דלג לתוכן עיקרי
החלטות ממשלה /  משרד ראש הממשלה  / מזכירות הממשלה  / #247
פורסם ב-01/08/2021
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

ייעול מנגנון הבטחת היציבות בתשואות קרנות הפנסיה

החלטה בנושא: ייעול מנגנון הבטחת היציבות בתשואות קרנות הפנסיה

מחליטים: במטרה להמשיך ולהגן על יציבות החיסכון הפנסיוני בקרנות הפנסיה, להבטיח לעמיתי קרנות הפנסיה את התשואה הקיימת במנגנון אגרות חוב מיועדות ואף תשואה גבוהה יותר, לייעל את ניהול החוב הממשלתי ולהפחית את הוצאות הריבית על החוב הממשלתי בטווח הבינוני והרחוק ולשכלל את שוק ההון הישראלי - להחליף את המנגנון הקיים להבטחת יציבות החיסכון הפנסיוני בקרנות הפנסיה באמצעות אגרות חוב מיועדות, במנגנון חדש להבטחת יציבות החיסכון הפנסיוני בקרנות הפנסיה באמצעות השלמת תשואה, ולשם כך לבצע את הפעולות הבאות:
1 .    לתקן את חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, כך שמיום התחילה ייכנס לתוקף המנגנון החדש, בהתאם לעקרונות הבאים:
א.    עבור נכסים של קרנות הפנסיה שנצברו החל מיום התחילה וכן עבור נכסים שהושקעו באגרות חוב מיועדות שנפדו החל מיום התחילה, תעמיד המדינה לקרנות הפנסיה התחייבות להשלים תשואה עד לתשואת היעד (להלן – התחייבות הפרשים). 
ב.    על נכסים של קרנות הפנסיה שהושקעו באגרות חוב מיועדות עד ליום התחילה יחול המנגנון הישן, וזאת עד למועד פדיונן.
ג.    שיעור הנכסים של כל קרן פנסיה שעליהם יחול המנגנון החדש בצירוף שיעור הנכסים של כל קרן פנסיה שעליהם חל המנגנון הישן, יעמוד על 30% מנכסי קרן הפנסיה. 
ד.    הנכסים של כל קרן פנסיה שבגינם הועמדו לקרן הפנסיה התחייבות הפרשים יושקעו על ידה בשוק ההון כמפורט להלן:
1)    קרן פנסיה חדשה מקיפה - באופן זהה לאופן שבו משקיעה הקרן את נכסיה החופשיים במסלול השקעה שמדיניות ההשקעה בו מתאימה לעמיתים שגילם אינו עולה על 50, כאמור בחוזר מסלולי השקעה;
2)    קרן פנסיה ותיקה - באופן זהה לאופן שבו משקיעה הקרן את נכסיה החופשיים.
ה.    באחד בכל חודש קלנדרי תעמיד המדינה התחייבות הפרשים נוספת לכל קרן פנסיה על בסיס תוספת לנכסים המנוהלים כפי שיחושבו על בסיס החודש הקודם, ככל שנוספו, לרבות נכסים שבחודש הקלנדרי שקדם ליום האמור חלפו חמש שנים מיום שהועמדה בגינם התחייבות הפרשים, והכול בכפוף לתקרה הקבועה בסעיף קטן 1(ג).
ו.    בתום חמש שנים מיום העמדת התחייבות הפרשים לחודש קלנדרי מסוים, תחושב עבור כל קרן פנסיה התשואה השנתית האפקטיבית, צמודה למדד, שהשיאה הקרן בפועל בגין הנכסים שכנגדם הועמדה בחודש האמור ההתחייבות האמורה (להלן – תשואת הנכסים לחמש שנים). אם תשואת הנכסים לחמש שנים נמוכה מתשואת היעד המצטברת, המדינה תעביר לקרן הפנסיה את ההפרש בין תשואת היעד המצטברת לבין תשואת הנכסים לחמש שנים. אם תשואת הנכסים לחמש שנים גבוהה מתשואת היעד המצטברת, היתרה שמעבר לתשואת היעד המצטברת תועבר לקרן ייעודית (להלן – הקרן להשלמת תשואה), בהתאם להוראות שיקבע שר האוצר. 
ז.    תשלומי המדינה לפי סעיף קטן (ו) יהיו מהקרן להשלמת תשואה ומתקציב המדינה. 
ח.    הממשלה רשאית, במטרה לפרוס את ההוצאה מתקציב המדינה לצורך מימון התחייבות ההפרשים, להעביר חלק מן הסכומים המיועדים לשם כך לקרן להשלמת תשואה וזאת לפני המועד שבו יש להעביר סכומים אלה לקרנות הפנסיה.
ט.    כספי הקרן להשלמת תשואה יופקדו בחשבון בנק נפרד שייפתח לשם כך בבנק ישראל. הכספים יישאו ריבית בהתאם להסכם בין ממשלת ישראל לבנק ישראל מיום 24 בנובמבר 2016, ולא יהיו ניתנים לעיקול, להמחאה או לשעבוד.
י.    ההסדר הקבוע בתקנות זקיפת תשואה לעניין הקצאת אגרות חוב מיועדות בקרן פנסיה בין עמיתי הקרן לפי גילם, יחול גם במנגנון החדש והוא יביא בחשבון יציאה לקצבה של עמית בקרן בתוך תקופת התחייבות ההפרשים, משיכת יתרה צבורה של עמית בקרן הפנסיה וכן מעבר עמיתים בין קרנות הפנסיה.
יא.    החל מתום שנה מיום התחילה, ימסור שר האוצר לממשלה ולכנסת דיווח על יישום המנגנון החדש אחת לשנה. הדיווח יפורסם באתר האינטרנט של משרד האוצר.
2 .    להטיל על שר האוצר לתקן עד ליום התחילה את תקנות כללי השקעה ואת תקנות זקיפת תשואה בהתאם לעקרונות הקבועים בסעיף 1.
3 .    להטיל על שר האוצר לתקן את תקנות מלווה המדינה (סדרות מסוג "ערד"), התשנ"ה-1995, כך שהנפקת אגרות חוב מיועדות מסוג "ערד" לקרנות הפנסיה תופסק החל מיום התחילה.
4 .    התיקונים האמורים בסעיפים 1 ו- 2 ייכנסו לתוקף ביום התחילה. שר האוצר יהיה רשאי לדחות את יום התחילה בשישה חודשים לכל היותר.
בהחלטה זו:
"אגרות חוב מיועדות" – אגרות חוב ממשלתיות לא סחירות מסוג "ערד" מכוח תקנות מלווה המדינה (סדרות מסוג "ערד"), התשנ"ה-1995, ומסוג "מירון" מכוח תקנות מלווה המדינה (סדרות מסוג "מירון"),            התש"ם–1980;
"המנגנון החדש" – מנגנון השלמת תשואה כמפורט בסעיף 1(א) להחלטה זו;
"המנגנון הישן" – השקעת נכסי קרנות הפנסיה באגרות חוב מיועדות לפי השיעורים הקבועים בתקנות כללי השקעה; 
"הנכסים המנוהלים" – הנכסים של קרן הפנסיה בחודש קלנדרי מסוים, ובכלל זה נכסים שהושקעו באגרות חוב מיועדות מסוג "ערד" או "מירון" שנפדו באותו חודש קלנדרי;
"חוזר מסלולי השקעה" – חוזר גופים מוסדיים 2016-9-13 "מסלולי השקעה בקופות גמל - תיקון" של הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון;
"חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים" – חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005;
"יום התחילה" – 1 בינואר 2022 או יום אחר שקבע שר האוצר לפי סעיף 4 להחלטה זו;
"נכסים חופשיים" – נכסי קרן פנסיה המושקעים לפי הוראות פרק ג' לתקנות כללי השקעה;
"קרנות הפנסיה" – קרנות הפנסיה הוותיקות וקרנות הפנסיה החדשות המקיפות;
"תקנות כללי השקעה" – תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (כללי השקעה החלים על גופים מוסדיים), התשע"ב-2012;
"תקנות זקיפת תשואה" –  תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (זקיפת תשואה בקרן פנסיה חדשה מקיפה), התשע"ז-2017;
"תשואת היעד" – 5% צמוד למדד;
"תשואת היעד המצטברת" – 27.6% צמוד למדד.