דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #1263
פורסם ב-14/01/2024
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית ומבוססת אמצעי הנעה חליפיים

נושא ההחלטה:

היערכות המשק למעבר לתחבורה חשמלית ומבוססת אמצעי הנעה חליפיים

מחליטים:

בהמשך להחלטות הממשלה מס' 171 מיום 25 ביולי 2021 (להלן – החלטה 171), מס' 201 מיום 1 באוגוסט 2021 ( להלן – החלטה 201), מס' 208 מיום 1 באוגוסט 2021 (להלן – החלטה 208), מס' 542 מיום 24 באוקטובר 2022 (להלן – החלטה 542), מס' 181 מיום 24 בפברואר 2023 (להלן – החלטה 181), בהתאם למחויבויות הבין-לאומיות של ישראל להפחית פליטות גזי חממה ובמטרה להיערך למעבר לצריכת תחליפי דלקים תוך התמודדות עם האתגרים וצמצום השפעות חיצוניות שליליות של מעבר זה על תשתיות החשמל ורמת הגודש בכבישים במשק הישראלי:

1 .     להטיל על שר האוצר להפיץ תזכיר חוק אשר יכלול את תיקוני החקיקה המפורטים להלן, וזאת בהליך חקיקה נפרד שאינו כחלק מתכנית המאזנת לתקציב המדינה לשנת 2024:

א.      החל מיום 1 בינואר 2026 (להלן – מועד התחילה), יוטל מס נסועה חלף בלו על בעלי רכבים בהתאם להסדר שיפורט בחוק (להלן –מס נסועה), ועל פי העקרונות להלן: 

1)        מס נסועה כאמור לא יחול על רכבים המונעים על ידי בנזין או סולר שאינם נטענים מרשת החשמל.

2)        תיקבע הוראת מעבר ולפיה למשך חמש שנים ממועד התחילה מס הנסועה יחול רק על רכבים אלה: רכב פרטי, מונית, אופנוע או רכב מסחרי הנטענים מרשת החשמל       (להלן – רכב חשמלי), וכן רכבים המונעים בגז פחממני מעובה (גפ"מ).

ב.       לשר האוצר תהיה סמכות לקבוע את שיעורו של מס הנסועה. השיעור ייקבע בצו, וישקף את היותו מס חלף בלו לרכב חשמלי, שגורם פחות החצנות שליליות ביחס לרכב בנזין או סולר. בהתאם, יעמוד השיעור על 15 אגורות לקילומטר, צמוד למדד המחירים לצרכן לחודש פברואר 2024 המפורסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ויעודכן אחת לשנה.

ג.       המס ישולם לכל קילומטר נסועה שהרכב ביצע ובהתבסס על הנסועה הנמדדת במחשב הרכב ובהתאם לבדיקה שתיעשה במבחן הרישוי השנתי או באופן תקופתי.

ד.       בעל הרכב יחויב בתשלום מקדמות בגין מס הנסועה, אחת לחודשיים, במנגנון שייקבע בחוק, ועל בסיס נתונים ממוצעים של בעל הרכב. בנוסף, תינתן אפשרות לשינוי המקדמות על סמך הצהרה של בעל הרכב או על סמך נתוני הרכב. רשות המסים, באמצעות החברה הממונה, תשלח לכל בעל רכב חשמלי הודעת חיוב אחת לחודשיים לפי הממוצע כאמור. הודעת החיוב תכלול מגוון דרכי התשלום, לרבות אפשרות לבעל רכב חשמלי להקים מנוי שיאפשר לו תשלום אוטומטי. עלו המקדמות בסוף השנה על הקילומטרים שבוצעו בפועל, תשיב רשות המסים על ידי החברה הממונה את ההפרש לבעל הרכב, בדרך אוטומטית ככל הניתן.  

ה.      שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, יהיה רשאי לשנות בצו את גובה מס הנסועה, וזאת בשים לב לעלויות החיצוניות של שימוש ברכב. 

ו.        רשות המסים תהיה אחראית על גביית המס, לרבות על ידי החברה הממונה. החברה הממונה תנהל את מערכת הגבייה בעבור רשות המסים, בהנחייתה ובפיקוחה. מערכת הגבייה תתוכנן באופן שימנע ככל הניתן את הסיכון לפגיעה בפרטיות החייבים. החברה הממונה תהיה רשאית להתקשר עם גורמים שונים, ובכלל זה גורמים פרטיים, לשם ביצוע תפקידיה.

תפקידי החברה הממונה יהיו:

1)        תכנון, הקמה, תפעול ואחזקה של אמצעים הנדרשים לגביית המס;

2)        תכנון, הקמה, תפעול ואחזקה של מערכת הגבייה בעבור רשות המסים, לרבות הפקה ומסירה של הודעות חיוב;

3)        תכנון, הקמה ותפעול של מוקד שירות לקוחות לעניין גביית המס;

4)        מתן הנחיות למפעילים פרטיים ובקרה על פעילותם;

5)        פרסום מידע לציבור בעניין המס;

6)        תפקידים נוספים שיוטלו על החברה לפי חוק.

ז.       על מנת, בין היתר, לפשט ולייעל תהליכים ולמנוע רגולציה עודפת, החוק יכלול הסדרים בנושאים הבאים, שיתבססו על המנגנונים האמורים, בשינויים המחויבים, בחוק מס גודש:

1)        מועדי תשלום המס;

2)        אכיפה, לרבות הוצאת הודעות חיוב ודין חיוב לעניין סרבן תשלום;

3)        גבייה, לרבות ניהול של מערכת גבייה, הרשאות גישה למערכת והפרשי הצמדה;

4)        בירור, לרבות אופן הפנייה והמידע שניתן לבקש מסגרת בירור;

5)        השגה או ערר, לרבות הגורם הממונה לדון בכך וערכאת הערעור.

ח.      להטיל על רשות המסים באמצעות יחידת הגודש ברשות המסים כמשמעותה בהחלטה 201 את האחריות לתכנון, הקמה, תפעול ובקרה של הסדר מס הנסועה כמפורט בהחלטה זו.

ט.      לתקן את סעיף 3(ג) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] ולקבוע בו כי אגרה בעד רישיון רכב חשמלי כמשמעותה בתקנות התעבורה, התשכ"א-1961, תהיה זהה לאגרה בעד רישיון לרכב שאינו רכב חשמלי בהתאם לסוג הרכב ומחירו.

י.        תוקם ועדת מעקב ליישום החוק אשר תכלול את מנהל רשות המסים או מי מטעמו, הממונה על התקציבים או מי מטעמו והכלכלן הראשי במשרד האוצר או מי מטעמו (להלן – ועדת המעקב או הוועדה). הוועדה תייעץ לשר האוצר בנוגע לעדכון התעריף של מס נסועה מעת לעת. כמו כן, תגבש ועדת המעקב המלצות בעניין הצורך והאפשרות להטיל מס נסועה דיפרנציאלי, כך שיינתן משקל להיבטים נוספים של הנסיעה בכביש המשפיעים על העלויות החיצוניות )גודש בדרכים, תאונות וכו') ותייעץ בנוגע למתן פטורים כאמור לעיל. לצורך כך, ייבחנו האפשרויות הטכנולוגיות להכללת פרמטרים נוספים במודל המס החדש שיגובש: שעת הנסיעה, מיקום הנסיעה ומספר הנוסעים, ולהתפתחויות הטכנולוגיות והתפעוליות וזאת תוך שמירה על עקרון השוויון והיבטי הגנת פרטיות הנוסעים בתיאום עם משרד המשפטים, משרד האנרגיה והתשתיות ומשרד התחבורה והבטיחות בדרכים. 

יא.    עד ליום 1 בינואר 2025 תגיש ועדת המעקב את המלצותיה לשר האוצר בדבר האפשרות לקבוע מס נסועה דיפרנציאלי שיחול גם על רכבי סולר ובנזין וגם על רכבים חשמליים, שאינו מס נסועה חלף בלו אלא מס שנועד להפנים עלויות אחרות שמייצר השימוש ברכבים פרטיים, בשים לב לאזורי הנסיעה ולשעות הנסיעה.

2 .     לצורך עידוד הכניסה של הרכבים החשמליים לישראל וכצעד משלים לחוק האמור בסעיף 1, להטיל על שר האוצר, לפרסם בצו מתווה מדורג לשיעורי מס קנייה מופחתים לרכבים חשמליים עבור השנים           2027-2025 (להלן –מתווה מס קנייה) בהתאם לטבלה להלן או במנגנון אחר באותו היקף של אובדן הכנסות מדינה, וזאת בהמשך לשיעורים שנקבעו בצו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה מס' 7), התשע"ט-2019. לקבוע כי תחולת מתווה מס הקנייה לשנת 2025 מותנית באישור חוק מס נסועה והשוואת אגרת הרישוי של רכבים חשמליים לרכבי בנזין, וכי תחולת מתווה מס קנייה לשנת 2026 מותנית בתחילת הגבייה של מס הנסועה בהתאם לחוק.

על אף האמור, ככל ששיעור הייבוא של רכבים חשמליים מתוך כלל הרכבים הפרטיים המיובאים לישראל לא יגדל ביחס לשנה שקדמה לה, שר האוצר יבחן את המשך מתווה מס הקנייה.

 

2025

2026

2027

שיעור המס

45%

52%

60%

תקרת ההטבה (ש"ח)

35,000

30,000

25,000

 

 

 

 

 

 

3 .     להטיל על שר האוצר, בהתייעצות עם שר האנרגיה והתשתיות והשרה להגנת הסביבה, לבחון כי החל משנת 2026 יופעל מנגנון הכולל יעדי פליטות גזי חממה מכלי רכב המיובאים לישראל, כך שהמנגנון יעודד ייבוא של כלי רכב חשמליים וכלי רכב מופחתי פליטות גז חממה על פני כלי רכב שאינם מופחתי פליטות. זאת, בשים לב למתודולוגיה הקבועה במנגנונים דומים בעולם.

4 .     להקים צוות אשר יגבש המלצות למדיניות ממשלתית בנוגע לתשתית לכניסת רכבים חשמליים ולהבטחת התחרות. הצוות יבחן, בין היתר, כיצד לעודד טעינה מנוהלת של רכבים חשמליים, כיצד לשלב בין התחרות במקטע אספקת החשמל לבין טעינת רכבים חשמליים, והיבטים נוספים הנוגעים לטעינת רכבים חשמליים. הצוות יכלול נציג ממשרד האנרגיה והתשתיות, נציג מרשות החשמל, נציג מרשות התחרות, נציג המועצה הלאומית לכלכלה ונציג מאגף תקציבים במשרד האוצר. ההמלצות יוגשו לשר האוצר ולשר האנרגיה והתשתיות בתוך 4 חודשים ממועד קבלת החלטה זו. כן יוקצו 100 מיליוני ש"ח לטובת פריסת עמדות טעינה.

5 .     בהחלטה זו –

"החברה הממונה" – כהגדרתה בחוק מס גודש. שר האוצר באישור הממשלה יהיה רשאי למנות חברה ממשלתית אחרת או חברת בת ממשלתית אחרת, כהגדרתן בחוק החברות הממשלתיות,         התשל"ה-1975, אשר אינה החברה הממונה לצורך חוק מס גודש והיא תמלא את התפקידים שנקבעו לה לפי החוק.

"חוק מס גודש" – חוק מס להפחתת גודש התנועה באזור גוש דן, התשפ"ב-2021;

"ועדת המעקב" – ועדה מעקב כאמור בסעיף 1(י).