דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #4864
פורסם ב-09/02/2020
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הקמת מרכז נתוני תעופה לצורך קבלת מידע אישי מחברות התעופה על אודות נוסעים בטיסות הנכנסות, היוצאות או העוברות במדינת ישראל

נושא ההחלטה:

הקמת מרכז נתוני תעופה לצורך קבלת מידע אישי מחברות התעופה על אודות נוסעים בטיסות הנכנסות, היוצאות או העוברות במדינת ישראל
    
מחליטים:

בהמשך להחלטת הממשלה מספר 2258 מיום 30.11.2014 ולסיכום עבודת הצוות הבין-משרדי בראשות המטה לביטחון לאומי (להלן: הצוות) לבחינת הצורך והאפשרות להקמת מאגר לקבלת מידע אישי (נתוני   API-  Advanced Passenger Information ו-PNR – Passenger Name Record) מחברות תעופה על אודות נוסעים בטיסות הנכנסות, היוצאות או העוברות במדינת ישראל, ובהמשך להחלטות מועצת הביטחון של האומות המאוחדות מס' 2178 מיום 24.09.2014 ומס' 2396 מיום 21.12.2017:
1.    
א. להקים צוות משפטי בין-משרדי, בראשות משרד המשפטים  (להלן: הצוות המשפטי), אשר יוביל הליך חקיקה לשם הקמת מרכז נתוני תעופה (להלן: המנ"ת) ברשות המיסים בישראל.
ב. בצוות המשפטי ישתתפו נציגים מרשות המיסים, רשות האוכלוסין וההגירה, המשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל, משרד ראש הממשלה (תל-אביב), שירות הביטחון הכללי, המטה לביטחון לאומי (להלן: המל"ל), משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, רשות התעופה האזרחית (להלן: רת"א), משרד החוץ, משרד הביטחון, משרד הבריאות, משרד התיירות מערך הסייבר הלאומי ונציגים ממשרדי ממשלה נוספים לפי הצורך.
ג.  המנ"ת יאסוף מחברות התעופה ויאגור מידע אישי (נתוני API           ו-PNR) על אודות נוסעים בטיסות הנכנסות, היוצאות או העוברות במדינת ישראל (להלן: המידע). המידע שייאסף ייאגר במאגר מידע (להלן: מאגר המידע) וישמש לקידום המטרות הבאות בלבד:
1)    מאבק בטרור, לרבות במימון טרור.
2)    לחימה בפשיעה חמורה חוצה גבולות.
3)    מאבק בהגירה בלתי חוקית ושיפור מערך ביקורת הגבולות – סוג הנתונים שבהם ייעשה שימוש לתכלית זו ואופן השימוש בהם ייקבעו בהליך  החקיקה כפי שיפורט להלן. 
4)    אבטחת תעופה.
5)    שמירה על אינטרסים חיוניים נוספים ועל בריאות הציבור מפני אירועים אפידמיולוגיים, כפי שייקבע בהליך החקיקה שיפורט להלן.  
2.    להנחות את משרד המשפטים להפיץ, בתוך 4 שבועות, תזכיר חוק בעניין הקמת המנ"ת, כמפורט בסעיף 1 לעיל. במסגרת תזכיר החוק יוסדרו, בין היתר, כלל היבטי איסוף המידע, השימוש בו ומסירתו, ובכלל זה מטרות השימוש במידע תוך אבחנה בין נתוני PNR ל-API, מגבלות ותנאים לשימוש כאמור, חיוב חברות התעופה למסור את המידע למנ"ת ומועדו, הבטחת רמת ההפרדה של המנ"ת בתוך רשות המיסים, זהות הגופים שיקבלו גישה למידע והיקף הגישה, קביעת שיטת העברת המידע לגוף המקבל את המידע מהמנ"ת, אפשרות הצלבת המידע מול מאגרי מידע אחרים, זמן שמירת המידע, פיקוח ובקרה על השימוש במידע, והכול באופן שיבטיח איזון ראוי בין המטרות שפורטו בסעיף 1 לעיל לבין הגנה על הזכות לפרטיות, ובשים לב להסדרים מקבילים במשפט המשווה, העקרונות המנחים של ארגון התעופה הבין-לאומי (ICAO) ובהתאם לאמנות הבין-לאומיות שמדינת ישראל חתומה עליהן. בתום עבודת הצוות המשפטי, וככל שתיוותרנה סוגיות שנויות במחלוקת בין חבריו, הן תובאנה במרוכז להכרעתו של היועץ המשפטי לממשלה או משנה מטעמו. מובהר כי אין באמור בהחלטה זו כדי למנוע הליך חקיקה נפרד בנוגע לתיקון חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, ככל שיהיה צורך בכך, לעניין העברת נתוני API מחברות התעופה לרשות האוכלוסין וההגירה. עוד מובהר כי לצד הליך החקיקה, יבחנו הצוות ורשות האוכלוסין וההגירה את האפשרות לבצע תיאום בין המנ"ת לבין רשות האוכלוסין וההגירה לעניין העברת נתוני API מחברות התעופה. 
3.    לקבוע במסגרת תזכיר החוק האמור בסעיף 2 לעיל כי המנ"ת יעמוד בדרישות הדין לשם הגנה על פרטיות הנוסעים ובסטנדרטים              הבין-לאומיים לעניין זה, לרבות בכל הנוגע להגנה על המידע מפני זליגות ומפני תקיפות סייבר. כן ייקבע, במסגרת תזכיר החוק, כי המנ"ת יהיה נפרד משאר היחידות ברשות המיסים, הן בכל הנוגע למידע והן בכל הנוגע לעובדים. איסוף המידע הקשור למנ"ת יהיה בנפרד מכל מידע אחר, וכל שימוש בו, לרבות העברתו, עיבודו ושמירתו, יהיה לצורך תכליות המנ"ת בלבד. עובדי המנ"ת יהיו עובדים ייעודיים שלא ימלאו תפקיד אחר מלבד תפקידם זה ויהיו כפופים מקצועית להנהלת המנ"ת בלבד. עוד ייקבע במסגרת תזכיר החוק האמור כי מנהל המנ"ת יהיה עצמאי בהפעלת שיקול דעתו בכל הנוגע לניהול מאגר המידע, ויפעל בהתאם להוראות הדין. כמו כן, גישה ישירה למידע תתאפשר לעובדי המנ"ת בלבד ולא יועסקו בפעילות של המנ"ת, לרבות הפעלת מאגר המידע, ניהולו והעברת מידע אליו וממנו, מי שאינם עובדי המנ"ת או אנשי תחזוקה ושירותים ייעודיים. 
4.    להנחות את רשות המיסים להקים, בהקדם הניתן ממועד קבלת החלטה זו, מנהלת הקמה זמנית אשר ייעודה הוא קידום הקמת המנ"ת (להלן: המנהלת הזמנית). תפקידי המנהלת הזמנית יהיו כדלקמן: (א) לגבש בתוך 4 שבועות הצעה מפורטת לעניין עלות ההקמה, האחזקה והתפעול השוטף של המנ"ת, לרבות לעניין כוח אדם, ולהעבירה לעיון הצוות; (ב) לבצע, במידת האפשר, את עבודת ההכנה להקמת התשתית המתאימה לקבלת המידע במנ"ת, לרבות יצירת קשר עם חברות התעופה, יחד עם הגורמים הרלוונטיים ובהם רת"א; (ג) לקדם את הכנת ההליך המכרזי, במידת האפשר במקביל לקידום החקיקה נשוא החלטה זו, לבחירת ספק חומרה ותוכנה להקמה ותפעול המנ"ת; (ד) לבצע כל משימה נוספת שתוטל עליה על-ידי הצוות. המנהלת הזמנית תפעל בתיאום עם הצוות המשפטי על מנת להבטיח התאמה בין עיצובו התפעולי והטכנולוגי של מאגר המידע לבין החקיקה. 
5.    בכפוף לסעיף 6 להלן, תקציב המנהלת הזמנית יהיה כדלקמן:
א.    סך כולל של 2,945,221 ₪  לשנת 2020. 
ב.    סך כולל של 3,792,778 ₪ לשנת 2021.  
6.    מימון תקציב המנהלת הזמנית יתבצע כדלקמן:
א.    שירות הביטחון הכללי, משרד ראש הממשלה (תל-אביב), משטרת ישראל, רשות המיסים, רשות האוכלוסין וההגירה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור במשרד הביטחון ומשרד האוצר (להלן – הגופים המשתתפים במימון המנהלת הזמנית) יממנו באופן שווה את תקציב המנהלת הזמנית, כפי שפורט בסעיף 5 להחלטה זו. 
ב.    תנאי להקצאת הכספים האמורים בהחלטה זו בשנת הכספים 2020 הוא הכללתם בחוק התקציב לשנת 2020, לכשיאושר. 
ג.    בהתאם לסעיף 40א לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, הגופים המשתתפים במימון המנהלת הזמנית יקצו מתקציבי הרכש שלהם את חלקם מתוך הסכום המפורט בסעיף 5 לשנת התקציב 2021 לצורך מימון פעולה מאזנת כהגדרתה בסעיף החוק האמור. הגופים המשתתפים במימון המנהלת הזמנית ואגף התקציבים במשרד האוצר רשאים להסכים ביניהם על הקצאה מתקציב שונה מהתקציב המפורט לעיל לשם ביצוע הפעולה המאזנת כאמור.
7.    להנחות את משרד החוץ, בתיאום עם המל"ל, הצוות המשפטי ורת"א, להוביל ולרכז את הדיאלוג מול האיחוד האירופי ומול מדינות נוספות ככל שיידרש (ובאופן ספציפי מול ארצות הברית), לשם העברת המידע הנדרש למנ"ת. 
8.    לקבוע כי הצוות ימשיך את פעילותו עד לסיום הקמתו של המנ"ת ולהסמיכו לבצע את התפקידים הבאים:
א.    לעקוב אחר יישום החלטת ממשלה זו וככל שהדבר יידרש, להביא לאישור הממשלה הצעת החלטה נוספת שתסדיר את היבטי ההקמה, האחזקה והתפעול השוטף של המנ"ת, ובפרט את ההיבטים התקציביים הרלוונטיים לכך.
ב.    לבצע ניתוח של התועלות הנובעות מהקמת המנ"ת לכלל הגורמים הרלוונטיים.
ג.    להציג למשרד האוצר את החיסכון העתידי מתקציבי כל הגורמים הרלוונטיים הנובע מהקמת המנ"ת (לרבות חיסכון בכוח אדם). חיסכון עתידי זה ישמש לצורך מימון ההקמה והתפעול השוטף של המנ"ת, ככל שיוקם.
ד.    להוות גורם שינחה את היבטיה המקצועיים של עבודת הצוות המשפטי.
ה.    לסייע לגשר על מחלוקות שיתעוררו בין הגופים השונים במהלך תהליך הקמת המנ"ת והפעלתו.
ו.    להמליץ לממשלה על הפסקת תהליך הקמת המנ"ת אם החקיקה המתגבשת, המענה הטכנולוגי או תוצאות המשא ומתן עם האיחוד האירופי ומדינות נוספות, לרבות ארצות הברית, לא עולים בקנה אחד עם הצורך המבצעי כפי שהוגדר על-ידי הגופים השותפים בצוות.
ז.    לדווח לממשלה בתוך 6 חודשים על התקדמות ביצוע החלטה זו. 
9.    מובהר כי אין באמור בהחלטה זו כדי לחייב את הגופים המשתתפים במימון המנהלת הזמנית להמשיך את השתתפותם במימון המנהלת הזמנית או להשתתף במימון המנ"ת, לרבות בהיבט המשאבי, מעבר לאמור בהחלטה זו.