דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #3419
פורסם ב-11/01/2018
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

רפורמה במערכת ההשכלה הטכנולוגית בישראל

נושא ההחלטה: 

רפורמה במערכת ההשכלה הטכנולוגית בישראל

מ ח ל י ט י ם:

כחלק ממדיניות הממשלה לפעול למען פיתוח ההון האנושי, שיפור רמת הפריון וחיזוק המשק הישראלי באמצעות שיפור מערכת ההשכלה הטכנולוגית בישראל, במטרה לחזק את המכון הממשלתי להכשרה בטכנולוגיה ובמדע שבמשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן - מה"ט), לקדם ולשפר את המענה המקצועי למכללות הטכנולוגיות למבוגרים, לבצע את הפעולות כמפורט להלן:
1 .    חיזוק מעמד ההשכלה הטכנולוגית
להטיל על שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן – שר העבודה) ועל שר החינוך, לפרסם בתוך 60 ימים מיום קבלת החלטה זו, תזכיר חוק לתיקון חוק ההנדסאים והטכנאים המוסמכים, התשע"ג–2012 (להלן - החוק), אשר, בין היתר, ישנה את הרכב וסמכויות מועצת ההנדסאים והטכנאים המוסמכים והוועדות השונות והכל במטרה לחזק את המועצה, לשפר את מערך ההשכלה הטכנולוגית ולהתאימו לצרכי המשק. במסגרת התזכיר ייקבעו סמכויות המועצה, לרבות בנושאי פדגוגיה, הערכת איכות תוכניות לימוד והתאמת מגמות הלימוד, לרבות כמותן והיקפן, לצרכי המשק, יצירת מסלול לימודים מתקדמים להנדסאים מוסמכים, מדד הישגיות, כללי הכרה למכללה טכנולוגית למבוגרים וכן את כלל התיקונים הנדרשים לשם יישום החלטה זו. 
2 .    לקבוע כיעד כי עד סוף שנת 2023 יעמוד מספר מקבלי תעודת טכנאי מוסמך או הנדסאים על ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים (להלן - משרד העבודה) על סך 15,000 לשנה והכל בכפוף לסעיפים 6 ו-14 להחלטה זו.
3 .    מסלולי הכשרה במכללות הטכנולוגיות 
א.    להטיל על מה"ט לקבוע מתווה לימודים מרובד ביחס למגמות הלימוד הנלמדות במכללות הטכנולוגיות להכשרת מבוגרים (להלן גם - מכללות טכנולוגיות), למעט לגבי מגמות לימוד במקצועות בעלי ייחוד הפעולות, כדלקמן:
1)    תוכנית הלימודים לתעודת הנדסאי תהיה בהיקף של          כ-1,700 שעות ועוד כ-300 שעות לפרויקט גמר או עבודה מעשית (סטאז'), והכל בהתאם לסעיף 4(ב)(3) להחלטה זו. סטודנט שישלים כ-1,100 שעות מתוך 1,700 שעות ויעמוד בתנאים המפורטים בסעיף 4(ב)(2) ולא יסיים את לימודיו לתעודת הנדסאי יהיה זכאי לתעודת טכנאי מוסמך.
2)    השינוי בהיקף שעות הלימוד כאמור יחול בהדרגה החל משנת הלימודים התש"פ ויסתיים לכל המאוחר בשנת הלימודים התשפ"ג (להלן - שנות המתווה). אופן התחולה ההדרגתית ייקבע על ידי מה"ט ואגף התקציבים במשרד האוצר וזאת לא יאוחר מיום 30 בספטמבר 2018.
3)    המכללות תפעלנה מסלול מוצע למכינה ללימודים לתעודת טכנאי מוסמך ולתעודת הנדסאי, לפי קביעת מה"ט בשים לב למגמת הלימוד ולהישגים בתעודת הבגרות.
4)    מתווה הלימוד המפורט לעיל יחול על סטודנטים חדשים בלבד שהחלו ללמוד לאחר פרסום החלטת מה"ט בנוגע לשינוי בהיקף שעות הלימוד במגמה שאותה הם לומדים. 
ב.    להטיל על המנהל הכללי של משרד העבודה להכיר בהכשרות מקצועיות הנערכות מטעם האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה כתחליף לשעות לימוד הנלמדות בתעודת טכנאי מוסמך והנדסאי למעט במגמות הלימוד במקצועות בעלי ייחוד הפעולות. כללי ההכרה כאמור ייקבעו על ידי מה"ט.
4 .    עדכון תכני הלימוד במכללות הטכנולוגיות להכשרת מבוגרים
א.    להטיל על מה"ט לקבוע ביחס לתכנים הנלמדים במכללות הטכנולוגיות, למעט במגמות הלימוד במקצועות בעלי ייחוד הפעולות, את המפורט להלן:
1)    כשבעים וחמישה אחוזים מתכני הלימוד הנלמדים יוגדרו כתכני ליבה ("Core Curriculum") וייקבעו על ידי מה"ט; בתכני הליבה ייכללו קורסי הליבה המחייבים בכל אחד ממסלולי הלימוד. מה"ט יבחן אחת לחמש שנים את הצורך לעדכן את תכני הליבה ביחס לכלל מסלולי ההכשרה השונים. עדכון התכנים ייעשה בשים לב לצרכי המשק ולתוכניות לימוד דומות בעולם, ולאחר התייעצות עם ארגוני מעסיקים וגורמים רלוונטיים אחרים במשק. 
2)    יתר תכני הלימוד יוכלו להיקבע על ידי המכללה הטכנולוגית בהתאם לקריטריונים שייקבעו מראש על ידי מה"ט עד ליום 30 בספטמבר 2018. מכללה טכנולוגית שתעמוד בקריטריונים האמורים לא תצטרך לקבל אישור מראש ללמד את התכנים כאמור. מכללה שבחרה שלא לקבוע תכני לימוד, תמשיך ללמד את תוכנית הלימודים שנקבעה על ידי מה"ט. 
ב.    להנחות את שר העבודה לקבוע, כי עבור סטודנטים חדשים אשר יחלו את לימודיהם בשנת הלימוד התש"פ ואילך באחד המסלולים המרובדים שנערכו בהתאם לסעיף 3(א) להלן, התנאים לקבלת תעודת טכנאי מוסמך והנדסאי יהיו כמפורט להלן:
1)    לשם קבלת תעודת הנדסאי יידרש הסטודנט בסיום לימודיו לעמוד בהצלחה בשתי בחינות גמר חיצוניות ופרויקט גמר או עבודה מעשית (סטאז') על פי בחירת הסטודנט, ובהתאם להוראות מה"ט. מה"ט יוכל לקבוע בחלק ממגמות לימוד חובת ביצוע עבודה מעשית, חלף פרויקט גמר.
2)    לשם קבלת תעודת טכנאי מוסמך יידרש הסטודנט בסיום לימודיו לעמוד בהצלחה בבחינת גמר חיצונית שתתמקד בתכני הליבה. כמו כן יידרש ביצוע פרויקט גמר, בהתאם לדרישות מה"ט. 
3)    להטיל על מה"ט להקים צוות בהשתתפות נציג אגף תקציבים במשרד האוצר, נציג נשיאות הארגונים העסקיים ונציג המכללות הטכנולוגיות למבוגרים, נציג התאחדות הסטודנטים בישראל ממכללה טכנולוגית למבוגרים (להלן - הצוות). הצוות יבחן את אורך והיקף העבודה המעשית ובלבד שזו לא תפחת משלושה חודשים ולא תעלה על שישה חודשים ביחס לכל מגמת לימוד, וכן את אופן הפיקוח והליווי הפדגוגי המקצועי אחר הסטודנטים. הצוות יגיש את המלצותיו למנהל הכללי של משרד האוצר ולמנהל הכללי של משרד העבודה לא יאוחר מיום 1 ביוני 2018. המכללות הטכנולוגיות יהיו אחראיות על יישום העבודה המעשית. תקציב המכללות הטכנולוגיות יכלול מרכיב עבור יישום עבודה מעשית כמפורט בסעיף 6(א) להלן. 
ג.    אגף התקציבים במשרד האוצר, מה"ט והאגף לרישום ורישוי עיסוקים במשרד העבודה  יבחנו עד ליום 30 בספטמבר 2018 את אופן החלת האמור בסעיפים 3(א), 4(א) ו-4(ב) על מגמות הלימוד במקצועות בעלי ייחוד הפעולות.
5 .    להטיל על שר הביטחון, בתיאום עם משרדי החינוך והעבודה, לפי העניין, לבחון אפשרות לתת לבוגרי י"ב המועמדים לשירות ביטחון שקיבלו אישור מצה"ל לדחיית שירותם ומעוניינים בכך, לבחור לימודי הכשרה כטכנאי מוסמך או הנדסאי מוסמך במסגרת המכללות הטכנולוגיות ובמסגרות ההמשך בבתי הספר התעשייתיים המוכרות על ידי מה"ט או במערך י"ג-י"ד במשרד החינוך. 
6 .    שיפור מערכת ההשכלה הטכנולוגית 
א.    החל משנת תש"פ, תנאי סף לקבלת תוספת התקצוב האמורה בסעיף 6(ב) להלן, יהיה עמידה בדרישת גודל מינימלי של 800 סטודנטים ומעלה למכללה טכנולוגית למבוגרים (להלן – דרישת הגודל המינימלי). לצורך מניית מספר הסטודנטים בכל מכללה טכנולוגית, יילקחו בחשבון סך הסטודנטים הרשומים ב-31 בדצמבר באותה שנת לימוד לרבות תלמידי מכינה טכנולוגית. כן יילקחו בחשבון סטודנטים הלומדים במכללות הטכנולוגיות במסגרת העתודה הטכנולוגית של צה"ל. למען הסר ספק, יובהר כי כל מכללה טכנולוגית תידרש לעמוד בהוראת סעיף זה באופן עצמאי, אף אם היא חלק מרשת מכללות או מוגדרת כשלוחה. 
ב.    התוספת התקציבית לכלל המכללות הטכנולוגיות למבוגרים העומדות בדרישות הגודל המינימלי בהתאם לסעיף 6(א) לעיל תהיה כדלקמן: 

שנת לימוד

תש"פ

תשפ"א

תשפ"ב

תשפ"ג

תוספת תקציב במיליוני ש"ח ביחס לשנת תשע"ח

50

100

150

200

1)    התקציב שיינתן למכללה טכנולוגית יאוחד לתעריף אחד שיכלול את התשלומים שניתנים כיום למכללות הטכנולוגיות המתוקצבות בגין תעריף, הצטיידות, פרויקטים ואזורי עדיפות לאומית כהגדרתם בהחלטה שתקבל הממשלה לפי פרק כ"ו לחוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009       ו-2010), התשס"ט-2009 אשר תקבע מפת עדיפות לאומית כללית המאפשרת מתן הטבות ותמריצים בתחום התעסוקה, כפי תוקפה מעת לעת, כמפורט בסעיף 7 לסיכום התקציבי (להלן - התעריף).    
2)    במהלך השנים תש"פ עד תשפ"ג (להלן - המתווה), חלוקת התוספת התקציבית האמורה בסעיף 6(ב) תתבצע למכללות אשר יעמדו בדרישת הגודל המינימלי, באופן הבא: 
א)    תחילה תופנה התוספת להגדלת מסגרת התקציב של המכללות עד לגודל של 800 סטודנטים או עד מסגרת התקציב של המכללה בשנה החולפת, הגבוהה מביניהן. 
ב)    ככל שתיוותר יתרה תקציבית, היא תחולק בין המכללות באופן יחסי כתוספת לתעריף בהתאם למסגרת התקציב של כל מכללה. 
ג)    התעריף לסטודנט יעלה בהדרגה ויעמוד עד לתום שנת תשפ"ג על 19,500 ש"ח. 
ד)    כל יתרת תקציב שתיוותר לאחר הגעה לתעריף של 19,500 ש"ח, תשמש להגדלת מסגרות התקציב בין המכללות באופן יחסי בהתאם למספר הסטודנטים בפועל.
ג.    מה"ט ואגף התקציבים יקבעו עד ליום 31 במרץ 2018 נוסחת תקצוב מעודכנת בהתייעצות עם המכללות הטכנולוגיות למבוגרים.
ד.    מה"ט רשאי להחריג מכללה טכנולוגית שעמדה בדרישת הגודל המינימלי באחת משנות המתווה וקטנה במהלך שנות המתווה להיקף שלא יורד מ-750 סטודנטים, כך שתמשיך לקבל תקצוב המבוסס על התעריף הנגזר מהתוספת התקציבית, וזאת לתקופה שלא תעלה על שנתיים.
ה.    אם מכללה לא תעמוד בדרישת הגודל המינימאלי ולא הוחרגה על ידי מה"ט בהתאם לסעיף 6(ד) לעיל, סטודנטים ממשיכים יתוקצבו בהתאם לתעריף הנגזר מהתוספת התקציבית ואילו סטודנטים חדשים יתוקצבו בהתאם לאמור בסעיף 6(ו) להלן.
ו.    במשך שנות המתווה התקציב המקסימלי של המכללות שלא תעמודנה בדרישת הגודל המינימאלי יישאר כפי שהיה בשנת תשע"ט בהתאם למודל התקצוב הקבוע בסיכום התקציבי ומתווה רב שנתי לתחום ההשכלה הטכנולוגית מיום 27 באוקטובר 2013 (להלן – הסיכום התקציבי), ובהתאם להוראות שייקבעו על ידי מה"ט מעת לעת. 
7 .    לטובת שיפור התשתיות, הצטיידות, שיפוץ והנגשת המכללות הטכנולוגיות למבוגרים העומדות בתנאי סף כאמור בסעיף 6(א), בשנת תש"פ יוקצה תקציב חד פעמי בגובה של 100 מיליוני ש"ח, בשנת תשפ"א יוקצה תקציב חד פעמי בגובה 75 מיליוני ש"ח ובשנת תשפ"ב יוקצה תקציב חד פעמי בגובה 50 מיליוני ש"ח. הקצאת התקציב תתבצע בהתאם לקריטריונים שייקבעו על ידי מה"ט ובכפוף להשתתפות עצמית של המכללות הטכנולוגיות בהיקף של 20% מגובה ההוצאה בפועל בגין המטרות הנזכרות בסעיף זה.
8 .    מה"ט ואגף התקציבים במשרד האוצר יבחנו, עד ליום 1 ביולי 2018, אפשרות לקבוע עבור מוסדות לימוד המיועדים לאוכלוסייה החרדית ולקידום שילובה בשוק התעסוקה, מסלול תקצוב נפרד בהתבסס על אמות מידה רלוונטיות. הבחינה תיעשה בשים לב להיבטים המשפטיים המתעוררים בעת בחינת החרגת אוכלוסייה זו.  
9 .    להטיל על מה"ט לעדכן את כל נהליו, ובפרט את "נוהל וקריטריונים להכרה במוסדות לימוד להכשרת הנדסאים ו/או טכנאים מוסמכים" ואת "נוהל וקריטריונים לתקצוב מוסדות מוכרים להכשרת הנדסאים", בהתאם לאמור בהחלטה זו. 
10 .    יישום האמור בהחלטה זו ייעשה לאחר השלמת הליכי החקיקה כמפורט בסעיף 1 לעיל. 
11 .    15 מיליון ₪ מהתקציב התוספתי המוקצה במסגרת החלטה זו יוקצה לתקציב התפעול של מה"ט.
12 .    יוקצו סך של 2 מיליוני ש"ח, שנקבעו במסגרת הסיכום התקציבי, לבסיס התקציב של מה"ט לטובת מלגות סיוע לסטודנטים במסלולי לימוד לטכנאים או הנדסאים, וזאת במסגרת קרן הסיוע לסטודנטים המופעלת ע"י ות"ת ומשרד החינוך, ולפי הכללים והקריטריונים הנקבעים ע"י הקרן מעת לעת. 
13 .    להטיל על מה"ט להקים צוות בשיתוף משרד האוצר, התאחדות הסטודנטים והמכללות הטכנולוגיות למבוגרים שיסדיר סכום אחיד וכולל לשכר הלימוד במכללות הטכנולוגיות למבוגרים וזאת לא יאוחר מיום 30 ביוני 2018. לצד סכום זה יוסכמו אחוז וסעיפי התשלומים הנלווים.
14 .    עמידה ביעד הממשלה כאמור בסעיף 2 תתבצע במסגרת התקציב שנקבע בסעיף 6(ב) לעיל, ככל שהתקציב כאמור ימוצה, שר האוצר יבחן הקצאת מקור תקציבי כאמור או לחלופין תתבצע קביעת אי גידול במספר הסטודנטים המתוקצבים במערכת או הפחתה בתעריף והכל כדי לעמוד במסגרות התקציב שצוינו לעיל.