דלג לתוכן עיקרי
חוזרים והוראות מנכ"ל /  רשות האוכלוסין וההגירה  / לשכות שירות למעסיקים
פורסם ב-11/09/2017
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הפסקת גביית ותשלום דמי מחלה לעובדים פלשתינאים המועסקים כדין בישראל

  • נכון להיום, גובה מדור התשלומים ברשות האוכלוסין וההגירה (להלן: מת"ש) ממעסיקים בעלי היתר להעסקת עובדים פלשתינאים בישראל מכוח חוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 ׁ(להלן: חוק עובדים זרים), הפרשה חודשית בשיעור 2.5% משכרו של כל עובד, עבור דמי מחלה. הפרשות המעסיקים המופקדות בקרן דמי מחלה ייעודית המנוהלת על ידי מת"ש, אשר ממנה משולמים דמי מחלה לעובדים פלשתינאים אשר נמצאים זכאים לכך.
     
  • יצויין כי במקור, נקבע שיעור הגבייה בסך 2.5% על פי האמור בהסכמים קיבוציים שונים, אולם עם השנים חלו תמורות שונות, כך שבהסכמים שונים נקבעו הוראות מיטיבות לעניין תשלומים סוציאליים, ובכלל זה תשלום דמי מחלה בהתאם להוראות חוק דמי מחלה, התשל"ו-1976 (להלן: חוק דמי מחלה).
     
  • עוד יצויין, כי בענף הבניין בו מועסקים כיום רובם המכריע של העובדים הפלשתינאים, תוקן בשנת 2004 ההסכם הקיבוצי שנחתם במקור ביום 9.4.1968, ונקבע כי לגבי עובדים שכבר הועסקו בענף הבניין טרם חתימת ההסכם המתוקן ביום 1.8.2004  (להלן: עובדים ותיקים), תימשך ההפרשה לקרן דמי מחלה על פי אותם תנאים שנקבעו בהסכם הקיבוצי בענף כפי שעודכן מעת לעת.  אשר לעובדים בענף הבניין שאינם עובדים ותיקים, נקבע כי בשנתיים הראשונות לעבודתם בענף יהיו זכאים לתשלום דמי המחלה בהתאם לחוק דמי מחלה, וכי החל מהשנה השלישית לעבודתם בענף יהיו זכאים ל-25 ימי מחלה בשנה ולצבירה מקסימאלית של 161 יום.
     
    1. תיקון זה בהסכם הקיבוצי בענף הבניין ככל הנראה בוצע על רקע התקנת תקנה 14 לתקנות מס הכנסה (כללים לאישור ולניהול קופות גמל)(תיקון מס' 2), התשס"ג-2003:

      "14. (א) קופת גמל למטרה אחרת, כהגדרתה בתקנה 1 לתקנות העיקריות, שאושרה לפני יום התחילה, ואשר על פי תקנונה נועדה לתשלום דמי מחלה (בתקנה זו – קופה קיימת) לא תקבל עמיתים חדשים מיום התחילה [12 ביולי 2003 – הח"מ].

      (ב) על אף האמור בתקנת משנה (א), תהיה קופה קיימת רשאית לקבל עמיתים חדשים מיום התחילה ועד יום י"א בתמוז התשס"ד (30 ביוני 2004) (בתקנה זו – תקופת המעבר), אם הם עובדים של מעביד שהפריש כספים בעבור עובדיו לפני יום התחילה.

      (ג) על מי שהיו עמיתים בקופה קיימת עד ליום התחילה, ומי שהצטרפו אליה בתקופת המעבר בהתאם להוראות תקנה משנה (ב), ימשיכו לחול התקנות העיקריות כנוסחן לפני יום התחילה".


      מתקנה זו עולה כי החל מיום 12.7.2003, קופת גמל לדמי מחלה בישראל, שבדומה לה מתנהלת קרן דמי המחלה שמנהל מת"ש, אינה רשאית לקלוט עמיתים חדשים, ואולם לגבי עמיתים בקופה קיימת ניתן להמשיך ולהפריש לקופה הקיימת.
       

  • בהתאם להוראה זו, לכאורה אמורה קרן דמי המחלה המנוהלת על ידי מת"ש להוסיף ולהתנהל ביחס ל-126 עובדי בניין ותיקים שכבר הועסקו בענף הבניין ביום 1.8.2004.
     
  • לאחר בחינה מחודשת של הסדר הגבייה הקיים, בכוונת רשות האוכלוסין וההגירה לשנות את הסדר גביית 2.5% בגין דמי מחלה, לרבות ביחס לעובדי הבניין הוותיקים, ולהורות כי תשלום דמי המחלה יהא בהתאם להוראות חוק דמי מחלה, שהינן כאמור מיטיבות לעומת ההסדרים של קרן דמי המחלה של מת"ש, ולהורות למעסיקי העובדים הפלשתינאים לשלם ישירות לעובדיהם דמי מחלה, כשם שהם משלמים לעובדיהם הישראלים, וזאת במסגרת השכר החודשי המשולם לעובד בחודש בו הוכיח כי היה חולה (יצויין כי אישורי המחלה שמציגים כיום העובדים הפלשתינאים ערוכים בשפה האנגלית), ובתוך כך לבטל את גביית ההפרשה החודשית בשיעור 2.5% מן המעסיקים. יודגש כי הסדר זה, של תשלום דמי מחלה ישירות לעובד על ידי מעסיקו יהא בהתאם להוראות חוק דמי מחלה, שעשויות להיות מיטיבות ביחס להסדרים החלים כיום בקרן דמי המחלה המנוהלת על ידי מת"ש.
     
  • במקביל להפסקת גביית 2.5% בגין דמי מחלה, כל מעסיק שברשותו היתר תקף ופעיל להעסקת עובדים פלשתינאים במועד הפסקת הגבייה, יקבל ממת"ש החזר של דמי המחלה שנגבו ממנו עבור כל עובד שעודנו מועסק על ידו במועד האמור, בסכום שנגבה ממנו במהלך תקופת העסקתו של כל עובד על ידו, ובניכוי דמי המחלה ששולמו לכל עובד במהלך תקופת העסקתו על ידו, על מנת שכספים אלה ישמשו את המעסיק לתשלום דמי המחלה המגיעים לעובד בהתאם לחוק דמי מחלה ולהסכמים הקיבוציים וצווי ההרחבה הרלוונטיים.
     
  • בהתאם לכך, לכל עובד תישמר יתרת הזכאות לימי מחלה כפי שצבר במהלך תקופת עבודתו אצל מעסיקו הנוכחי, ולמעסיק יושבו הסכומים שנגבו ממנו בגין דמי מחלה עבור כל עובד שעודנו מועסק על ידו במהלך תקופת ההעסקה על ידו, ובניכוי סכומים ששולמו לעובד תמורת ימי מחלה בפועל בתקופה זו.
     
  • יצויין כי בשלהי שנת 2016 החל  אגף מת"ש להפעיל יומן העסקה חדש המאפשר לכל מעסיק לפרט את כלל רכיבי השכר לעובד, לרבות דיווח ימי מחלה בחודש הרלוונטי, ולציינם בתלוש השכר כנדרש על פי דין.
    אמצעי דיווח זה, בנוסף לכוונה לקבוע את חובת המעסיק לשלם ישירות לעובדיו הפלשתינאים את דמי המחלה בהתאם לקבוע בחוק דמי מחלה, כשם שמשלם המעסיק לעובד ישראלי מקביל, נועדו להביא להחלת והשוואת הסדרי תשלום דמי המחלה החלים על עובדים ישראלים מכוח חוק דמי מחלה גם על עובדים פלשתינאים המועסקים כדין בישראל, בהתאם לעקרון השוואת התנאים הסוציאליים, עליו אמון אגף מת"ש.
     
  • יתרת הכספים שנגבו ממעסיקים קודמים של העובדים הפלשתינאים ולא שולמו לעובדים תמורת ימי מחלה בפועל, אינם ניתנים להחזר, ולגביהם צוות בין משרדי בהשתתפות נציגי רשות האוכלוסין וההגירה, משרד האוצר, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, משרד המשפטים, ומשרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים, בוחן כעת שימושים אפשריים לטובת עובדים פלשתינאים המועסקים כדין בישראל, ויעביר את המלצותיו לממשלה.
     
  • נא העבירו עמדותיכם בכתב בלבד, עד ליום 7.1.2018 באמצעות דוא"ל jss@sa.piba.gov.il.