דלג לתוכן עיקרי
החלטות הנהלה /  רשות מקרקעי ישראל  /   / #5622
פורסם ב-19/06/2024
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

מחיר אחיד להקצאת קרקע לתחנות כוח שיוקמו במסגרת הליך תחרותי

מסמכים:

רקע מקוצר:

בהתאם לפרקי משנה 7.3 ו- 7.5 לקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל, בעניין הקצאת קרקע לאנרגיה מתחדשת – סולארי ובעניין הקצאת קרקע למתקני תשתית לאומית (בהתאמה), נקבעו כללים להקצאת קרקע למיזמים לייצור חשמל ואנרגיות מתחדשות.    
ככלל, נקבע כי הקצאת הקרקע למיזמים אלה תהיה בהתאם למחיר אחיד שייקבע על ידי הרשות בהיוועצות עם רשות החשמל ובתאום עם אגף תקציבים.
בהחלטות הנהלה קודמות נקבעו מחירים אחידים למיזמי אנרגיה מתחדשת למתקנים סולאריים (החלטות 5130 ו-5282), לטורבינות רוח (החלטה 5214), למתקנים אגרו וולטאים (החלטה 5226), ולמתקני אגירה עצמאיים (החלטה 5361).

לאור פרסום מכרז להקמת תחנת כוח קונבנציונאלית בשורק בהספק של עד 900 מגה וואט, וקידום עסקת קרקע במתחם התחנה אל מול הדיור הממשלתי, אשר חוכר את הקרקע שבנדון, נדרשנו כעת לקביעת מחיר אחיד לתחנת כוח, כנדרש לפי החלטת המועצה.    

הסוגיה לדיון:

  1. תחנות כוח קונבנציונאליות, מהוות מיזם לייצור חשמל השונה במהותו ממיזמי האנרגיה מתחדשת להם נקבעו מחירים אחידים עד כה, משכך אנו נדרשים לקביעת מחיר אחיד ייחודי.
  2. בהתאם להליך התחרותי – תחנת הכוח תמכור חשמל למנהל המערכת בהתאם לאסדרת השוק והתחרות תהיה ביחס לתשלומי הזמינות המוצעים עם אפשרות להציע תשלום חד פעמי, מעבר לתעריף הזמינות המינימלי.
  3. אגף השמאות ברמ"י סבר כי מחיר אחיד בגבולות 700,000 ₪ - 1,000,000 ₪ למגה וואט ישקף תמורה הוגנת (ונמוכה יחסית) על הקרקע באופן שיאפשר את קיומו והצלחתו של ההליך תחרותי כאמור.    
  4. במסגרת קביעת המחיר האחיד, התקיימו דיונים רבים עם נציגי רשות החשמל ואגף תקציבים במטרה להגיע להסכמות בעניין. הדיונים נסובו סביב השיקולים השונים הכוללים בין היתר, קביעת מחיר אחיד עבור הקרקע מחד והצורך בהגדלת היקף ייצור החשמל ורכיב התחרות מאידך.
    לאחר דין ודברים, ונוכח החשיבות הרבה בהליך המכרזי הראשון מסוגו, וכן הרצון להפחית את רכיב החשמל לצרכנים, הוסכם כי המחיר האחיד יעמוד על סכום של 300,000 ₪ למגה וואט מותקן.
  5. המחיר האחיד הנ"ל נקבע בשים לב לתנאי המכרז, לפיהם תעריף הזמינות המינימלי עומד על 1.5 אגורות והעובדה כי במסגרת המכרז מעבר לתעריף המינימלי ניתן להציע תשלום חד פעמי כאמור בסעיף 2 לעיל. 
  6. יצוין כי במסגרת השיחות עם רשות החשמל, ולאור שיעורי הרווחיות הגבוהים בענף, הובהר על ידי נציגי רשות החשמל כי בכוונתם לפעול לשינוי הרגולציה הקיימת במטרה לשפר את התחרות, ותעריפי מכירת האנרגיה למנהל המערכת ולצרכנים.
  7. המחיר האחיד ייקבע בהתאם להספק המותקן וההקצאה תיעשה על פי הספק זה. המחיר מהווה את הסכום לתשלום לתקופת רישיון הייצור של 24 שנה ו-11 חודשים, ללא הכפלה ב- 91% או הנחות אזור. בהקשר זה יצוין כי לפי החלטת המועצה תקופת החכירה לתחנות כוח קונבנציונליות תעמוד על 49 שנים, בעוד שהמחיר האחיד יתייחס לתקופת הרישיון, שעומדת על 24 שנים ו-11 חודשים. לפיכך, סוכם עם רשות החשמל שבהסכם החכירה יעוגנו הוראות מתאימות אשר יבהירו כי המחיר שישולם מתייחס לתקופת הרישיון בלבד ואשר יבטיחו את התשלום לתקופת הרישיון הנוספת, ככל שתינתן, בין היתר באמצעות עיגון חובת התשלום כתנאי יסודי לחוזה שהפרתו תקים אפשרות לביטולו. כמו כן ניתנה התחייבות של רשות החשמל לפיה במסגרת רישיונות הייצור ליצרנים שעליהם יחול המחיר האחיד כמפורט בהחלטת ההנהלה יתווסף סעיף שידרוש הוכחת זכות במקרקעי ישראל גם באמצעות אישור רמ"י, בנוסח הבא: "בעת חידוש רישיון בעל הרישיון יגיש את בקשתו לחידוש תקופת הרישיון בהתאם לדין וזאת לא יאוחר משנה לפני מועד תום תקופת הרישיון, לפי העניין. הוכחת זכות במקרקעין שהם מקרקעי ישראל, לתקופה לגביה מתבקש חידוש הרישיון תיעשה גם באמצעות אישור רמ"י".
  8. ויובהר, המחיר האחיד שנקבע בהתאם להחלטה זו, מתייחס בשלב זה, להקצאת קרקע לתחנות כוח קונבנציונליות שיוקמו במסגרת הליך מכרזי תחרותי כמפורט לעיל. באשר לתחנות כוח שיוקמו מכח האסדרה לתחנות המוסמכות, אשר ביחס אליהם לא מתקיים הליך מכרזי תחרותי כאמור, ייקבע מחיר אחיד, בשים לב לתנאי האסדרה שייקבעו, ולתוצאות מכרז שורק (ככל שתהיינה במועד האסדרה) בהתאמות הרלוונטיות ובהתייחס בין היתר לתשלום החד פעמי, ככל שיוצע.
  9. יובהר כי המחיר אינו חל רטרואקטיבית על עסקאות שבוצעו בעבר.
  10. לא ניתן לבקש שומה פרטנית או להשיג על המחיר האחיד שנקבע.

בתאריך 19/06/2024 סוכם:

הנהלת הרשות החליטה לאשר כי המחיר האחיד להקצאת קרקע לתחנות כוח שיקומו במסגרת הליך מכרזי תחרותי יעמוד על סכום של 300,000 ₪ למגה וואט מותקן, והכול כמפורט בהצעה לעיל.