דלג לתוכן עיקרי
החלטות הנהלה /  רשות מקרקעי ישראל  /   / #5315
פורסם ב-03/08/2022
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

נתיבי ישראל - הקמת מתקנים פוטווולטאיים במחלפים, על גבי מיגון אקוסטי וקירות תמך בהתאם לסעיף 7.3.13 לקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל

רקע:

רשות מקרקעי ישראל הובילה וקידמה פרויקט חדיש במהותו אשר הוביל לגיבוש החלטת מועצה המאפשרת הקמת מיזמים סולאריים על ידי חברות וגופים ממשלתיים שהינם גופי ביצוע של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים (כדוגמת נת"י, נת"ע וחוצה ישראל), כאמור. בשנים האחרונות, התקבלו על ידי מועצת מקרקעי ישראל מספר החלטות הנוגעות להקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת, וזאת בהמשך למדיניות הממשלה לעידוד וקידום הקמת מתקנים לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות. 
ביום 12/3/2020, מועצת מקרקעי ישראל אישרה תיקון לסעיף 7.3 לקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל לפיו, יוקמו מיזמים סולאריים במחלפים, על גבי מיגון אקוסטי וקירות תמך כאמור לעיל.

ממשלת ישראל קיבלה מספר החלטות משמעותיות בנוגע לייצור חשמל בדרך של אנרגיה מתחדשת.  מעבר  הראשונה - החלטת ממשלה מס' 4450 מיום 29.1.09 לפיה עד שנת 2020, 10% מייצור החשמל יופק מאנרגיות מתחדשות. השנייה - החלטת ממשלה מס' 542 מיום 20.9.15 לפיה עד שנת 2030, 17% מייצור החשמל יופק מאנרגיה מתחדשת וכן החלטת ממשלה מס' מס' 208 מיום 1/8/21. משרד האנרגיה בוחן את הגדלת היעד ל – 2030 מ- 17% ל – 30% או ליעד אחר כפי שיקבע השר הממונה (אנרגיה). ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת הוא ייצור חשמל נקי מפליטות של מזהמים, שהם אחד מתוצרי הלוואי שנפלטים בייצור חשמל באמצעות דלקים פוסיליים. כיום  5%  - 7.5% מייצור החשמל מיוצר מאנרגיות מתחדשות. כאמור, יעדי הממשלה העדכניים לייצור חשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת גדלו באופן משמעותי בשנים האחרונות, ומוסכם על כל הגורמים הנוגעים בדבר כי יש חשיבות בהקמת מתקנים להפקת אנרגיה מתחדשת.  

במדינת ישראל קיימים שטחים רבים המנותקים מסביבתם, "שטחים כלואים". שטחים אלו ממוקמים בסביבה המגבילה את השימוש בהם, ולכן נותרים בדרך כלל לא מנוצלים. מדובר בשטחים זמינים שאין להם כרגע שימוש אחר, כך שאינם מניבים הכנסות ואין להם תכניות קיימות. הרשות בתיאום עם מינהל התכנון, משרד האנרגיה ומשרד הגנת הסביבה בחנה את האפשרות לניצול אופטימלי ומיטבי של שטחים אלו, באמצעות מקרים דומים  מהעולם ומישראל.

תמ"א 10 /ד/ 10 - תכנית המתאר הארצית למתקנים פוטו וולטאיים, אושרה על ידי הממשלה בתאריך 26.12.10. שינוי מספר 1 לתמ"א אושר בתאריך 24.3.16 . התמ"א הוכנה במטרה להסדיר את הליכי התכנון לאישור מתקנים פוטו וולטאיים, וזאת כדי לממש את החלטות הממשלה כאמור. שינוי מספר 2 לתמ"א אשר קיבלה תוקף ביום 6/7/21,   יאפשר לאשר היתרים למתקנים פוטו וולטאיים בשימוש כפול בייעודי ושימושי קרקע נוספים על הקבוע בתכנית הראשית: בין היתר בשטחים כלואים של מחלפים, על גבי מיגון אקוסטי, על קירות תמך.
ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת בשטחי דרכים של נתיבי ישראל כפי שמוצע בתמ"א מוערך בכ- 500 מ"ו לפחות – תרומה משמעותית למשק האנרגיה ככלל ולייצור חשמל נקי בפרט. 
נוכח הצורך הגובר לעמוד ביעדי הממשלה לאנרגיה חלופית גובשה כאמור החלטת מועצה זו, לאחר התייעצות ובשיתוף משרדי האוצר והאנרגיה, והיא באה להסדיר בהיבט החוזי קנייני אל מול הרשות  את אפשרות הקמת המתקנים על ידי חברות וגופים ממשלתיים שהינם גופי ביצוע של משרד התחבורה והבטיחות בדרכים (כדוגמת נת"י, נת"א וחוצה ישראל) ובכך לסייע במימוש החלטות הממשלה כאמור.

הסוגיה לדיון:

אישור עקרונות הקמת מתקנים פוטו-וולטאיים במחלפים, שגובש בין הרשות לבין נתיבי ישראל אשר יעוגנו כנספח להסכם מע"צ – רמ"י משנת 2008,  הכל כמפורט בהצעה.

העקרונות המוצעים לנספח חדש להסכם:

  1.     החברה תהא רשאית להקים ולתפעל מיזמים פוטו-וולטאיים (להלן: "המיזמים") במקרקעי דרכים פעילות, כהגדרתן בהסכם, אם בעצמה ואם באמצעות צדדים שלישיים. מיזמים פוטו-וולטאיים כאמור יחשבו כ"שימוש מסחרי" כמשמעותו בסעיף 15 להסכם, בשינויים הנדרשים.
  2.     החברה תעביר לרשות בקשות להיתר בניה להקמת מתקנים פוטו וולטאיים על גבי דרכים פעילות בהתאם להוראות התמ"א והוראות כל דין. הרשות תערוך עסקות עם החברה ביחס למיזמים הפרטניים נשוא הבקשות להיתר, במסגרתן יוענקו לחברה זכויות הרשאה לשימוש למטרת מתקנים פוטו וולטאיים לתקופה התואמת את תקופת הרישיון לייצור חשמל (ובכל מקרה לא תעלה על 24 שנים ו-11 חודשים), והכל בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ונהלי הרשות.
  3.     החברה, או מי מטעמה, לא תהיה רשאית לרשום את זכויות השימוש למטרת מתקנים פוטו וולטאיים ו/או הערות אחרות ביחס למיזמים בלשכת רישום המקרקעין וכן לא תהיה רשאית לשעבד מקרקעין לטובת המיזמים.
  4.     החברה, או מי מטעמה, לא תהיה רשאית לשנות את יעוד הדרכים בהם יוקמו המיזמים. במקרה שישתנה יעוד הקרקע או שיבוטלו זכויות החברה במקרקעי הדרכים בהם הוקמו או אושרו הקמת מיזמים, תפקע הרשאת השימוש מאליה והחברה תידרש לפנות, בין בעצמה ובין באמצעות צדדים שלישיים, את המתקנים הפוטו וולטאיים בתוך 30 ימים. 
  5.     החברה תהא רשאית להתקשר עם צדדים שלישיים לצורך פיתוח המיזמים. התקשרות עם צדדים שלישיים לצורך פיתוח המיזמים תעשה באמצעות החברה או באישור החברה בלבד, בכפוף לתנאים שיוסכמו בינה לבין מבקש האישור, לרבות לעניין התשלום. למען הסר ספק, החברה לא תהיה רשאית להעביר או למכור את הרשאת השימוש שתינתן לה על ידי הרשות.
  6.     הצדדים יישאו בכל תשלומי המיסים וההיטלים, ככל שיחולו, על פי כל דין.
  7.     בתמורה להקצאת השטח למתקנים כאמור, תעביר החברה לרשות, אחת לשנה ולא יאוחר מה 30  לאפריל תשלום בשיעור של 10% מסך התקבולים אשר יתקבלו בחברה בגין השימוש המסחרי הנובע מהפעלת התאים הפוטו-וולטאים ביחס לשנה הקלנדרית הקודמת. 
  8.     חתימה על הנספח להסכם ו/או עריכת העסקות הפרטניות ביחס למיזמים לא תגרע מחובתה של החברה לפעול להסדרת הזכויות במקרקעי הדרכים, ככל שהיא נדרשת לכך לפי ההסכם. 
  9.     החברה תישא באחריות מלאה ובלעדית כלפי הרשות וצדדי ג' בגין השימוש במקרקעין נשוא ההסכם והיא מתחייבת לנקוט בכל אמצעי הבטיחות הדרושים לפעילות החברה במקרקעין ובקשר אליה. החברה לא תהא רשאית לשנות ייעוד או למכור בנפרד את המתקנים.

בתאריך 03/08/2022 סוכם:

הנהלת הרשות מאשרת את העקרונות העסקיים ביחס למיזמים סולאריים במחלפי נתיבי ישראל כאמור. התמורה תהיה כמפורט בהצעה אלא אם יוחלט על מנגנון תשלום אחר, במידת הצורך תוגש הודעת עדכון להנהלה.