דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #1898
פורסם ב-18/09/2017
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

ייעול מנגנון הפיקוח על המחירים

נושא ההחלטה:

ייעול מנגנון הפיקוח על המחירים


מחליטים:

לייעל את מנגנון הפיקוח על המחירים בדרך של הסדרת סמכויות הגופים המפקחים והתאמתן למציאות הכלכלית העדכנית, יצירת מדיניות אחידה לגבי אופן הפיקוח על המצרכים והשירותים, הגברת השקיפות לציבור וייעול האכיפה והבקרה של יישום הוראות חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, התשנ"ו – 1996 (להלן - "החוק" או "חוק הפיקוח"), כל אלה באמצעות הצעדים הבאים:
1. להסדיר את ממשקי העבודה שבין המפקחים ליושב ראש ועדת המחירים שהוקמה לפי סעיף 3 לחוק (להלן - "הוועדה" או "ועדת המחירים") כמי שאמון על פעילותה, ולשם כך להסמיכו לקבל מידע מהמפקחים בנוגע להליכי הפיקוח והאכיפה הנוגעים למצרכים ושירותים המפוקחים על ידם.
2. להטיל על יושב ראש ועדת המחירים לפעול כדלקמן:
א. להקים בתוך שנה מערכת ניהול מרכזית ממוחשבת למעקב ובקרה על פעולות יישום הפיקוח, לרבות על מועדי ביצוע בדיקות ועדכון מחירי מצרכים ושירותים וכן על מועדים לקבלת החלטות הנוגעות לפיקוח.
ב. במטרה להגביר את השקיפות והמעורבות הציבורית, להקים בתוך ששה חודשים אתר אינטרנט של ועדת המחירים, אשר יציג את רשימת כלל המצרכים והשירותים המפוקחים על פי חוק הפיקוח, לרבות מחירם וכן את החלטות הוועדה והמפקחים. אתר האינטרנט יאפשר לציבור להציע הצעות, להעיר הערות ולהגיש תלונות בנוגע לפיקוח על המחירים.
ג. להתוות ולכתוב בתוך תשעה חודשים נהלי עבודה לוועדה בשיתוף עם המפקחים, אשר יתייחסו לכלל ענפי הפיקוח,  ויכול שיכללו: כללים בדבר מעבר בין רמות הפיקוח השונות; מעקב אחרי רמת המחירים של מוצרים שיצאו מפיקוח; קריטריונים לקבלת החלטה על הכנסה או הוצאה של מוצר מפיקוח; תדירות עדכון מחירים. קווים מנחים אלה יעודכנו מפעם לפעם.
ד. לפעול לפרסום מתודולוגיה מוצעת חדשה לפיקוח על מחיריהם של המצרכים והשירותים השונים המפוקחים לפי חוק הפיקוח.
ה. למנות בתוך שלושה חודשים מרכז כללי לוועדה שתפקידו יהיה, בין היתר, לעקוב אחר פעולות הפיקוח, לבקרן ולסייע בביצוע הפעולות המפורטות בסעיפים א'- ד' לעיל. מרכז עבודת הוועדה יהיה עובד משרד האוצר ויהיה כפוף ליו"ר הוועדה.
3. לתקן את חוק הפיקוח כדלקמן:
א. במטרה לעודד את התחרות ולהגדיל את מגוון המוצרים לצרכן, לתקן את הגדרת "מצרך דומה" בחוק כך שזו תכלול מצרך שמבחינת השימוש בו והרכבו הוא בעל תכונות דומות למצרך המפוקח, אף אם אינו זהה מכל הבחינות, אם בנוסף לכך הוא מיוצר על ידי חברה בעלת נתח שוק משמעותי בשוק הרלוונטי כפי שייקבע על ידי הוועדה בהתאם לשוק הרלוונטי, ועלות ייצורו דומה לעלות ייצורו של המצרך המפוקח.   
ב. במטרה להגביר את האכיפה של יישום הוראות החוק, לתקן את החוק כך שתיקבע בו סמכות מנהלית להטיל סנקציה כספית מסוג עיצומים כספיים על הפרה של הוראות החוק. 
ג. לתקן את פרק ז' לחוק שעניינו "דיווח על רווחיות ומחירים", ולהסמיך את ועדת המחירים, אם ראתה צורך בכך ובהתאם לאמות מידה שייקבעו, להטיל צו אישי בהתאם לפרק ז', כך שחובת הדיווח לפי פרק זה תוטל על יצרן מסוים או על קמעונאי מסוים בהתאם להחלטת הוועדה, ולא על סוגי מצרכים.
ד. לתקן את סעיף 19 לחוק שעניינו מתכונת הדיווח על פי פרק ז', כך שהוראה בדבר מתכונת הדיווח לפי הפרק האמור תיעשה בידי המפקח על המחירים בהסכמת הוועדה וכי הודעה כאמור לא תהיה טעונה פרסום ברשומות.
ה. לתקן את סעיף 29א(א) לחוק שעניינו הוראות לעניין קיום מערכת חשבונאית נפרדת, ולהסמיך את ועדת המחירים להורות ליצרן או לקמעונאי לנהל מערכת חשבונאית שתאפשר בדיקה נפרדת של מצרכים, שירותים או מגזרי פעילות שונים, לרבות מלאים וכמויות  וזאת על מנת שתוכל לבצע את תפקידיה בצורה המיטבית ולשם השגת מטרות הפיקוח לפי פרקים ה', ו' או ז', זאת במקום הסמכות הנתונה היום לשרים.
ו. במטרה לאפשר לוועדה לקבל החלטה מושכלת המבוססת על תשתית עובדתית מלאה, לתקן את המועדים המצוינים בפרק ו' לחוק שעניינו "בקשה להעלאת מחירים" כדלקמן:
1. לתקן את סעיף 15(ב) לחוק כך שלמפקח יינתנו 45 יום, הארכה באישור שר האוצר, לבחינת הבקשה להעלאת מחיר וכן אפשרות להאריך את המועד למתן החלטתו, באישור הוועדה, בשלושה חודשים נוספים אם המפקח יידרש לנתונים נוספים.
2. לתקן את סעיף 16(ג) לחוק כך שלוועדה יינתנו שישים יום למתן החלטתה וכן אפשרות להאריך את המועד למתן החלטתה בשלושה חודשים נוספים אם הוועדה תידרש לנתונים נוספים.
ז. לתקן את סעיפים 15 ו-16 לחוק שעניינם בקשה להעלאת מחירים, כך שהוועדה תהיה מוסמכת לשנות את מחירו של מצרך מפוקח לפי פרק ו' לחוק ובכלל זאת להוריד את מחירו.
ח. להבהיר את סמכותם של ועדת המחירים ושל המפקחים על המחירים לדרוש מכל עוסק ידיעות, מסמכים, פנקסים, דוחות, חשבונות וכיוצא באלה שלדעת ועדת המחירים יש בהם כדי להבטיח את ביצוע הפיקוח בנוגע לכל מצרך ושירות לרבות לגבי מצרך ושירות שאינו מפוקח, בין היתר, לשם בחינת הכנסתו לפיקוח.
ט. לתקן את החוק כך שייקבע שעל אף האמור בחוק חופש המידע, ועדת המחירים לא תהיה רשאית לגלות את המידע והנתונים העסקיים-מסחריים המגיעים אליה אגב פעולות הפיקוח ואלו יישמרו בסוד, למעט במקרים מסוימים אשר ייקבעו בהמשך הליך החקיקה שייעשה בתיאום עם משרד המשפטים.
4. להטיל על שר האוצר לבצע את תיקוני החקיקה ליישום החלטה זו ולשלבם במסגרת חוק התוכנית הכלכלית לשנת 2015.