2030, ובהן המלצה על "פיתוח תכניות לשיפור ההון האנושי והגדלת המיומנויות, תוך מתן דגש משמעותי על השפה האנגלית", ובמטרה לאפשר שילוב אוכלוסיות ייחודיות בתעסוקה איכותית באמצעות שיפור משמעותי בידיעת השפה האנגלית:

א. אימוץ הסטנדרט האירופי CEFR לרמת השפה האנגלית
1. לאמץ כסטנדרט ממשלתי רשמי את המדד הבין-לאומי של מועצת אירופה CEFR (Common European Framework of Reference for Languages) לרמת השפה האנגלית.
2. לקבוע, כי כל גוף ממשלתי המפעיל או מתקצב, במישרין או בעקיפין, תכניות ללימוד השפה האנגלית למבוגרים או לשיפורה, מחויב לדרוש מספקיו לפתח קורסים על פי רמות ה-CEFR השונות, וזאת בתוך 3 שנים ממועד החלטה זו.
ב. שיפור לימודי השפה האנגלית למבוגרים והרחבתם 
3. להנחות את זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה ליישם תכנית לחיזוק לימודי השפה האנגלית לאוכלוסיות ששיעור השתתפותן בתעסוקה ובתעסוקה איכותית נמוך (להלן: "המעטפת"), שלגביהן מפעילה זרוע העבודה תכניות ובכלל זה לאוכלוסיית הגברים החרדים שלגביהם קיים פער בלימודי האנגלית ובידיעת השפה האנגלית ביחס לאוכלוסיות אחרות. התכנית תכלול, בין היתר:
א. סטנדרטיזציה של לימודי האנגלית בזרוע העבודה לפי סטנדרט ה-CEFR, באופן שיאפשר ביצוע מדידה והערכה איכותיים של תכניות אלו;
ב. פעילות מוכוונת מעסיקים – יצירה והתאמת תכניות הלימודים של זרוע העבודה ואפשרויות ההכשרה בשפה האנגלית לענפים שונים במשק, במטרה לייצר אצל מעסיקים ודאות ביחס לרמת האנגלית של מועמדים לעבודה;
ג. מתודולוגיות חדשניות ללימודי השפה האנגלית;
ד. צעדים להעלאת המודעות בקרב אוכלוסיות היעד וכן בקרב המעסיקים לחשיבותה של השפה האנגלית ככלי תעסוקתי.
4. לצורך הרחבת פעילות זרוע העבודה ללימודי השפה האנגלית, להקצות 10 מלש"ח לזרוע העבודה לטובת הקמה וביצוע של תכנית המעטפת, וכן לשם הרחבה והעמקה של קורסי האנגלית הניתנים לאוכלוסיות היעד כמפורט בסעיף 3 לעיל, בתיאום עם משרד ראש הממשלה. לשם כך יקצה משרד ראש הממשלה 5 מלש"ח וזרוע העבודה תקצה 5 מלש"ח בשנת 2022.
5. להקים ועדת היגוי לתכנית המעטפת, בראשות זרוע העבודה, שתורכב מגורמים השותפים להפעלת תכנית המעטפת, וכן מנציג ציבור. הוועדה תפעל בשיתוף הגורמים הרלוונטיים, לרבות נציגי מעסיקים, גופים המפעילים קורסים מקצועיים מטעם הממשלה, גורמי ממשלה שונים העוסקים בתחום, אנשי אקדמיה העוסקים בתחום, לפי המלצת המועצה להשכלה גבוהה וגופים רלוונטיים נוספים. ועדת ההיגוי תהיה אחראית על ביצוע מדידה והערכה של יעדי התכנית, עדכון היעדים וקביעת מדדי הצלחה והפקת לקחים יישומיים.
ג. תכנית אנגלית להייטק
6. להטיל על מנכ"ל משרד ראש הממשלה, על זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, על משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ועל אגף התקציבים במשרד האוצר להפעיל תכנית ללימודי אנגלית תעסוקתית, המותאמת לצורכי מגזר ההייטק באמצעות המיזם הלאומי ללמידה דיגיטלית (קמפוסIL) של מערך הדיגיטל הלאומי, ובתוך כך לרשום את הודעת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, שלפיה היא תסייע למשרדים בהפעלת התכנית כאמור, בהתאם להוראות החוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה, התשמ"ד-1984, לסמכויותיה ולכלים העומדים לרשותה. במסגרת התכנית יינתן דגש על עידוד השתלבותם של עובדים חדשים בענף ההייטק וכן תיבחן האפשרות לשלב למידה דיגיטלית א-סינכרונית יחד עם למידה סינכרונית (דיגיטלית או פרונטלית) - ("מודל למידה היברידי").