דלג לתוכן עיקרי
נהלים והנחיות /  משרד הרווחה והביטחון החברתי  / 
פורסם ב-14/10/2021
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

צו הורות פסיקתי – מתווה לכינון הורות לבן או בת זוג של הורה ביולוגי

בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון מיום 14.2.21 בבע"מ 5544/18 היועץ המשפטי לממשלה נ' פלונית ואח', משרד הרווחה נערך למתן מענה מיוחד וייעודי לתאים משפחתיים שטרם הסדירו את מעמד בן או בת הזוג של ההורה הביולוגי ביחס לילד, באמצעות מסלול של צו הורות פסיקתי, ללא קשר למועד לידת הילד.

בהתאם להחלטת בית המשפט העליון, ניתן להגיש בקשה עד ליום 13.11.2021 במתווה המצורף ובאמצעות טופס ייעודי.

בקשות אלו ייבחנו על פי התנאים שהותוו למתן צו הורות פסיקתי, בהמשך להמלצות הצוות המקצועי הבין-משרדי לבחינת התנאים למתן צווי הורות פסיקתיים, והכל בכפוף לטובת הילד. 

מטרת מענה זה היא לאפשר בחינה מקצועית ומשפטית של בקשות של תאים משפחתיים שטרם הסדירו את מעמד בן או בת הזוג של ההורה הביולוגי, במסלול של צו הורות פסיקתי, ללא קשר למועד לידת הילד. 
 

צו הורות פסיקתי

צו הורות פסיקתי הוא צו שיפוטי המכונן הורות בין בן או בת זוג של הורה ביולוגי לבין ילדו של ההורה הביולוגי, במקרים בהם הוריית הילד נעשתה בכוונה ותוך תכנון משותף של ההורה הביולוגי ובן או בת הזוג.

בהתאם למצב המשפטי הקיים ניתן לבקש צו הורות פסיקתי במקרים הבאים:

  • בנסיבות של פונדקאות חו"ל – לבקשת בן או בת הזוג של האב הגנטי או לבקשת אחד מבני זוג כאשר שניהם בעלי הקשר הגנטי ליילוד - בשל הצורך בניתוק הקשר הגנטי עם האם הפונדקאית וקביעת בלעדיות האימהות (ביחס לבני זוג ששניהם בעלי קשר גנטי ליילוד – לדרישה זו נקבעה הוראת מעבר והיא תיכנס לתוקף תוך 10 חודשים מיום הפרסום, היינו מיום 1.9.2022. הוראת המעבר הוארכה והדרישה תיכנס לתוקף החל מיום 1.6.23).  
  • בנסיבות של תרומת זרע אנונימית – לבקשת בן או בת הזוג של האם היולדת.

בחינה מקצועית ומשפטית

בקשות לצו הורות פסיקתי ניתן להגיש ישירות לבית המשפט לענייני משפחה באזור המגורים.
ניתן להגיש את הבקשות באופן עצמאי באמצעות טופס ייעודי, חתום על ידי שני בני הזוג ומאושר על ידי עורך דין או מזכיר בית המשפט ובתוספת המסמכים והתיעוד שברשותכם להוכחת עמידה בתנאים, כשם שמפורט בטופס.

מומלץ להגיש את הבקשה ככל האפשר בסמוך ללידה וניתן אף להגיש את הבקשה קודם ללידה ובלבד שצו ההורות הפסיקתי לא יינתן במועד לפני לידת הילד.

ב"כ היועץ המשפטי לממשלה במשרד הרווחה ייבחן את הבקשות ואת התקיימותם של התנאים למתן צו הורות פסיקתי בהתאם למסמכים ולתיעוד שצורף לבקשה, ובמידת הצורך יבקש כי יוגשו הבהרות או מסמכים נוספים לשם גיבוש עמדתו ותגובתו לבית המשפט. 

לגבי כל בקשה שהוגשה למעלה משנה מיום הלידה או שבהתאם לתנאים לצו הורות פסיקתי מצריכה בדיקת עובד סוציאלי (עו"ס), יבקש ב"כ היועץ המשפטי לממשלה מבית המשפט כי יורה על הגשת תסקיר עו"ס.
לצורך כתיבת התסקיר יערוך עו"ס מטעם השירות למען הילד (עו"ס לחוק האימוץ ולחוק הפונדקאות) מספר פגישות עם המבקשים וגורמים נוספים בהתאם לצורך, אשר בסיומן יגיש לבית המשפט את המלצתו בנוגע למתן הצו.
 

מתווה

במסגרת פסק הדין של בית המשפט העליון בבע"מ 5544/18 מיום 14.2.21, נקבעו הוראות מעבר ביחס לתאים משפחתיים של בני או בנות זוג לאם שילדה ילד שנולד מתרומת זרע אנונימית בעקבות כוונה משותפת של שני בני הזוג להביא ילד לעולם ושטרם הסדירו את המעמד ההורי של בן או בת הזוג במועד פסק הדין. בהתאם לפסיקתו:

  1. תאים משפחתיים שבעת מתן פסק הדין (14.2.2021) כבר הגישו בקשה לבית המשפט לענייני משפחה למתן צו הורות פסיקתי
    נפסק כי ניתן יהיה להעניק צו הורות פסיקתי שתוקפו ליום הלידה ביחס לילדים שנולדו מתרומת זרע אנונימית.
  2. תאים משפחתיים שבעת מתן פסק הדין (14.2.2021), טרם הגישו בקשה לבית המשפט לענייני משפחה למתן צו הורות פסיקתי
    ניתן יהיה להעניק צו שתוקפו ליום הלידה ביחס לילדים שנולדו מתרומת זרע אנונימית ושהבקשה תוגש לבית המשפט לענייני משפחה החל ממועד מתן פסק הדין ועד ליום 13.11.2021.
  3. תאים משפחתיים שילדיהם יבואו לעולם לאחר מועד מתן פסק הדין (14.2.2021)
    נפסק כי ניתן יהיה להעניק צו שתוקפו ליום הלידה ביחס לילדים שנולדו מתרומת זרע אנונימית כאשר הבקשה לצו הורות פסיקתי תוגש לבית המשפט לענייני משפחה עד 9 חודשים ממועד הלידה.
    עוד בהתאם לפסק הדין, לא יוענק צו הורות פסיקתי שתוקפו ליום הלידה אם חלפו למעלה מ-9 חודשים מיום הלידה ועד ליום הגשת הבקשה. במקרה זה תחולת הצו, אם יינתן בהתאם לקריטריונים שפורטו, תהיה ממועד מתן הצו.