להוסיף לרשימה
הנחיות למעסיקים בשירות המדינה ובמגזר הציבורי בדבר סירוב לקבל עבודה חלקית
בהתאם לקבוע בפסיקה, בשביתה חלקית, כבשביתה מלאה, מושעה חוזה העבודה המקורי בין הצדדים שהיה קיים ערב המאבק הארגוני (דיון (ארצי) מג/ 2 -8 רשות השידור - אלברט מצדה (פד"ע טו 147). השעיה זו פירושה השעיית החובות ההדדיים של צד לרעהו; של העובד לביצוע העבודה לה נשכר ושל המעסיק לשלם שכר. העובדים נתפסים כמציעים למעסיקם חוזה עבודה חדש הכולל ביצוע חלקי של העבודה.
במקרה שכזה עומדות לרשות המעסיק שתי ברירות: האחת, סירוב להצעת העובדים לבצע עבודה חלקית. במקרה שכזה ייחשב המעסיק כמי ש"אימץ" את השביתה. ההפסקה המלאה של העבודה כתוצאה מ"אימוץ" השביתה, לא תיחשב כ"השבתה" כמשמעה במשפט העבודה. במקרה של סירוב לקבל עבודה חלקית, "החוזה המוצע" אינו נכנס לתוקף, ואין העובד זכאי לשכר ההסכמי בגין ימי השביתה. במצב זה אין התוצאה שונה מאשר בשביתה מלאה. הברירה האחרת, הסכמה להצעה בדבר ביצוע עבודה חלקית. במקרה שכזה המעסיק ממשיך בהעסקת העובדים בפועל במהלך השביתה החלקית, ובהעדר הסדרה אחרת הנוגעת לשכר בגין תקופה זו – זכאים העובדים הנוקטים עיצומים לשכר ראוי ולא לשכר ההסכמי.
הרציונל העומד ביסוד הסירוב לקבל עבודה חלקית הינו פשוט, וכפי שנקבע בפסיקה, חופש השביתה של העובדים אינו מקנה להם את הזכות לכפות על המעסיק להסכים לקבל שביתה חלקית, על הנזקים הכרוכים בה, ולהימנע מלהתגונן בפניה, בין היתר בדרך של סירוב לקבל עבודה חלקית (ס"ק 504/09 ארגון כוח לעובדים – מכון דוידסון לחינוך מדעי (23.3.09), פסקה 131; להלן: "פסק דין גן המדע").
הכלל בדבר סירוב לקבל עבודה חלקית בא לאפשר לצדדים להגיע להישגים תוך איזון כוחות, לחצים ואינטרסים. במסגרת זו מקובל כי כל צד ליחסי עבודה שוקל את הסיכונים והסיכויים של השתתפות בשביתה, וכן את הנזק שייגרם לציבור כתוצאה מהשביתה, וכי אין הצדקה להטיל את מלוא נזק השביתה על המעסיק ועל הציבור ולפטור את העובדים מכל אחריות (בש"א 1226-01 הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח' – מרכז השלטון המקומי פ"ד לו (2001) 418). למעסיק הזכות לסרב לעבודה חלקית ולהפעלה חלקית של עסקו, כשם שזכותם של העובדים לבחור את האופן בו יעשו שימוש באמצעי המאבק הארגוני הלגיטימי שבידם. ככל זכות המוקנית לצד ביחסי עבודה, זכותו של המעסיק לסרב לקבל עבודה חלקית אינה מוחלטת, והיא כפופה לחובתו של המעסיק לנהוג בתום לב ולמבחן המידתיות (פסק דין גן המדע פסקאות 132-133).