דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #1861
פורסם ב-18/09/2022
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הקמת מנגנון אזורי 'פורום הנגב'

נושא ההחלטה:

הקמת מנגנון אזורי 'פורום הנגב'

מחליטים:

1.    על רקע פסגת הנגב ההיסטורית שנערכה בשדה בוקר בימים 27–28 במרס 2022 בהשתתפות שרי החוץ של הרפובליקה הערבית של מצרים, איחוד האמירויות הערביות, ממלכת בחריין, ממלכת מרוקו, ארצות הברית של אמריקה ומדינת ישראל ובהמשך למפגש ועדת ההיגוי שהתקיים במנאמה, בחריין ביום 27 ביוני 2022, שבמסגרתו הוסכם בין המדינות החברות על הקמת ארכיטקטורה אזורית 'פורום הנגב', שמטרתה קידום יציבות, ביטחון אזורי ושיתוף פעולה לרווחת עמי האזור כמפורט להלן:
א.    'פורום הנגב' (להלן - הפורום) יפעל למען שגשוג ויציבות אזורית באמצעות קידום שיתוף פעולה מדיני, כלכלי, ועם-לעם בין המדינות החברות. הפורום יפעל לקידום הזדמנויות כלכליות בנות קיימא למען מיגור העוני, צמצום פערי הפיתוח, הגנה על סביבת האזור, שיפור החוסן בתחומי משאבי מזון ומים וקידום סובלנות בין עמי האזור. הפורום יהיה פתוח להצטרפות מדינות חברות מהמזרח התיכון שתהיינה מעוניינות בכך (כפוף להסכמה בקונצנזוס של המדינות החברות). 


ב.    עוד הוסכם בין המדינות כי לצורך הגשמת חזונו של הפורום יוקם מנגנון בן ארבעה גופים: 
(1)    פסגת שרים שנתית: מפגש שרי חוץ המיועד לשמש גוף מנחה של הפורום והאחראי על גיבוש החזון וסדר היום. 
(2)    הנשיאות: שר החוץ של המדינה המארחת את פסגת השרים יכהן כנשיא פורום הנגב עד לפסגת השרים הבאה. בתפקידו זה יוביל את גיבוש סדר היום של מפגש הפסגה. 
(3)    ועדת ההיגוי הבין-מדינתית: ועדת ההיגוי הבין-מדינתית תרכז את עבודת הפורום וקבוצות העבודה בהתאם להנחיית השרים ותתכנס לפחות פעמיים בשנה. ועדת ההיגוי הבין-מדינתית תורכב מנציגים בכירים מטעם משרדי החוץ של המדינות החברות ובראשה יעמוד נציג המדינה הנשיאה. מטעם מדינת ישראל נציג ועדת ההיגוי הבין-מדינתית יהיה  מנכ"ל משרד החוץ או מי מטעמו. 
(4)    קבוצות העבודה הבין-מדינתיות: יוקמו שש קבוצות עבודה בין-מדינתיות אשר יתכנסו לפחות שלוש פעמים בשנה: ביטחון מזון ומים, אנרגיה, תיירות, בריאות, חינוך וסובלנות, וביטחון אזורי. קבוצות העבודה הבין-מדינתיות יקדמו יוזמות ופרויקטים למימוש מטרות הליבה של הפורום. כל קבוצת עבודה בין-מדינתית תובל על ידי ראשות משותפת של שתי מדינות חברות, ובהשתתפות נציגים מטעם המדינות החברות הנוספות. מדינת ישראל וממלכת מרוקו יעמדו בראש קבוצות העבודה הבין-מדינתיות בנושא ביטחון מזון ומים ובנושא חינוך וסובלנות. 


2.    לשם היערכות וניהול השתתפות ישראל בפורום:
א.    להטיל על משרד החוץ לתכלל ולרכז את עבודת המטה הנדרשת בישראל לקידום יעדי 'פורום הנגב'; לתמוך בעבודת קבוצות העבודה הבין-מדינתיות השונות. בתוך כך להקצות למשרד החוץ משאבים ותקציבים הנדרשים למילוי משימות קבוצות העבודה הבין-מדינתיות וזאת בתיאום עם ראשי קבוצות העבודה הישראליות כמפורט בסעיף ג' שלהלן.
ב.    להטיל על מנכ"ל משרד החוץ או מי מטעמו לעמוד בראש צוות ההיגוי הישראלי שיורכב ממנכ"לים או מי מטעמם של המשרדים הרלוונטיים לקבוצות העבודה הישראליות, כמפורט בסעיף ג'. בנוסף, להטיל על מנכ"ל משרד החוץ לייצג את ישראל בוועדת ההיגוי הבין-מדינתית.
ג.    להטיל על מנכ"לי המשרדים הבאים או מי מטעמם להוביל את עבודת המטה של קבוצות העבודה הישראליות, לרבות גיבוש תוכנית העבודה של קבוצות העבודה הישראליות; לנהל את התקציב הייעודי של מדינת ישראל בקבוצות העבודה הישראליות, בתיאום עם צוות ההיגוי הישראלי וכמפורט בהחלטה זו ולייצג את מדינת ישראל במפגשי קבוצות העבודה הבין-מדינתיות כמפורט להלן:


(1)    משרד החקלאות ופיתוח הכפר - בראשות קבוצת העבודה הבין-מדינתית לביטחון מזון ומים ובשיתוף הרשות הממשלתית למים ולביוב בכל הנוגע לנושאי מים;
(2)    משרד המודיעין - בראשות קבוצת העבודה הבין-מדינתית לחינוך וסובלנות;
(3)    משרד האנרגיה – ראש קבוצת העבודה הישראלית בנושא אנרגיה;
(4)    משרד התיירות – ראש קבוצת העבודה הישראלית בנושא תיירות;
(5)    משרד הבריאות – ראש קבוצת העבודה הישראלית בנושא בריאות;
(6)    משרד הביטחון – ראש קבוצת העבודה הישראלית בנושא ביטחון אזורי.
בכל קבוצת עבודה ישראלית ישתתפו שני נציגים מטעם משרד החוץ.


ד.    להטיל על צוות ההיגוי הישראלי בראשות מנכ"ל משרד החוץ או מי מטעמו ובהשתתפות יושבי הראש של קבוצות העבודה הישראליות וכן בהשתתפות נציג מטעם מנכ"ל המשרד לשיתוף פעולה אזורי, נציג להיבטים כלכליים מטעם מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה ונציג מטעם מנכ"ל משרד האוצר (להלן – צוות ההיגוי הישראלי), לאשר את תוכניות העבודה שתגובשנה על ידי יושבי ראש קבוצות העבודה הישראליות, ובכלל זאת גם אישור תקציבי שיוקצה לפי סעיף 3 להחלטה זו וזאת בהתאם למטרות הליבה של 'פורום הנגב' ולפעילות קבוצות העבודה הבין-מדינתיות ובלבד שהאישור התקציבי של תוכנית העבודה ייעשה על ידי מנכ"לי המשרדים הבאים: חוץ, ביטחון, חקלאות ופיתוח הכפר, מודיעין, תיירות, בריאות, כלכלה ותעשייה, אנרגיה, שיתוף פעולה אזורי והממונה על התקציבים במשרד האוצר (ולא ע"י נציגיהם בלבד). בנוסף, להטיל על מנכ"ל משרד החוץ ומנכ"לית המשרד להגנת הסביבה לבחון שילוב פורום הנגב וקידום דרכים להתמודדות אזורית עם משבר האקלים. המלצותיהם יובאו לפני צוות ההיגוי הישראלי ובהתאם לפני ועדת ההיגוי הבין-מדינתית.
ה.    להטיל על יו"ר צוות ההיגוי הישראלי לעדכן את הממשלה מדי שנה בתמונת המצב של הפרויקטים ובדבר התקדמותם במסגרת קבוצות העבודה הבין-מדינתיות והישראליות והתפתחויות בפעילות הפורום. 
3.    לצורך מימון הקמת פורום הנגב והבטחת פעילותו ועבודת גופיו, להקצות תקציב ייעודי בהיקף של 38.55 מלש"ח במהלך השנים 2023 עד 2025 על פי החלוקה הבאה בין משרדי הממשלה ובפריסת ההשתתפות לשנים אלה כמפורט להלן (במלש"ח): 

משרד

2023

2024

2025

סה"כ

משרד החוץ

4

4

4

12

משרד הביטחון

2

2

2

6

משרד החקלאות ופיתוח הכפר

1.5

1.5

1.5

4.5

משרד המודיעין

1

1

1

3

משרד התיירות

1

1

1

3

משרד הבריאות

1

1

1

3

משרד הכלכלה והתעשייה

1

1

1

3

משרד האנרגיה

1

1

1

3

המשרד לשיתוף פעולה אזורי

0.35

0.35

0.35

1.05

סה"כ

12.85

12.85

12.85

38.55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

א.    התקציב הייעודי כאמור לעיל יאוגם כתוספת בתקציב משרד החוץ, ייפרס ויוקצה במהלך שנות התקציב 2023 עד 2025, בהתאם לסכומים ולחלוקה השנתית כמפורט לעיל. משרדי הממשלה יעבירו למשרד החוץ את סכום ההשתתפות כמפורט לעיל לא יאוחר מיום 31 בינואר בכל שנה, במהלך שנות התקציב 2023 עד 2025.  
ב.    לצורך מימון פעולה מאזנת כהגדרתה בחוק, בהתאם לסעיף 40א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, המשרדים המנויים בהחלטה זו יקצו את התקציבים המפורטים בשנים 2023 עד 2025,  מתקנות התקציב כמפורט להלן: 
משרד החוץ – פעילות משרד החוץ
משרד הביטחון – הוצאות ביטחוניות
משרד החקלאות ופיתוח הכפר – תמיכות שונות בחקלאות
משרד המודיעין –  תפעול
משרד התיירות – מענקי השקעה על פי חוק עידוד השקעות הון
משרד הבריאות – פרויקטים בבריאות
משרד הכלכלה והתעשייה – מתקציבי מנהל סחר חוץ
משרד האנרגיה – אוצרות טבע
המשרד לשיתוף פעולה אזורי –פעולות שתפ"א
משרדי הממשלה ואגף התקציבים רשאים להסכים ביניהם על הקצאה מתקציב שונה מהתקציב המפורט לעיל לשם ביצוע פעולה מאזנת כאמור. 


ג.    משרד החוץ יעדכן את צוות ההיגוי הישראלי בדבר הניצול התקציבי מדי חצי שנה. כמו כן, צוות ההיגוי הישראלי יהיה רשאי להסיט תקציבים בין הסעיפים המפורטים בסעיף 4. 
4.    במסגרת האמור לעיל, התקציב השנתי ישמש לגופי המנגנון בהתאם לחלוקה הבאה:
א.    לטובת פעילות קבוצות העבודה והקמת פרויקטים לקידום מטרות הליבה של פורום הנגב: 
(1)    לקבוצת העבודה בנושא ביטחון מזון ומים וקבוצת העבודה הבין-מדינתית בנושא חינוך וסובלנות, שבהן מדינת ישראל מכהנת כיו"ר ותידרש גם לארח מפגשים של קבוצות עבודה אלו בישראל – יוקצה לכל קבוצה תקציב שנתי בסך 2.5 מלש"ח לשנה (סה"כ 7.5 מלש"ח לתקופה של שלוש שנים), אשר יועבר לתקציבי משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד המודיעין, העומדים בראשות קבוצות עבודה בין-מדינתיות אלו. 
(2)    לקבוצות העבודה הישראליות בנושא אנרגיה, תיירות, בריאות, וביטחון אזורי - יוקצה לכל קבוצה תקציב שנתי בסך 1.75 מלש"ח לשנה (סה"כ 5.25 מלש"ח לתקופה של שלוש שנים), אשר יועבר לתקציבי המשרדים העומדים בראש קבוצות העבודה הישראליות הללו. 


ב.    משרד החוץ יקצה מתקציבו תקציב שנתי נוסף לפרויקטים בסך 700,000 ₪ לחלוקה לקבוצות העבודה הישראליות בהתאם להנחיית יו"ר ועדת ההיגוי (סה"כ 2.1 מלש"ח לתקופה של שלוש שנים). 
ג.    לטובת כהונת מנכ"ל משרד החוץ או מי מטעמו בוועדת ההיגוי הבין-מדינתית יוקצה תקציב שנתי בסך 150,000 ₪ (סה"כ 450,000 ₪ לתקופה של שלוש שנים). 
ד.    התחייבויותיה של מדינת ישראל לגבי השתתפותה במימון פרויקטים במסגרת הפורום במהלך תקופת כהונתה כנשיאת הפורום הצפויה להסתיים בסוף שנת 2022 לא יעלו על 10 מיליון ₪ (מתוך התקציב הייעודי בסך 38.55 מיליון ₪).
5.    לצורך פיתוח וטיוב פעולות הפורום, להורות למנכ"ל משרד החוץ לבחון בתוך שנה מיום קבלת החלטה זו את פעילות גופי המנגנון מהצד הישראלי ואת קידום הפרויקטים במסגרת קבוצות העבודה הבין-מדינתיות והישראליות ולהמליץ לצוות ההיגוי הישראלי על שינויים במבנה הגופים או על הקצאת משאבים נוספים, ככל הנדרש, ולאור ההתפתחויות בפעילויות הפורום וקבוצות העבודה.