דלג לתוכן עיקרי
הסכמים /  משרד הכלכלה והתעשייה  / מינהל סחר חוץ
פורסם ב-01/01/2020
יש להתחבר בכדי
להוסיף לרשימה

הסכם אזור סחר חופשי בין ישראל לבריטניה

ישראל נערכה מראש ליום שאחרי ולשמירה על האינטרסים הישראליים בסחר ובשיתופי הפעולה השונים עם בריטניה על-ידי חתימה על הסכם שיבטיח המשכיות בסחר.

עקב הנסיבות, הוסכם בין הצדדים לשעתק את ההסכם הקיים בין ישראל והאיחוד האירופי להסכם בילטראלי בין ישראל ובריטניה תוך הכנסת שינויים מינימליים המתחייבים מהמעבר. בין היתר, הוסכם כי תנאי הסחר בין הצדדים בטובין ימשיכו לחול באותם תנאים כפי שהם חלים עם האיחוד האירופי וכי הצדדים יעניקו פטור במסגרת מכסות לאותם הטובין, בהתאמות הנדרשות (הצדדים חתמו על הצהרה לגבי האפשרות לעדכן ולהרחיב את ההסכם בעתיד).

כחלק מיישום ההסכם, החל מינואר 2021 נכנס תיקון לצו תעריף המכס והפטורים ומס קניה על טובין, התשע"ז-2017, ליישום השינויים הנדרשים, כמפורט להלן:

  • השמטת בריטניה מהוראות התעריף המתייחסות לאיחוד האירופי.
  • קביעת הוראות לגבי מסמכי העדפה ליבוא טובין מבריטניה.
  • קביעת פטורים ממכס, הפחתות מכס ומכסות לייבוא מבריטניה.
  • את ההסכם בין ישראל לבריטניה יש לקרוא יחד עם הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי.

את ההסכם בין ישראל לבריטניה יש לקרוא יחד עם הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי.

גישה חופשית בטובין

תנאי הסחר בין הצדדים בטובין ממשיכים לחול כפי שהם בהסכם האסוציאציה, למעט ההטבות במסגרת המכסות אשר עברו מספר התאמות. ככלל, בדומה לסחר עם האיחוד האירופי, כל המוצרים התעשייתיים (פרקי מכס 25-97) העומדים בדרישות ההסכם, לרבות כללי מקור, פטורים ממכס ביצוא מישראל וביבוא לישראל מבריטניה. יחד עם זאת, עבור מספר מוצרים כמפורט ב - 1 ANNEX  יש לבדוק את ההטבות באופן פרטני תחת רשימת ההטבות למוצרי חקלאות ומזון. 

עבור מוצרי חקלאות ומזון (פרקי מכס 1-24), שיעורי המכס ליבוא מבריטניה לישראל זהים לשיעורי המכס בייבוא מהאיחוד האירופי, ומכסות יבוא חלות על פריטי המכס, בדומה למה שמתקיים תחת הסכם האסוציאציה. ככלל, המכסות לייבוא ולייצוא עם בריטניה חושבו באופן יחסי למכסות האיחוד האירופי עם מספר חריגים. 

חשוב לציין שתנאי הסחר עם האיחוד האירופי לא השתנו, דהיינו הטבות המכס והמכסות עבור יבוא לישראל מבריטניה הן בנוסף להטבות ומכסות לאיחוד האירופי וכך גם ביצוא, המכסות באיחוד האירופי נשארו ללא שינוי כלפי ישראל.

מעבר סחורות וצבירת מקור

בכדי ליהנות מהטבות לטובין במסגרת ההסכם, נדרשת תנועה ישירה בין ישראל לממלכה המאוחדת. עם זאת, טובין במעבר במדינה שלישית או טובין השוהים בשטעון –  trans-shipment  במדינה שלישית, ככל שהטובין לא נפרקו ונשארו תחת פיקוח המכס, ניתן להגיש בגין הסחורות תעודת מעבר (כגון: non-manipulation) יחד עם הוכחות המקור ולקבל העדפה בגינן תחת תנאי ההסכם.

הסכם הסחר ישראל – בריטניה מאפשר צבירה תחת כללי המקור המפורטים בו, אשר מעניקים תנאים זהים כיום תחת הסכם האסוציאציה. יחד עם זאת, נדרשים תנאים מסוימים, המצוינים בסעיפים  3.7 ו- 4.5 לפרוטוקול 4 בהסכם, על- מנת לממש את הצבירה.

ב-9.11.22 נכנסה לתוקף החלטת הועדה המעורבת, המורה על שיפורים שיחולו בפרוטוקול 4 להסכם.

השינויים בפרוטוקול 4 מאפשרים צבירה של חומרי הגלם שמקורם במדינות שלמדינת ישראל ולממלכה המאוחדת יש הסכם סחר חופשי איתם ואשר אינם צד להסכם. בהתאם לכך נקבע כי חומרי גלם העומדים בכללי המקור שנקבעו בהסכמי הסחר שבין מדינת ישראל לבין האיחוד האירופי, אפט"א (שוויץ, נורבגיה, איסלנד וליכטנשטיין) וטורקיה המיובאים למדינת ישראל במסגרת הסכם הסחר החופשי המתאים, יוכרו כחומרי גלם שמקורם במדינת ישראל לצורך קביעה אם מוצר המיוצר במדינת ישראל עומד בכללי המקור שנקבעו בהסכם הסחר שבין מדינת ישראל לבין הממלכה המאוחדת ובלבד שתהליכי העבודה או העיבוד המתבצעים במדינת ישראל הם מעבר לפעולות הנזכרות בסעיף 7 לפרוטוקול 4 בהסכם.

חומרי גלם העומדים בכללי המקור שנקבעו בהסכמי הסחר שבין הממלכה המאוחדת, לבין  האיחוד האירופי, אפט"א וטורקיה, המיובאים לממלכה המאוחדת במסגרת הסכם הסחר החופשי המתאים, יוכרו כחומרי גלם שמקורם בממלכה המאוחדת לצורך קביעה אם מוצר המיוצר בממלכה המאוחדת עומד בכללי המקור שנקבעו בהסכם הסחר שבין מדינת ישראל לבין הממלכה המאוחדת. ובלבד שתהליכי העבודה או העיבוד המתבצעים בממלכה המאוחדת הם מעבר לפעולות הנזכרות בסעיף 7 לפרוטוקול 4 בהסכם.

יש לציין, כי נכון לשלב זה, בריטניה אינה חברה באמנת הצבירה האירופאית – ים תיכונית (ה-PEM).

להוראת נוהל להסכם אס"ח ישראל הממלכה המאוחדת נכון לתאריך ה-9.11.22

להמשך קריאה בנושאים אלו ואחרים כגון: הברקזיט, הכרה הדדית במוצרים אורגנים, הכרה הדדית בבדיקות תאימות של תרופות, שינויים בנושאים הנוגעים לסחר שצפויים בכל תרחיש, רגולציית סחר בנושאי תקינה וסימון CE, מוצרי מזון וחקלאות SPS, כימיקלים, תרופות, מכשור רפואי, תמרוקים, פרוטוקול צפון אירלנד ונושאים נוספים ניתן לקרוא בקישור הבא.

יצירת קשר

למידע נוסף ניתן לפנות לאגף מדיניות והסכמי סחר במינהל סחר חוץ או לנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בבריטניה commonlondon@israeltrade.gov.il