דלג לתוכן עיקרי
חוזרים ונהלים /  משרד הבריאות  / #02/2021
פורסם ב-06/07/2021
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הנחיות להפעלת מכון רפואה גרעינית

 

בשרותי הרפואה קיימים מגוון תהליכים רפואיים הקשורים לשימוש בחומרים רדיואקטיביים במהלך בדיקות אבחון וטיפול רפואי: סריקות SPECT ו- PET , PET/CT , PET/MRI , SPECT/CT ורדיותרפיה באמצעות מקורות רדיואקטיביים פתוחים.
 
תהליכים אלה, המתבצעים במכוני הרפואה הגרעינית במרכזים הרפואיים הממשלתיים, ציבורים, קופות חולים ובסקטור הפרטי, כרוכים בחשיפת המטופלים וצוות המכון לקרינה מייננת במנות נמוכות ובינוניות ובחלקן אף גבוהות מאוד.
 
כיום, עם ההתפתחויות הטכנולוגיות עולה גם היקף הדרישה לבדיקות וטיפולים במכשור שתואר לעיל, שהם תהליכים החושפים את הנבדק והצוות לקרינה מייננת. חשיפת בני אדם לקרינה מייננת כרוכה כידוע בסיכונים בריאותיים ובהם תוספת תחלואה ותמותה ממחלות ממאירות. בעת הזמנת בדיקת דימות אבחונית, אנשי הצוות הרפואי אמורים לשקול את הצורך הרפואי של החשיפה לקרינה לעומת הסיכונים. תהליכי האבחון והטיפול במכונים לרפואה גרעינית מבוססים על מתן תכשירים רדיופרמצבטיים.
 
על מנת להשיג צמצום משמעותי של סיכוני הקרינה בתהליכי אבחון וטיפול רפואי דורשות רשויות הבריאות ברחבי העולם להעסיק פיזיקאים רפואיים שהתמחו בדוזימטריה של קרינה ובדרישות האופטימיזציה ובקרת האיכות, בכל המוסדות הרפואיים בהם חושפים מטופלים לקרינה מייננת (כחלק מתהליך רפואי אבחוני או טיפולי). העסקה כזו נדרשת על ידי התקן הבינלאומי להגנה מקרינה ועל ידי הדירקטיבה האירופית להגנה מקרינה. מדינת ישראל חתומה על אמנת סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) ומקבלת על עצמה את תקני ה- OECD , שני גופים שבחסותם פורסמו התקנים הנ"ל בנושאי הגנה מקרינה.
 
בהתאם לתקנה 8 לתקנות הרוקחים (יסודות רדיואקטיביים ומוצריהם), התש"ם- 1980 : "לא ייתן אדם ולא יפעיל שירות (מכון לרפואה גרעינית), אלא אם קיבל היתר ובהתאם לתנאיו. הממונה לא ייתן היתר כאמור אלא למי שיש בידו אישור מקצועי למתן אותו שירות, להנחת דעתו של הממונה, ובלבד שלא יינתן היתר להפעלת שירות לסילוק פסולת רדיואקטיבית אלא לאחר קבלת אישור מהמנהל".
 
מילות מפתח: רדיואקטיבי; חומר; בדיקה; מכונים; רפואה גרעינית