דלג לתוכן עיקרי
הנחיות נציב שירות המדינה /  נציבות שירות המדינה  / נציב שירות המדינה  / #3.2
פורסם ב-02/02/2022
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הנחיית נציב מס' 3.2 - כללי שירות המדינה (מינויים) (מסירת ידיעות ותעודות רפואיות במצב חירום נגיף הקורונה), התשפ"א-2021

הבחנה זו במקום העבודה נשענת על חובה על המעסיק לדאוג לבטיחות עובדיו כפי שבאה לידי ביטוי בחקיקת העבודה השונה כגון פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970, חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד-1954, ופקודת התאונות ומחלות משלח יד (הודעה), 1945. הוראות פרטניות לגבי שירות המדינה כמעסיק מעוגנות בחוק שירות המדינה (מינוים), התשי"ט-1959 [להלן- חוק המינויים]: 
בסעיף 29 לחוק המינויים נקבע כי לא יתמנה אדם עובד המדינה אלא לאחר שרופא ממשלתי קבע שהוא כשיר רפואית לשרת במשרה הנדונה, ויתרה מכך נקבע במפורש: "..והמועמד למשרה כאמור חייב למסור לרופא .. לפי דרישתם כל ידיעות או תעודות בדבר מצב בריאותו בעבר או בהווה".

סעיף 29 לעיל מתייחס למועמד לעבודה, כשסעיף 31 לחוק המינויים משלים אותו, ובו נקבע כי ועדת שירות יכולה להטיל בדרך כלל או למקרה מסוים חובת בדיקה רפואית ומסירת ידיעות ותעודות בדבר מצב הבריאות על אדם שהוראות סעיף 29 אינן חלות עליו. כלומר: באמצעות כללי ועדת שירות, ניתן לקבוע חובת מסירת מידע או בדיקה רפואית גם לגבי עובד קיים (לא רק מועמד למשרה).

בסעיף 32 לחוק המינויים מעוגנת סמכותה של ועדת השירות לקבוע בהתייעצות עם מי שהוסמך לכך על ידי שר הבריאות, כללים ונוהל לבדיקות רפואיות לפי חוק זה.

הכללים הקיימים שנקבעו על ידי ועדת שירות בשנת 2009, אינם כוללים התייחסות לכשירות רפואית במצב חירום שנובע ממגיפה ובמסגרתו עלה הצורך בהתחסנות כדי להתמודד עם המגיפה, ולא נקבע בהם מי יכול לקבוע מגבלות על אופן העבודה במשרד מסוים אם עובד אינו מחוסן. לפיכך, מוצע כי ועדת שירות תעשה שימוש בסמכותה לקבוע הנחיות בנושא ותקבע סמכות לבקש מידע לעניין קיומו של תו ירוק או דרישה להציג אישור על תוצאה שלילית של בדיקת קורונה, לצורך קביעת סדרי העבודה במשרד או ביחידה, , זאת בשים לב לאופיו הייחודי של שירות המדינה לעומת המגזר הפרטי וחובתו של שירות המדינה להמשיך ולתת שירות לאזרח ולאפשר את המשך פעילותה הסדירה של הממשלה; ולאיזון בין חובת המעסיק כפי שנסקרה לעיל, אל מול זכותו של עובד שלא מציג אישור על תו ירוק להמשיך ולעבוד, וזכותו של עובד להמשיך לעבוד ולהישמר מפני הידבקות.

עם קביעת האפשרות לבקש מידע כאמור, נציב שירות המדינה יוציא הנחיות ביצוע, בין היתר לעניין אופן הפעלת סדרי העבודה כאמור בסעיף 3 לכללים; אופן הפעלת שיקול הדעת ביחס לאוכלוסייה המנועה מלהתחסן או שאין לגביה המלצה להתחסן (כמו נשים בהריון בשליש הראשון); סדרי הגשת הערר לפי סעיף 5 לכללים; ולעניין התחולה על עובדי קבלן ומתנדבים בשירות המדינה.

עוד יצוין כי ההחלטה לגבי עובד שמנוע מבחינה רפואית להתחסן, כפופה להוראות החקיקה המתייחסות לאנשים עם מוגבלות ועל המשרד להפעיל שיקול דעת רחב בטרם נקיטה באמצעים שמשנים את סדרי עבודתו של העובד. לעניין זה יש לקחת בחשבון את הנחיית נציב 03.23 מיום 2.4.2020 בדבר חשיבות הגיוון במוקדי קבלת ההחלטות בתקופת משבר, ויש לפעול כי תמהיל העובדים במשרד ישקף את מצבת העובדים מרקע מגוון בשגרה, לרבות אנשים עם מוגבלות.